İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Yaşamamızı tehdit eden problem

YAYINLAMA:
Yaşamamızı tehdit eden problem

Öyle basit değil gerçekten önümüzdeki yıllarda çok problemler yaşayacağız sorun olan Su. Dünyadaki suların sadece yüzde 2.6 sı tatlı su kaynağıdır. Bu sularında yüzde 1.6’sı kutuplarda buz halinde bulunmaktadır. Geri kalan yüzde 1’lik bölümünde akarsular, göller ve yer altı sularını teşkil eder. Son 50 yılda dünyada su ihtiyacı yüzde 400 artmıştır. 26 ülkede 1,2 milyar insan temiz su kaynaklarından mahrumdur.

Su sıkıntısı çeken 26 ülkenin 14’ü Ortadoğu'dadır. 2001 yılında düzenlenen toplantılarda yeterli su potansiyeline sahip ülkelerin 2025 yılında süper güç haline gelebilecekleri belirtilmiştir. Bu toplantılarda 25 yıllık süreçte su potansiyellerini kaybedeceği bildirilmiş, bu ülkeler arasında Türkiye’de sayılmıştır. Aynı raporda Orta Afrika’da 6 ülkeye su sağlayan ÇAD gölünün %95’inin, dünyanın dördüncü büyük tatlı su gölü ARAL Gölünün yüzde 60’ının kuruduğu belirtilmektedir. Aral Gölünün insanlar tarafından nasıl kurutulduğunun TEMA tarafından yapılan belgesel filmini okullarda gösteriyordum şimdi pek izin verilmiyor.

Ülkemizde de Göllerin ve derelerin kuruması şikâyetleri basında sık sık dile getirilmektedir. Afrika’da kişi başına yıllık su miktarı 1250 metre küptür. Bu miktar 2025 yılında 650 metre küpe düşecektir. Kıtada büyük göçler yaşanacaktır. Hazır olun Irak, Suriye, Afganistan'dan sonra bunlar da bizi ziyaret edebilirler. İran’ın yüzde 60’ı susuzluktan etkilenecektir. Hindistan’ın su kaynakları 15 yıl gibi kısa bir sürede önemli oranda azalacak onlarda göç edecekler ya da kirli su tüketimine bağlı olarak salgın hastalıklardan öleceklerdir. Çin nüfusu 2030 yılında 1.5 milyara ulaşacak ve su ihtiyacı yüzde 60 artacaktır. Hızla artan su sıkıntısını geciktirmek bizim elimizde. Yağmurları yağdıramasak da, evlerimizde yaşamımızı düzenleyerek krizi hafifletmemiz mümkündür. Sevgili okuyucular almamız gereken tedbirleri de haftaya size ulaştıracağım. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *