İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Kuş gribi yeniden hortladı!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Kuş gribi yeniden hortladı!

Kuş gribi geri döndü. Konya ve Eskişehir’de artan kuş gribi vakalarının ardından Alanya’da da sıkı önlemler alındı. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar’ın yaptığı açıklamaya göre, ilçeye kanatlı hayvan girişi tamamen durduruldu. Alınan bu karar, hızla yayılan kuş gribi salgınının önlenmesi amacıyla uygulanan ülke genelindeki karantina tedbirleri kapsamında yer alıyor.

Peki nedir bu kuş gribi?

Kuş gribi, Avian influenza olarak da bilinen, kuşlarda görülen ve bazı durumlarda insanlara da bulaşabilen bir viral enfeksiyondur. Bu hastalık, genellikle kuşlardan insanlara bulaşan H5N1, H7N9 gibi alt tiplerle ilişkilendirilir, ancak diğer suşlar da insanlara geçebilir. Kuş gribinin belirtileri, insanlarda yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıkları belirtileri gösterebilir. Bu hastalık özellikle yüksek riskli bölgelerde, yoğun şekilde ticari kümes hayvanlarının bulunduğu yerlerde yayılabilir.

Nasıl önlem alınır?

  • Kuşlarla doğrudan temastan kaçınılmalı ve özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde çiğ kümes hayvanı etlerinden kaçınılmalıdır.
  • Eller sık sık yıkanmalı, özellikle kuşlarla temastan sonra eller dezenfekte edilmelidir.
  • Kuş sürülerindeki hastalık belirtileri dikkatle izlenmeli, şüpheli durumlarda derhal veterinerler tarafından değerlendirilmelidir.
  • Çiftçiler ve kümes hayvanlarıyla çalışan kişiler, koruyucu kıyafetler ve maskeler kullanarak kendilerini enfeksiyonlardan koruyabilir.
  • Kuş gribine karşı kuşlar için aşılar mevcuttur ve bu aşılar özellikle büyük ölçekli kümeslerde yaygın olarak kullanılabilir.
  • Kuş gribinin yayılmasını engellemek için erken tanı ve tedavi çok önemlidir, bu yüzden hastalık belirtileri görüldüğünde hemen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

 

Salgın söz konusu değil

Kuş gribi hakkında açıklama yapan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, Konya ve Eskişehir'de tavuklarda kuş gribi görülmesine ilişkin, "Türkiye'de tüm önlemler alınıyor. İnsanlar için böyle bir salgın riski söz konusu değil" dedi. Akan, halk arasında 'kuş gribi' olarak bilinen H5N1 virüsünün 2003 yılında artış göstermeye başladığını, 2005 yılına gelindiğinde ise pik yaptığını hatırlatarak, "2005-2010 yılları arasında 400 civarında insan vakası görüldü, daha sonra hızla azalarak yılda sadece 10'lu rakamlara düştü. Hatta bazı yıllar 10'dan daha az vaka oldu" diye konuştu. Bu virüsün kanatlı hayvanlarda çok ölümcül olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akan, "Ölüm yaptığından dolayı da çevreye saçılıyor. O nedenle tüm kanatlı hayvan yetiştiricilerimiz ölüm oranları arttığında veteriner hekimlere, il ve ilçe tarım müdürlüğü yetkililerine müracaat edip, bunun kuş gribi olup olmadığının tespit edilmesinde yarar var. Tüm dünyada salgın hastalıklar var. Bunların temel nedeni göçmen su kuşlarının göç hareketinin başlaması. Esas virüs burada bulunuyor. Bu göç hareketi başladığı zaman bulaşmalar olabiliyor. Bu belirli bir süre sonra kendiliğinden çözümlenecektir diye düşünüyorum. Yani bunda önemli bir risk yok" ifadelerini kullandı.

Bu açıklama bizi biraz rahatlattı sanırım...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *