İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

50 yıllık hayal gerçek oldu

YAYINLAMA:

Derbent’ten Kuzuyayla’ya doğru uzanan teleferik hattı ile Kocaeli turizmi zirveye ulaştı… ‘50 yıllık hayal gerçek oldu, Kocaeli turizmi zirveye ulaştı.’ Neydi bu 50 yıllık hayal, kimlerin hayali idi? Tüm bu soruların cevabına birlikte ulaşacağız.

Ülkemizde planlı turizm hareketi 1980’li yılların ortasında başladı. Donemin hükumeti turizm konusunda ciddi yatırımların önünü açtı. İlk başta bu hareket plansız olsa da ülkemiz ciddi anlamda turizm konusunda ivme kazandı. Kimisi ‘bacasız sanayi’ olarak, kimisi de ‘güzel sanatların bir dalı’ olarak nitelediği turizm, aslında kalkınma ekonomisi içinde yer alan sürdürülebilir, toplumcu bir harekettir. Kocaeli’deki turizm hareketi ise, 80’li yıllara başlayan hareketten çok daha erken bir dönem başlamıştır.

Kartepe Teleferik

Kocaeli’de turizm hareketi

Kocaeli’nin turizm hareketi; toplumcu, sürdürülebilir ve bütüncül bir hareket olduğu, hareketi planlayan kurumların varlığından anlaşılıyor. Günümüzde bile bu kadar bütüncül bir hareket ülkemizin herhangi bir yerinde daha yapılamamıştır. 70’li yıllarda Kocaeli’de valilik, belediye, ticaret odası, sivil toplum örgütleri ve hareketin öncüsü yerel halktan ileri gelenler ile bütünleşik bir hareket ortaya konmuştur.

Kartepe Teleferik1

Son 20 yılda büyük yatırımlar yapıldı

70’li yıllarda planlanan hareket, 12 Eylül’ün gölgesinde kaldı. Daha sonra son 20 yılda ciddi yatırımlar yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi teleferik projesi ile ilin en büyük turizm yatırımını ortaya koydu. Kartepe Teleferik ile Kuzuyayla gibi doğası ile ön plana çıkan platoya ulaşım sağladı.

Tüm yıl misafir ağırlayan bir varış noktası

Kocaeli, yılın tüm zamanlarında misafir ağırlayan bir varış noktası konumuna geldi. Kent, ülkemizde ve dünyada çok az sayıda coğrafyaya nasip olacak coğrafi avantajı kullanarak ‘sanayi kenti’ olmanın yanında ‘turizm kenti’ olmayı da başardı.

Kartepe Teleferik3

Doğal yürüyüş parkurları kente ilgiyi arttırdı

Bu başarının altında elbette 70’li yıllarda atılan temeller var. 2000’li yılların ortasından başlayarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk olarak doğal yürüyüş parkurlarını ilgilisi ile buluşturduktan sonra, peşi sıra yatırımlar yaparak bugünkü alkışlanacak konuma geldi.

Ülkemiz turizm anlayışına örnek bir proje

Kocaeli, Kartepe’de kayak ve teleferik, Kandıra sahillerinde deniz turizmi, Ormanya gibi eşine az rastlanır yaban sığınağın yanında Maşukiye, Derbent, Yuvacık, Gölcük ve Karamürsel’de yer alan kır lokantaları ve yine aynı bölgede yer alan doğal konaklama olanakları ile ülke turizmine örnek proje oldu. Elbette bunlarla bitmedi. Kocaeli’nin 12 ilçesinin 9’unda yer alan yürüyüş parkurları ve termal turizmi ile de yıl boyunca misafir ağırlamakta.

Kartepe Teleferik6

Ağaçlar üzerinden zirveye ulaşan kabinler

Tüm yıl çalışacak teleferik hattı, gidiş dönüş toplam 9 bin 736 metre uzunluğunda ve yükseklikleri 32 ila 45 metre arasında değişen 16 adet direk kullanıldı. Bu yönüyle Türkiye’de en yüksek direklere sahip teleferik hattı olma özelliğini taşıyor. Türkiye’deki diğer teleferik projelerinin aksine Kartepe Teleferik’te 10’ar kişilik 73 adet kabin, Derbent ile Kuzuyayla arasında 14 dakika sürecek yolculuk boyunca ağaçların arasından değil üzerinden geçecek, bu yönüyle de Türkiye’nin en çevreci teleferik projesi olarak anılacak. 25 Mart 2024 tarihinde açılan teleferik 331 metre ile 1421 metre rakıma sahip iki istasyon arasında bulunuyor.

“Vizyon Hizmeti”

Kartepe Teleferik’in açılışında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: “Sonunda o çok konuşulan ama yapılamayan teleferik hattını yaptığımız için çok mutluyum. Bazı şeyler şehrin hafızasına girmeli. Kartepe’de böyle bir hattın hizmete girmesi hiç şüphesiz bir vizyon.” Kuzuyayla’da yapılacak tesislerin önümüzdeki yıla kadar tamamlanacağını dile getiren Başkan Büyükakın, “Telesiyej ve kayak pistlerimiz için ihaleye çıkacağız. Kuzuyayla’dan telesiyej transfer noktası ile misafirlerimizi zirveye ulaştıracağız. Mavi pist seviyesinde olacak ve daha çok amatörlerin ve başlangıç seviyesindeki kayakçıların kullanacağı pistler olacak. Toplamda 3 telesiyej ve 4 kayak pisti olacak. Bölgeyi 365 gün çalışacak bir yer haline getireceğiz” dedi. Fotoğraflar: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Arşivi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *