KLİMALAR DİKKAT
Klima çarpmasının belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gibi semptomlara klima çarpması durumunda sık karşılaşılır. Bu belirtiler grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları belirtilerine benzerlik gösterdiği için klima çarpması sıklıkla diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir. Klima çarpması durumunda görülebilecek başlıca belirtiler şunlardır:
Yüksek ateş: Klima çarpmasının en yaygın rastlanan belirtilerinden biri yüksek vücut ısısıdır. Ani ısı değişimi karşısında insan vücudunda bazı değişiklikler meydana gelir. Buna bağlı olarak titreme, ellerde ve ayaklarda üşüme, yüksek ateş gibi şikâyetler görülebilir.
Baş ağrısı: Klima çarpmasının bir diğer önemli belirtisi de baş ağrısıdır. Klima ortamının neden olduğu düşük nem seviyesi baş ağrısına yol açabilir. Ek olarak bazı araştırmalar bakımı yapılmayan klimaların da baş ağrısına neden olabileceği göstermektedir.
Halsizlik: Klima çarpmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi ortaya çıkabilir. Vücut aşırı ısı değişimiyle mücadele etmek için fazladan enerji harcamak zorunda kalabilir, bunun neticesinde halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkabilir. İlave olarak dehidrasyon sonucu sıvı ve elektrolit dengesinin bozulması da halsizliğe neden olabilir.
Yukarıda sayılanlara ek olarak klima çarpması durumunda nefes darlığı, öksürük, burun tıkanıklığı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.
Klima çarpması nasıl teşhis ed
Klima çarpması belirtilerinin soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri ile benzerlik göstermesi teşhisi zorlaştırabilir. Bu nedenle uzman doktorlar yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtilerle gelen hastalarda öncelikle diğer sağlık sorunlarını elemek için bazı tetkikler yapar. Bu tetkikler sonucunda hastanın şikâyetlerinin viral bir enfeksiyondan kaynaklanmadığı ortaya çıkarsa doktor hastanın klima kullanımı ile ilgili geçmişini inceler. Klima çarpmasını teşhis edebilecek bir laboratuvar testi yoktur. Bununla birlikte uzman doktor klima çarpmasından şüphelenirse dehidrasyon riskine karşı bazı tahliller yapılmasını isteyebilir.
Klima çarpması nasıl tedavi ed
Günümüzde klima çarpmasının tedavisinde kullanılan spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Klima çarpmasının tedavisinde temel prensip semptomları hafifletmek ve hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Klima çarpması durumunda uygulanabilecek başlıca yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Klima çarpması durumunda öncelikle hastanın serin ve rahat bir ortamda dinlenmesini sağlamak önemlidir. Hastanın bulunduğu ortamın ısı ve nem dengesinin iyi ayarlanması önemlidir.
Klima çarpmasının en önemli risklerinden biri dehidrasyon yani vücutta sıvı açığı oluşmasıdır. Bu nedenle klima çarpması şüphesi olan durumlarda hastanın yeterli miktarda sıvı alması sağlanmalıdır. Şiddetli dehidratasyon
Baş ağrısı ve yüksek ateş gibi semptomları hafifletmek için uzman bir doktor kontrolünde ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği bulunan ilaçlardan faydalanılabilir.
Ilık duş almak yüksek ateş gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpması durumunda sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi önemlidir. Bağışıklık sistemine olan katkıları ile bilinen vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketilmesi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpmasını önleme yollar
Klima çarpması yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bazı önlemler alarak klima çarpmasından korunmak mümkün olabilir. Klima çarpmasını önlemeye yardımcı olabilecek önerilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Klimayı 21-22 derece 2 saat çalıştırıp ardından kapatmak hava kalitesinin bozulmasını ve klima çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Klimadan gelen havayı doğrudan vücuda yönlendirmekten, klima karşısında oturmaktan veya yatmaktan kaçınılması klima çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Düzenli aralıklarla klima filtrelerinin değiştirilmesi ve klima bakımının yapılması ortamın hava kalitesinin bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Klima kullanımı ortam havasının nem dengesinin bozulmasına neden olabilir. Uzun süre klima çalıştırılan ortamlarda ortamın havasını nemlendiren cihazlar kullanılması klima çarpmasından korunmaya yardımcı olabilir.
Klimanın yanlış kullanımına bağlı ortaya çıkan dehidrasyon riskini azaltmak için bol sıvı tüketilmesi önerilir.
Klima önerilen süre boyunca çalıştırıldıktan sonra kapatılmalı, bulunulan ortamın camları açılarak temiz havanın içeri girmesine izin verilmelidir.
Klima kullanımının sağlık açısından bazı riskleri vardır. Bununla birlikte önerilen şekilde kullanmaya dikkat edilmesi ortaya çıkabilecek riskleri azaltmaya yardımcı olabilir. Klima çarpmasının belirtileri üst solunum yollarını tutan enfeksiyon hastalıkları belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu nedenle boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş, burun tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Siz de klima çarpmasından şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktordan randevu almayı ihmal etmeyin.
GÜNÜN SÖZÜ: DİKKAT