HAVACILIK MÜZESİ TARİHİ YAŞATIYOR...
Şiirin ustası Orhan Veli'nin dizelerini hatırlar mısınız? Bursa-İstanbul arasında seyahat edenleri Gemlik Yokuşu'nda çıkınca denizi görünce şaşırmamaları için şu sözlerle uyarır:
"Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma".
Ben de size aynı mealde bir şey söyleyeceğim ama, Orhan Veli'nin sözlerinin taklidi olacak: İstanbul'da Yeşilköy'den geçerken Hava Kuvvetleri Müzesi'ni görünce şaşıracaksınız. Hani bazıları der ya "40 yıldır İstanbul"dayım, daha adalara adım atmadım"
Ben de size bir itirafta bulunayım ki, 30 yıldır önünden geçtiğim bu müzeyi ben de gezmedim veya gezemedim. Bunun hiç bir mazereti yok dostlar. Havacılığı severiz, havacılık ilgimizi çeker ama benim gibi binlerce kişi bu müzenin kapısından içeri girmemiştir. Havacılık Müzesi diye de bilinen müze 30’uncu yılını kutluyor. Hep deriz ki daha çok müzemiz olsa, geçmişe sahip çıksak. Bunlar boş laflar. Gidip gezmedikten görmedikten sonra neye yarar. Havacılıkta ilk ve tek olan bu müze, buraya İzmir'den 1978'de taşınmış. Çünkü, malum eskilerin Kargasekmez dedikleri Yeşilköy Havaalanı ve Hava Harp Okulu buradadır. 1985 yılında ziyarete açılan müzede havacılıkla ilgili olarak aklınıza ne gelirse var.
Toplam 60 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan müzenin 2 bin 500 metrekarelik kapalı ve 20 bin metrekarelik açık sergileme alanı bulunmaktadır. 30 bini aşkın fotoğraf ve sergilenmeyi bekleyen 20 bin eser depolarda gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Malum bu işler para ile imkan ile olur. Bir dönem arkadaşım ve hemşehrim Albay Cemal Öksüz ve ondan sonra gelen müze komutanlarının ve çalışanlarının gayretleri ile müzemiz fiilen 30 yılı geride bıraktı. Havacılığınızın tarihi çok eski. Sivil havacılık 80 yılı geride bıraktı, ama ne yazık ki, havacılık müzemizin tarihi henüz 30 yıl.
Sinema salonun ve hediyelik eşya reyonu da bulunan müzede, çok ilginç çok anlamlı bir çok objeyi bir arada görebilirsiniz. Uluslar geçmişleriyle övünür. Geçmişi silmemenin, unutmamanın en güzel yolu müzelerle mümkün olur. Kahramanlarımızı oralarda tanıyabiliriz. Onlardan kalan eşyaları, silahları seyretmek canlı bir tarih dersi yerine geçer.
Öğretmen arkadaşlar size çok iş düşüyor. Öğrencilerinizi boş ve anlamsız aktivitelerden lütfen uzak tutun. Onlara böyle müzelerimizin olduğunu anlatın. Anlatmakla kalmayım onları alıp bu müzelere(Deniz Müzesi de var) götürün. Ecdadının neler yaptığını, varan toprağını nasıl savunduğunu görsünler. Görsünler ki, havacılık gibi önemli bir mesleğe ilgi duysunlar.
Gazi Mustafa Kemal'in "İstikbal Göklerdedir" sözünün gereğini yerine getirsinler. Müzeler tarihin aynasıdır. Geçmişiniz varsa ve onu gösterebiliyorsanız ne mutlu size. Biz kökü çok eskilere giden medeniyetler kurarak bu günlere geldik. Geçmişimizle övünmeliyiz. İyi ki böyle bir geçmişe sahibiz. İmparatorlukların üzerine inşa ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin havacılıkta da yükselmesi bu mesleği sevecek gençlerle olacaktır.
Orda bir tarih yatıyor, gidip görelim. Ben öyle yapacağım. İnanıyorum ki, çıkışta koltuklarım kabaracak. Tarihe bir yolculuk yapmaya ve Yeşilköy'deki Hava Kuvvetleri Müzesi'ni (www.hho.edu.tr/muze/muze.htm) gezmeye sizleri davet ediyorum. İyi uçuşlar Türkiye'm..