İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Şu bizim Maarif’in yaptıklarına bak

YAYINLAMA:

MAARİF NEDİR NE YAPAR?

Türkiye Maarif Vakfı, altı kıta, 54 ülkede 465 okul, 1 üniversite ve 19 eğitim merkezinde uluslararası eğitim faaliyeti yürüterek dünya eğitim liginde ilk beşte ülkemizi temsil etmektedir. Maarif Vakfı’nın temel faaliyetleri ve etki alanlarından bazıları şöyle:

Türkiye’nin uluslararası eğitim kurumu olarak Türkiye Maarif Vakfı (TMV) 17.06.2016’da TBMM’de çıkarılan 6721 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır. TİKA, YEE ve YTB gibi yurt dışında hizmet veren bir devlet kurumudur.

•        Maarif okullarında öğrenciler fen, sosyal bilimler, bilişim, yerel kültür, ana dil, Türkçe ve yabancı dil eğitimi alır. Türk kültürü ve medeniyetini öğrenir.

         Maarif okullarıyla dünyada Türkçe bilen, Türkiye dostu gençler yetişmektedir.

•        TMV, dünyada Türkçe öğreterek, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaktadır.

Tiran’da Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, UNYT Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş, Türkiye’nin Arnavutluk Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Arnavutluk makamları, veliler ve öğrenciler katılacak.

         2002 yılında Arnavutluk Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan, eğitim dili İngilizce olan ülkenin ilk özel üniversitesi, TMV bünyesine geçtikten sonra çift diploma, Türkoloji ve Balkan araştırmalarıyla öne çıkıyor.  

Üniversitede Ekonomi ve İşletme Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Hukuk ve Sosyal Bilimler Fakültesi olmak üzere üç fakülte ve dokuz bölümde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim verilmektedir. UNYT, State University of New York (SUNY) Empire State University (ESU) ile yirmi yıldır devam eden uluslararası çift diploma programı sunmaktadır.

Üniversite bünyesinde kurulan Balkan Araştırmaları Merkezi (BAM), 2020 yılında UNYT bünyesinde Balkanlar’a yönelik sosyal, ekonomik, siyasal, tarihi alanlarda çalışmalar yapılması amacıyla faaliyete geçmiştir. Temel vizyonu Balkanlar ve Türkiye arasındaki ortak kültürel mirası incelemeye yönelik bilimsel araştırmalar yapmak olan BAM’ın, üniversite bünyesinde kurulan Türkçe Öğretimi bölümleriyle ortak faaliyetler gerçekleştirmesi planlanmıştır. İlki 2022 yılında BAM tarafından Tiran’da gerçekleştirilen ve her yıl düzenlenen “Uluslararası Balkanlarda Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu’nun ikincisi 2023 yılında İstanbul Üniversitesi ve Türk kurumları iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir. Üçüncü sempozyum 13-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Saraybosna’da Türkiye Maarif Vakfı, International University of Sarajevo ve Türk Kurumları koordinasyonuyla düzenlenecektir.

UNYT’de 2023-2024 akademik yılında 943 öğrenci eğitim almıştır. Uluslararası iş birliği ve değişim programları kapsamında 18 ülkeden 30’ü Türk üniversitesi olmak üzere 65 üniversite ile ikili anlaşma bulunmaktadır. İki ayrı kampüsle faaliyet göstermekte olan UNYT, fiziki alt yapısını güçlendirerek 2022 akademik yılı Güz döneminde Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nin yer aldığı ve modern tasarımıyla dikkat çeken Doğu kampüsünü, 2023 Güz döneminde de şehir merkezinde yer alan ana kampüsünü hizmete açmıştır. 2024-25 akademik yılına başlangıcında erkek öğrenci yurdu açılması için faaliyetler tamamlanmıştır.

Arnavutluk yüksek öğretimi Bologna Süreci çerçevesinde yapılandırılmış olup lisans düzeyinde eğitim süresi 3 yıl iken SUNY/ESU çift diploma programları 4 yıl, Hukuk ve Mimarlık programları eğitimi ise 5 yıldır.

UNYT, 2024-25 akademik yılı Güz döneminde; Türk Dili ve Edebiyatı lisans ve Türkçe Öğretmenliği yüksek lisans bölümlerine öğrenci almaya başlamıştır.

Mottosu geleceğin liderlerini yetiştirmek olan UNYT, sadece öğretimde değil, araştırma ve topluma hizmette de Balkanlar'ın en iyi yükseköğretim kurumu olmak vizyonunu hayata geçirmek için; kurumsallaşma, dijitalleşme, uluslararasılaşma ve araştırma odaklılık olmak üzere dört temel alanda çalışmalarını yürütmektedir.

2018 yılından itibaren Türkiye Maarif Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren UNYT, vakfın dünyadaki ilk ve tek üniversitesidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *