İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

YENİ DÜNYANIN SİBER SORUNU

YAYINLAMA:

Günümüzün yaygın sorunlarından olan siber saldırılar ve tehditler; kişileri, şirketleri ve devletleri zor durumda bırakabiliyor. Siber saldırı, bir veya birden fazla bilgisayardan karşıdaki bilgisayarlara veya ağlara yapılan veri çalmak, değiştirmek ya da yok etmek için çeşitli yöntemler kullanılarak yapılan saldırı eylemlerinin bütününe verilen isimdir. Bu siber saldırılar, ne kadar vahim gözükse de kesinlikle engellenebilirler. Devletlerin siber saldırılar için korunma yöntemleri mevcuttur. Yazının devamında siber saldırıların çeşitlerini ve devletler bu siber saldırılara karşı nasıl önlemler alabileceğinden bahsedeceğiz.

Günümüzdeki en yaygın 10 siber saldırı

Malware

Malware kötü niyetli yazılımların kısaltmasıdır. Solucanlar, virüsler, truva atları bunlara örnek olarak verilebilir. Kişilerin izni olmadan bilgisayar sistemlerine sızdırılan kötü amaçlı yazılımlardır. Bilgisayarları veya ağları çalışamaz hale getirebilir, gizlenebilir, çoğalabilir veya saldırganlara erişim izni verip sistemi uzaktan kontrol edebilme şansı verebilirler.

Phishing

Kimlik avı saldırıları olarak adlandırılan bu yöntemde ise saldırganlar kişilere güvenilir kaynaklardan gelmiş gibi gösterilen e-postalar yollayarak kişilerin site bilgilerini, kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışırlar. Genellikle e-posta yoluyla gönderdikleri linklere tıklayan mağdurlar, klonlanmış sitelere yönlendirilir ve girdikleri bilgileri saldırganlarla paylaşmış olurlar.

DoS ve DDoS

İngilizce açılımı Denial of Services ve Distributed Denial of Services olan bu yöntemler ise bazı çevrimiçi hizmetlerin düzgün çalışmasını engellemeye çalışmak için yapılan saldırılardır. Saldırganlar bir web sitesine veya bir veri tabanına çok fazla sayıda istek yollayıp sistemi meşgul ederler ve bu da sistemlerin çalışmasını durdurmasına yol açabilir. DDoS ise bu saldırıların birden fazla bilgisayardan yapılması ile olur.

Man in The Middle

Bu siber saldırı çeşidinde ise saldırganlar kurbanlar ile erişmek istedikleri web servisi arasında kendilerini gizleyerek, kurbanları kendi ağları üzerinden erişmek istedikleri servise yönlendirirler. Örneğin bir Wi-Fi ağını taklit ederler ve kurbanlar erişmek istedikleri Wi-Fi ağı yerine saldırganların Wi-Fi ağına girmiş olurlar. Bundan sonraki yaptıkları her işlemi saldırganlar görebilir ve kullanıcıların verilerini toplayabilirler.

SQL Injection

Günümüzde birçok veri tabanı SQL ile yazılmış komutlara uymak için tasarlanmıştır ve kullanıcılardan bilgi alan birçok web sitesi bu verileri SQL veri tabanlarına gönderir. Saldırganlar SQL güvenlik açıklarından faydalanarak kurbanların veri tabanlarını kontrol altına alırlar. Örneğin bir SQL enjeksiyon saldırısında bir bilgisayar korsanı, bazı SQL komutlarını ad ve adres bilgisi isteyen bir web formuna yazar; web sitesi ve veri tabanı doğru programlanmadıysa, veri tabanı bu komutları çalıştırmayı deneyebilir

CCryptojackin

Başkasının bilgisayarının sizin için cryptocurrency üretme işini yapmasını içeren özel bir saldırıdır. Saldırganlar gerekli hesaplamaları yapmak için kurbanın bilgisayarına kötü amaçlı yazılım yüklerler veya bazen kötü amaçla kullandıkları kodları kurbanın tarayıcısında çalışan JavaScript’te çalıştırırlar.

Zero Day Exploit

Adını bir yama yayınlandıktan sonra, kullanıcıların güvenlik güncellemelerini indirirken az sayıda bilgisayara ulaşmalarından alır. Yazılımdaki açıklar henüz daha düzeltilmemiştir ve bu da saldırganlara fırsat sağlar. Bu tür güvenlik açıklarından yararlanma teknikleri günümüzde Darkweb üzerinden yayınlanmakta veya satılmaktadır.

Passwords Attack

Şifreleme bir sisteme girerken kullandığımız en yaygın mekanizma olduğundan, parola saldırıları en yaygın saldırılar arasındadır. Brute Force olarak adlandırılan bir çeşidinde şifre tahmini için aralıksız olarak rastgele şifre deneyen bir kötü amaçlı teknik kullanılır. Bunu engellemenin en kolay yolu çok kez denenen parola girişiminin ardından kendini kilitleyen bir hesap kilitleme politikası uygulamaktır.

Eavesdropping Attack

Bu saldırı tipinde saldırganlar bir ağa sızarlar ve gizlice dinleme yaparak kullanıcıların o ağ üzerinden göndereceği kredi kartı bilgileri, şifreler ve konuşmalar gibi kişisel verileri dinlerler. Pasif olan yönteminde genellikle sadece dinleme yaparak bilgiler toplanır fakat aktif yönteminde ise saldırganlar kullanıcılara ağdaki dost bir birim gibi gözükerek sorular sorarak bilgi toplarlar.

Birthday Attack

Doğum günü saldırıları, bir mesajın, yazılımın veya dijital imzanın bütünlüğünü doğrulamak için kullanılan karma algoritmalara karşı yapılır. Bir karma işlevi tarafından işlenen bir mesaj, giriş mesajının uzunluğundan bağımsız olarak sabit uzunlukta bir mesaj özeti (MD) üretir. Bu MD, mesajı benzersiz bir şekilde karakterize eder. Doğum günü saldırısı, bir karma işlevi tarafından işlendiğinde aynı MD’yi üreten iki rastgele mesaj bulma olasılığını ifade eder. Bir saldırgan, kullanıcısı olduğu gibi mesajı için aynı MD’yi hesaplarsa, kullanıcının mesajını güvenle onunla değiştirebilir ve alıcı MD’leri karşılaştırsa bile değiştirmeyi tespit edemez.

Devletlerin siber saldırı önlemleri

Devletlere karşıda yapılan birçok siber saldırı mevcuttur. Hele ki devletler birden çok kişiyi temsil ettiği için devlete karşı yapılan siber saldırılar daha da can sıkıcı olabiliyor. Devletler, bu tarz saldıra karşı her zaman proaktif önlemler almalıdır. Devlete karşı yapılan en büyük saldırı örneklerinden bir tanesi San Francisco siber saldırısıdır.

San Francisco

Bu saldırı iki aşamalı olarak gerçekleşti ve devletlerin akıllı şehir sistemlerini benimserken, arka kapı bırakmamaları gerektiğini veya saldırılara karşı hızlı çözümler üretmeleri gerektiğini gözler önüne seriyor.

San Francisco siber güvenlik önlemleri: Şehrin toplu taşıma sistemini kıran hacker’lar, sisteme fidye yazılımı yükleyip şehir yönetiminden fidye istediler. Bu sırada otobüslere ve San Francisco’nun sembollerinden olan troleybüslere binmek için şehir kartlarına para yüklemek isteyenler, para yükleme otomatlarının da çalışmadığını gördüler. Para yüklemek isteyenler otomatlarıda sürpriz bir mesaj ile karşılaştılar: “Yolculuklar bedava”

Ne gibi önlemler yapılmalı

Evet uzaktan bakınca, sistem karşıtı bir Robin Hood hikayesi gibi görünüyor ama San Francisco’nun siber saldırılara karşı cevap bile veremediğinin kanıtı önümüzde duruyor. Şehir yönetiminden fidye isteyen hacker’lar sistemi kapalı tutmaya devem ederken, şehir sakinleri bedava ulaşımın tadını çıkarttılar. Yolcular için bir sıkıntı yok gibi görünse de şehir yönetimi hacker’lara istedikleri parayı vermeyi reddedince, bu kez 30 milyon insanın kimlik bilgileri pazarlık olarak masaya konuldu. San Francisco gibi büyük bir şehir üç konuda hiçbir önlem almamıştı:

Şehir sisteminin açıklarını tanımlamak

Herhangi siber saldırı durumda harekete geçecek bir tim oluşturmak

Sisteme sızabilecek kişileri saptamak

Etrafımıza baktığımızda, ülkemiz dahil her yerde akıllı şehir sistemleri görüyoruz. Devletler birer birer yapay zeka tarafından yönetilen, bilgisayara bağlı şebekeler oluşturuyorlar. Ama bunu yaparken unutulmaması gereken çok önemli bir şey var:

Teorik olarak elektronik olan her şey hack’lenebilir ve siber ağa geçen şehirler, daha şimdiden hackler’ların iştahını kabartıyorlar. Bunu engellemek güç gibi görünüyor olabilir fakat sistemli ve düzgün kurgulanmış bir yapı sayesinde mümkün. Nesnelerin İnterneti tüm ağı ele geçiriyor ve her geçen gün ağa yeni cihazlar ekleniyor. Ağa bağlı olan insan sayısı arttıkça, veri ağı da genişliyor. Bu sistemleri daha kurarken açıkları iyi saptamalı ve siber tehditlere karşı en yüksek güvenlik önlemlerini almak gerekiyor. Ayrıca, devlet içinde çalışan kişilerin siber saldırılar karşısındaki farkındalığın artırılması gerekir ve sürekli olarak siber saldırılar hakkında eğitimler verilip, kişilerin bilgisi güncel tutulması gerekir. Devletlerin birbirlerini siber saldırı ile tehdit ettiği bir dönemde bu alanda yatırımda bulunmamak pek akıl karı gibi görünmüyor

GÜNÜN SÖZÜ : TEKNOLOJİYİ TAKİP ET KÖLESİ OLMA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *