İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Daha 19 yaşında azılı bir suçlu!

YAYINLAMA:
Daha 19 yaşında azılı bir suçlu!

Ümraniye'de gencecik bir polis memur olan Şeyda Yılmaz, 26 suç kaydı olan 19 yaşındaki bir psikopat tarafından şehit edildi. Katilin 26 farklı suç kaydı bulunması ve henüz çok genç yaşta bir suç makinesine dönüşmesi elbette irdelenmesi gereken bir konu. Şeyma için gerçekten çok üzgünüz. Öncelikle kendisine Allah'tan rahmet acılı ailesine başsağlığı diliyoruz.

19 yaşındaki bir gencin nasıl bir suç makinesine dönüştüğü konusunu irdeleyelim bu konunun uzmanı bir sese kulak verelim. Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve APAM (Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, bu tür suçların temelinde bireylerin sosyal ve duygusal yoksunluklarının yattığını ifade ederek, okullarda empati, nezaket ve iş birliği gibi değerlerin öğretilmesinin önemine dikkat çekiyor. Suça yönelmiş bireylerin kökeninde sosyal ve duygusal eksikliklerin yattığını hatırlatarak, okullarda ve ailelerde empati ve nezaketin büyütülmesi gerektiği konusuna parmak basıyor.

Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, gençlerin suç dünyasına adım atmadan önce onlara sağlıklı ve destekleyici sosyal beceriler kazandırmanın önemini vurgu yaparak, “Akademik başarı elbette önemlidir, ancak öğrencilerin aynı zamanda nezaket, empati ve iş birliği gibi değerleri de öğrenmesi hayati önemdedir. Okullarda bu becerilerin kazandırılması, toplumda daha güçlü ve dayanışma içinde bireylerin yetişmesine katkı sağlar. Ne yazık ki, birçok birey çocukluk döneminde bu temel değerleri öğrenemediği için suç makinesine dönüşüyor” ifadelerini kullanıyor.

19 yaşındaki katilin çocukluk döneminde gerekli sosyal ve duygusal desteği almamış olmasının trajik sonuçlarına işaret eden Prof. Dr. Özen, “Okullarda, öğrencilerin sosyal beceriler kazanmasını sağlayacak programlar devreye alınmalı. Empati, nezaket ve hoşgörü gibi değerler, bireylerin toplumda daha sağlıklı bir şekilde var olmalarına yardımcı olur. Çocukken bu tür bir ortamda yetişmiş olması da sağlıklı bir toplum sağlıklı bir nesil demektir” diyor.

Özen aynı zamanda bireylerin çocukluk dönemlerinde sosyal becerileri geliştirecek atölye çalışmaları, grup projeleri ve problem çözme becerilerini artırıcı etkinliklerle desteklenmesi gerektiği vurgulayarak, “Bir toplumun temelini oluşturan nezaket, empati ve iş birliği gibi değerler sadece bireyleri değil, toplumu da güçlendirir. Bu değerler, bireylerin suç yerine sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine olanak tanır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, zorbalığı değil, nezaketi öğreterek daha güçlü ve sağlıklı toplumlar inşa edebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

Bundan sonra bu tür acı olayların yaşanmaması için uzmanlara kulak verilmesi gerektiğini düşünüyorum...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *