BEŞ MEVSİM BİR NEFES: İZNİK
2013 yılının sonbaharından günümüze Bursa coğrafyası üzerine Sırtçantam Dergisi ekibi olarak çalışmalar yapıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmaların ürünü olan ve Bursa coğrafyasının tüm doğal değerlerini bir araya toplamış olduğumuz Doğa Bursa kitabını bu yılın başlarında ilgilisi ile buluşturmuştuk.
Doğa Bursa kitabının ilgili görmesi, yapılan projelerin devamını sağladı. Ekip olarak kendi projemiz olan çalışmaları yaparken, bir yandan da aynı yolda yürüdüğümüz arkadaşlarımızın çalışmalarına destek sağlıyoruz. Ve pek tabii ki destek de alarak tüm çalışmalarımızı koordine ediyoruz.
Bursa’ya can veren Uludağ’ın hem kuzeyinde (İznik) hem de güneyinde (Uluabat) iki muhteşem göl bulunuyor. Bu iki göl üzerine çok değişik kurum ve kuruluşların çalışmaları var. Uludağ’ın kuzeyinde bulunan İznik Gölü üzerine yapılan güzel ve yerinde yapılmış, nitelikli çalışmalardan bilgi vermek istiyorum.
Tarihin kadim ve mütevazı başkenti İznik, devletin desteği ve yerel işletmelerin girişimleriyle yeniden eski neşeli günlerine dönüyor. Roma, Bizans, Osmanlı gibi tarihin önemli imparatorluklarının başkentliğini yapmış, ‘Altın Şehir’ mahlasını almış İznik, bir yandan ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası’ adayı olurken, bir yandan da göl ve doğa turizminin önemli merkezlerinden biri olmaya aday görünüyor.
Bursa Valiliği ve yerel idarelerin desteği ile gerçekleştirilen sportif faaliyetleri ile ve yine Bursa Valiliği desteğiyle gerçekleştirilen ‘Doğa Bursa’ kitabı ve Günbatımı Şenliği gibi görsel şölene dönen aktiviteler ile İznik fark edilmeye, fark ettirilmeye başladı.
Doğaya dost yeşil butik oteller yöresel özellikleri taşıyan odalarıyla misafirlerini ağırlarken, yüzyıllara dayanan zengin medeniyet tarihini, beş mevsimi yaşatan bozulmamış doğası ve meyve bahçelerini, benzersiz gün batımını ve adına mitolojik efsaneler yazılan İznik Gölü’nü yeniden keşfetmenize yardımcı oluyor.
Eski bir İznik konağını restore ederek 2 yıldır restoran ve konaklama tesisi olarak hizmet veren Seyir Butik isimli işletme tarafından ‘12 ay turizm mümkün’ hedefiyle yazılan ‘Eski Köye Yeni Turizm Anlayışı’ isimli proje 2015 yılında BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) tarafından desteklenmeye değer görülmüştü.
Bu proje kapsamında İznik’in zengin tarihi değerlerinin yanında kültürü, el sanatları, doğası, tüm yıl ürün veren bağ ve bahçeleri, İznik Gölü, doğa sporlarına uygun parkurlarıyla tüm değerlerinin envanteri çıkarılmaya ve insanların ilgisine sunulmaya çalışıldı. Bunun için köylerini gezdirmek için bisiklet, İznik Gölü’nün gizemlerini keşfetmek için kano, kanyonlarında ve kırlarında dolaşmak için ise yürüyüş malzemesi alındı. ‘Koru-Kullan’ felsefesinden ayrılmadan tüm bu değerlerin İznik’e gelen misafirlerin hizmetine sunmak için küçük gruplara dönük gezi paketleri hazırlandı. Bu gezi paketlerinin tanıtımlarına çok yakın bir zamanda başlayacağımızı müjdeleriz.
İznik’e gelen misafirlerin yöreyi gezip görmelerinin yanında yöresel deneyimler yaşamalarını sağlayacak gezi paketleri farklı bir uygulama olarak dikkatimizi çekiyor. İster ata yadigârı İznik çinisinin tüm üretim safhalarını görebilecek kendi çini deneyiminizi yaşayabileceğiniz, meyve bahçelerinden kendi ellerinizle topladığınız taze ötesi meyvelerinin tadına bakabileceğiniz ya da kendi iğne oyanızı işleyip nadide desen örnekleri alabileceğiniz geziler düzenlenmeye başlandı.
Tüm bu aktivitelerin ve yörenin tanıtılması için hazırlanan www.exploreiznik.com adresinden yapılacak ön talep ile bu deneyimleri yaşamak mümkün. Bu çalışmaların meyvesinin toplanması 1-2 yıl içinde mümkün olabilir ama önümüzdeki aylarda İznik ile ilgili çok haber duyacağa benziyoruz…
Bir yandan Bursa Valiliği, diğer yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kalkınma Ajansı’nın desteği yapılan çalışmalar iyi sonuçlar vermeye başladı. İznik’te tüm yıl boyunca ziyaretçilerini mutlu edecek seçenekler bulunuyor…