Mutluluk felsefesi
Her yıl çeşitli anketlerle bağımsız araştırmacılar tarafından “Dünya Mutluluk” raporu hazırlanıyor. Son altı yıldır birinciliği kimseye kaptırmayan Finlandiya, bu yıl yedinci kez yeniden ilk sırayı aldı.
Finlandiya’yı; Danimarka, İzlanda, İsveç gibi ülkeler izledi.
Mutluluk sıralaması, kişilerin kendi yaşam memnuniyeti, kişi başına düşen milli gelir, sosyal destek, sağlık, özgürlük ve yolsuzluk gibi kriterlere dayanıyor.
***
Finlandiya’nın mutlu ülke olarak anılmasında,“güçlü refah toplumu, devlet yetkililerine güven, düşük yolsuzluk, ücretsiz sağlık ve eğitim sisteminin” önemine değiniliyor.
Helsinki Üniversitesinde mutluluk araştırmacısı olan Jennifer De Paola, finlerin doğayla olan yakın bağlarının ve sağlıklı iş-yaşam dengelerinin, yaşam memnuniyetine önemli katkıları olduğunu belirtmiş.
Aalto Üniversitesinden felsefeci Frank Martela ise; Finladiya’da 7 yaşındaki bir çocuğun okula tek başına bisikletle gidebildiğini ve üç çocuğunun da sahip olduğu bu özgürlüğü çok değerli bulduğunu ifade etmiş.
***
Bu ülke hakkında okuduğum makalelerde, Finlandiya Devlet üniversitelerinin ilgili bölümleriyle yaptığı işbirliğini, yaşam memnuniyeti ile ilgili düzenli olarak yapılan anketleri ve anketler sonucunda halkın refahına yönelik tespitlerin yapılıp, sorunlarının çözümü konusunda da hızlı davranmayı başardıklarını gördüm. Bu da, “Dünyanın en mutlu ülkeleri” sıralamasında neden birinci olduklarını gayet iyi açıklıyor.
***
Michele Lawrence tarafından 15 Mart 2022’de yayınlanan bir makalede, felsefeci Frank Martela şöyle diyor;
“Bir nüfusu ne sıklıkla ankete tabi tuttuğunuz, politika yapıcıların neyin işe yaradığını ve neyin hoşnutsuzluğa yol açtığını hızla görmelerine yardımcı olabilir. Böylece insanların ihtiyaçlarını ve nihayetinde refahlarını ele alan politikaların geleceğine dair umut aşılanabilir.”
Martela,"Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesidir" demek yerine, belki de "Finlandiya insanların en az mutsuz olduğu ülkedir" demek daha iyi bir ifade olabilir. Kurumlar vatandaşlarla ilgilenip temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladığında, vatandaşlar istedikleri hayatı yaşamakta daha özgür oluyorlar. Bu da bir tatmin ve mutluluk duygusunun var olmasına olanak tanıyor."
***
Ne diyelim? Darısı başımıza...
Gelelim sıralamadaki ikinci ülke olan Danimarka’ya...
Onlar da,“HYGGE” (huge, höge, hoga gibi okunuşları var) adını verdikleri bir mutuluk felsefesi oluşturmuşlar. Tanımını şöyle yapıyorlar; “Rahatlık, huzur, içtenlik, bir arada olmak, uyum, eşitlik, gösterişten uzak kalmak, sevdikleriyle beraber güzel anların tadını çıkarmak ve keyif almak”
Ayrıca, yine bir iskandinav felsefesi olan, LYKKE’den ( lö-geh) bahsediyorlar. Bu felsefe tamamen denge üzerine.
Yapılan araştırmalar, “komşuluk ve mahalle ilişkilerinde yaşanan sosyal tatminin en büyük mutluluk kaynağı” olduğunu göstermiş. Beraberinde ise, güven, para, sağlık ve nezaket olarak sıralama yapılmış.
LYKKE kitabı yazarı Meik Wiking, “Dijital Detoks”un önemine vurgu yaparak; “Bir hafta boyunca sosyal medyadan uzak kalan kişilerin daha az yalnız ve daha sosyal olduğunu, sosyal medyadan uzak duran kişilerin hayattan daha çok zevk aldığını” ifade etmiş.
***
Mutlu ülkeler sıralamasında ilk 10’nun içinde yer alan İsveç’e gelince, onlar da “Lagom” adını verdikleri dengeli bir yaşam sanatını benimsemiş. Tanımlamasını şu şekilde yapmışlar; “Ne çok az, ne çok fazla, tam kararında”
Bu yaşama sanatı ile ilgili maddeleri de;
Temiz bir çevre için katkıda bulunmak, evdeki fazlalıklardan kurtulmak, bilinçli tüketici olmak, sevdiklerinize zaman ayırmak, doğada kalmak, zinde olmak, sağlıklı beslenmek şeklinde belirtmişler.
***
Türkiye’mi dediniz? İleride belki ilk 50’nin içine girmeyi başarabiliriz!
Sevgiyle kalın