İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

MEDENİYETİN MERKEZİ

YAYINLAMA:

Doğal ve tarihi güzellikleriyle İzmir, Türkiye'nin en sevilen şehirlerinden biri. Ama bugün anlatacağımız hikaye, zeytin ağaçları ve Ege'nin kristal dalgalarından daha derin bir konu. İzmir'in onurlu direnişi ve 9 Eylül Zaferi; bir milletin tarih yazdığı, direnişin ve özgürlüğün sembolü olmuş bir hikaye.

Yıkılan imparatorluk, yükselen direniş

Mondros Mütarekesi, Osmanlı'nın zor günlerinde imzaladığı bir anlaşmaydı ve ardından Anadolu'nun dört bir yanı işgale uğramıştı. Özellikle İzmir, Yunanlar tarafından işgal edilmiş ve şehir ağır bir yara almıştı. İşte burada başlıyor hikayemizin asıl kahramanları: Direnişçiler. Anadolu'nun dört bir yanından gelen gönüllüler, İzmir için bir araya geldi.

Bir liderin gücü: Mustafa Kemal Atatürk "Ya istiklal ya ölüm!"

Bu slogan, direnişin mantrasıydı ve arkasında duran adam, Mustafa Kemal Atatürk. O'nun önderliğinde, Türk halkı işgale karşı kenetlendi. Büyük Taarruz'dan, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ne kadar pek çok zorlu savaşı kazanarak, Atatürk'ün askeri dehası ve liderliği sayesinde İzmir'e doğru bir zafer yürüyüşü başladı.

İzmir'in onurlu kurtuluşu ve 9 Eylül'ün ebedi anlamı

Ve sonunda o gün geldi, 9 Eylül 1922. Türk askeri İzmir'e girdi, bayraklar dalgalanmaya başladı ve İzmir'in onurlu direnişi tarihe damgasını vurdu. Ama bu sadece İzmir için bir zafer değildi, bu tüm Türkiye'nin, tüm bağımsızlık mücadelesi verenlerin zaferiydi. 9 Eylül, sadece bir tarih değil; bir öğreti, bir ilham kaynağı. Bu zaferle birlikte, Türk milleti tüm dünyaya bağımsızlığı, özgürlüğü ve birliği nasıl savunacağını gösterdi. Gelecek nesiller, bu tarihi anın gücünden ilham almalı ve özgürlüğün her zaman bir bedeli olduğunu unutmamalı. İşte bu yüzden, İzmir'in onurlu direnişi ve 9 Eylül Zaferi, Türk milletinin bağımsızlık hikayesinde daima parlak bir yıldız olarak kalacak. Hatırlamak, anlamak ve geleceğe taşımak bizim elimizde. O zaferin kıymetini bilmeli, onu her daim yüreğimizde taşımalıyız.

SONBAHAR GELDİ Mİ?

Bir an önce gelse dediğimiz sonbahar kapımızı çaldı. Sonbahar aynı zamanda evlerimize de geliyor. Bu aylarda sizlere, temizlik ve ev düzeninizde yardımcı olacak birkaç ipucu… Sonbahar yazla kış arasında geçiş mevsimi. Yaprakların ağır ağır sarararak dökülmesi, bütün tabiatın o güzelim özelliğini kaybetmesi insan ruhunu ister istemez etkiliyor. Melankoliye meyyalimiz biraz daha artıyor. Tam da bu nedenle bu mevsimi hazırlıklarla geçirmek, zihni ve bedeni meşgul etmek ev ekonomisine olduğu kadar ruha da çok iyi gelecektir. Turşuların kurulması, kışlık yiyeceklerin hazırlanması, gardorabın şöyle bir elden geçmesi gerekir. Yani kısaca sonbahar demek kışa hazırlık demektir. Annelerimizden öğrendiklerimizi tatbik zamanı da bir nevi...

PLANLAMA İLE BAŞLAYIN

Başlanacak her işte planlama yapmak ilk ve en büyük adım sayılır. Aslına bakarsanız planlı hareket etmenin zaman ve ekonomiye katkısı sanıldığından da fazla. Sonbaharda yapacağınız hazırlıklar için pir program oluşturun. İşe hangi odadan başlayıp, nerede sonlandıracağınızı bilin ki, arada geçen süreç sizi zorlamasın. Hangi oda nasıl bir temizlik ve düzenleme istiyor; perdeler ve halılar yıkanacak mı, dolap içlerinde bir düzenleme yapılacak mı karar verin. Öncelikle evi ve eşyaları havalandırın. Artık işe başlayabiliriz!

KİLİT YER: OTURMA ODASI

Şüphesiz kadınların en fazla önemsediği oda, misafir buyur edilen oturma odasıdır. Oturma odasında hedef tek bir toz zerresinin olmadığı pırıl pırıl ışıldayan bir görünüm elde etmektir. Özellikle manzaralı veya Fransız balkonu tarzı salonu olan evlerde ayna gibi tertemiz camlar, temizliğin baş aktörüdür. Yazın sıcak tutmayan halılar kullandık, şimdi kalın, yünlü halıları çıkarma zamanı. Halıları parlasın diye arap sabunu ile sildikten sonra, elektrikli süpürge ile süpürün ve böylece halınızın renklerinin daha canlı görünmesini sağlayın. Koltuk ve kanepelerinizin üzerinde örtü veya şal kullanıyorsanız, bunları kalınlarıyla değiştirebilirsiniz.

KALBİMİZE GİDEN YOL MUTFAKTAN GEÇER

Sonbaharda kış için en büyük hazırlığı mutfakta yaparız. Kışın hormonlu sebzeleri yemek istemeyenler buzluğa sebze atmaya, konserveler kurmaya bir an önce başlamalı. Mevsim meyveleri ve taze sebzeler satın alın. Dilerseniz, bu meyveler ile reçel ve marmelat; sebzeler ile turşu hazırlayabilirsiniz. Hafif haşladığınız sebzeleri buzluğa koyabilir, kışın bu sebzelerden lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz.

ÇOCUK ODASINDA HİJYEN ÖNEMLİ

Çocuk odasına anneler girmek istemez. Her zaman bir hengâme, karmaşa ve dağınıklık vardır. Nereden neyin çıkacağı belli olmaz. Çocuk kirlenmeyi ve kirletmeyi sever. Kısaca çocuk odasının temizliği önemli ve zordur. Yatak örtüsünü değiştirin, yazlıkları kaldırın, bazayı havalandırın. Sürekli değişiklikler yaparız dünyamızda ama bebek, çocuk ve genç odası şeklinde çocuğun hayatında sadece üç dönem varmış gibi davranırız. Onun da fikrini alarak duvar boyasını değiştirmek, dolap kapaklarını kaplamak, dekorda değişiklikler yapmak aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir. Böylelikle sürekli ruh hali değişen çocuğunuzun evine ve size daha güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayabilirsiniz.

YATAK ODASINA GELİRSEK

Yatak odasının düzenlemesi ve temizliği el oyalar ama en keyifli olanıdır. Kadınlar kıyafetlerini düzenlemeyi, yatak çarşafla uğraşmayı sever. Yatak örtülerini ve pikeleri, kış mevsimi için uygun olanlarla değiştirin. Dolap içinde düzenleme yapın. Yazlık kıyafetlerinizi kaldırın, kışlıkları çıkartıp yerleştirin. Dolabınızda yer açmak adına, giymediğiniz kıyafetleri ayıklayın ve lekeli olanları da yıkadıktan sonra dolabınıza yerleştirin. Aynı şekilde, yazlıkları da yıkadıktan sonra kaldırın. Yatağınız bazalı ise içini nemli bezle silin ve bazayı havalandırın. Yatağı çekip altını temizleyin. Yatak koruyucu kullanmaya dikkat edin; unutmayın yatak akarları özellikle camların kapalı olduğu soğuk havaları sever.

GELELİM BANYOYA

Yazın tatile gidildiği, evde olunan süreçte de çok fazla duş alındığı için detaylı banyo temizliği pek mümkün olmayabilir. Tüm teçhizatı toparlayıp fayanslar iyice temizlenmelidir. Kışlık havlular çıkarılmalıdır.

BİR BAHÇEMİZ VARSA...

Kışlık çiçek fidelerinin ve ilkbaharda açacak olan soğanlı bitkilerin dikimi, gübreleme, çim bakımı ve ara ekimler sonbaharın işleridir. Bu dönemde, toprağınıza gübre takviyesi yapabilirsiniz. Yazın cıvıl cıvıl çiçekleri artık yerini açelya, kamelya, mimoza gibi çiçeklere bırakacak. Bu çiçekler bahçenizin kışı güzel bir şekilde karşılamasını sağlayacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ: SONBAHAR SEVİNCİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *