İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Yaygınlaşmadan önlem alın!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Yaygınlaşmadan önlem alın!

Son yıllarda alzheimer hastalığı ciddi oranda artış gösterdi. Ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Şu an ülkemizde 1 milyon bunama hastası var. Bunun yaklaşık 600 ila 700 bini Alzheimer hastası. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde 135 milyon alzheimer hastası olacağı öngörülüyor. 

Durum böyle iken alzheimer hastalığı için özellikle ilaç içermeyen, hastalığı durdurabilecek tedavi arayışında olan bilim insanları, Transkraniyal Magnetik Stimülasyon (TMS) beyin uyarım cihazının alzheimer semptomlarını yavaşlatabileceğini söylüyor. Bu yöntem hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Araştırmacılar, TMS (Alzheimer Transkraniyal Magnetik Stimülasyon) beyin uyarım cihazının Alzheimer semptomlarını yavaşlatabileceğini söylüyor” diyor. Bu alanda son yıllarda bir kaç tane çalışma yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Metin, “Bu çalışmalarda beyne manyetik uyarı alan kişilerde, Alzheimer hastalığının doğal ilerlemesinin bu tedaviyi almayanlara göre daha yavaş olabileceği sonucu bulundu. Almayanlarınsa hafıza fonksiyonlarında, Alzheimer hastalığının doğal gidişine paralel olarak bir düşme olduğu gözlendi. Bunlar bu tedavinin faydalı olabileceğini düşündürüyor. Buradan yola çıkılarak, TMS Alzheimer hastalığındaki ilerlemeyi yavaşlatabilecek bir alternatif tedavi olarak gündeme geldi” bilgisini veriyor. 

“Bu alanda onay alan bir tedavi değil ama umut vadeden bir tedavi oldu. Ancak üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiği görülüyor” diyen Metin, “İlaçların Alzheimer ilerlemesini bir miktar yavaşlattığı görülüyor. Bunun yanında çeşitli psikososyal destekler, bakım verenlere destek, hastanın bilişsel anlamda rehabilitasyonu, sosyal çevresinin korunması, olabildiğince fiziksel egzersiz ve iyi bir beslenme Alzheimer hastaları için genel kabul edilen ve her hastaya tedavide önerilen yöntemlerdir” ifadelerini kullanıyor. 

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Bilgiç ise geçmişte yaptığı bir açıklamada, “Tedavide ortaya çıkan yeni ilaç, beyinde biriken amiloid isimli proteini temizliyor. Bu proteinin temizlenmesiyle beraber hastalığın, erken dönemde yakalanırsa yaklaşık yüzde 35 yavaşlatılabileceği düşünülüyor ama maalesef bazı yan etkileri de var. Beyinde ödem adını verdiğimiz şişmeye yol açabiliyor. Çok masum ilaçlar değil ama bunlar hastalığı ilk defa yavaşlatan, yavaşlattığı gösterilen ilaçlar. Bahsi geçen ilaçların çalışmalarında yaklaşık 800 hasta ilaç alırken diğer 800 hastaya ilaç verilmiyor. Yaklaşık 800 hastada ilaç alanların gidişatının daha olumlu olduğu görülüyor” ifadelerini kullanmıştı. 

Bütün bu bilgilerin ışığında diyebiliriz ki alzheimer hastalığına dikkat edilmesi elzemdir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *