İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

GELECEĞİN ZİRVESİ

YAYINLAMA:

22 Eylül Pazar günü saat 09:00'da BM Genel Merkezi'nden başlayacak bu toplantı, günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu en acil zorluklardan bazılarını ele almak ve aynı zamanda daha iyi bir geleceğe giden yolu belirlemek için nesiller boyu nasıl bir strateji yapmamız gerektiği konuşulacak.

BM Genel Sekreteri António Guterres, “Geleceğin Zirvesi, daha güvenli, daha sürdürülebilir ve daha adil bir dünya için uluslararası iş birliğine dair kapsamlı anlaşmalar için bir fırsattır” dedi.

“Bugün ve gelecek nesillerle daha fazla küresel dayanışmaya; küresel endişe yaratan kritik konuların daha iyi yönetilmesine ve yeni bir dönemin zorluklarıyla baş edebilecek gelişmiş bir Birleşmiş Milletlere ihtiyacımız var” diye vurguladı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Guy Ryder , “Zirvenin amacı, Birleşmiş Milletler'i, çok taraflı sistemi, görevini yerine getirmede daha etkili kılmak, daha katılımcı ve daha ağ bağlantılı hale getirmektir” dedi.

BM üye ülkelerinin Zirve'de üç önemli anlaşmayı kabul etmesi bekleniyor:

 Gelecek İçin Sözleşme

 Küresel Dijital Kompakt

 Gelecek Nesiller Bildirgesi

Anlaşmalar geniş ve iddialı bir dizi konuyu kapsıyor, bunların arasında şunlar yer alıyor:

 Barış için yeni bir gündem

 Tüm ülkeler için adil finansman

 Herkes için çalışan yapay zeka

 Uzayın barışçıl kullanımı

 Herkes için güvenli dijital erişim

 Geleceğe liderlik eden gençler

Bu toplantı için ülkelerden gelen Siyasi Görüşler de bazı çelişkiler taşıyor.

Mesela ilk olarak 35 ülkede ortalama yüzde 58'lik bir oran BM hakkında olumlu bir görüşe sahip olduğu bilgisini verelim. Ancak bununla birlikte, bazı bölgelerde, değişen güven ve beklenti düzeylerini yansıtan kayda değer düşüşler var. Bizce bu toplantının en önemli unsurlardan biri oturuma, Filistin'e BM üye ülkeleri arasında bir sandalye verilmesi. Tabi ki bu durum İsrail'den eleştirilerle karşılandı.

Bu bile toplantının tarihi olma özelliğini ortaya çıkarıyor. Kamerun'dan Philemon Yang, Yetmiş Dokuzuncu Genel Kurul Başkanı olarak seçilmişti. Yeni Cumhurbaşkanı Philemon Yang, iklim değişikliği, artan çatışmalar ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel zorlukların üstesinden gelmek için çeşitlilik içinde birlik ve daha derin uluslararası iş birliğine duyulan ihtiyacı vurgulamak istiyor. Ekonomik Büyüme ve Yenilik de bu toplantının önemli gündem maddelerinden. İnovasyon ve yeşil ekonomiler tarafından yönlendirilen adil ekonomik büyümeye güçlü bir şekilde odaklanılmakta ve faydaların tüm uluslar için erişilebilir olmasını sağlama hedefi var ama uygulamada nasıl olacak bu toplantıda bunun da stratejisini duyacağız.

Bence bu yüzyılda en büyük problem olmazsa olmaz Barış ve Güvenlik. Gazze Şeridi, Haiti, Ukrayna ve Afrika'nın Büyük Göller bölgesi gibi bölgelerde devam eden çatışmaların ele alınması bir öncelik olmalıdır. İnsan hakları ve uluslararası hukuk çerçevelerinin güçlendirilmesi, insani müdahaleleri geliştirme ve insan onurunu koruma çabalarıyla gündemin üst sıralarında yer almaya devam etmektedir. Oturum, iş birliğini teşvik etmeyi ve küresel sorunlara önemli çözümler sunmayı amaçlıyor ve acil zorluklarla yüzleşmek için uluslar arasında ortak bir kararlılığı yansıtıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *