Bunları öğrenmezsek sonumuz karanlık
YAYINLAMA:
Yaşanabilir bir dünya için bireysel olarak neler yapabiliriz? İşte bu yazıda sizlere bu kritik sorunun cevabını veriyorum;
- Çöplerimizi, geri kazanılabilecekler (cam, plastik, kağıt, pil, metaller) ve evsel atıklar olarak ayrı ayrı toplayalım.
- Bir ton kullanılmış beyaz kağıt geri kazanılırsa 16 ağacın kesilmesi önlenebilir.
- Bir ton gazete kağıdı geri kazanılırsa 8 çam ağacı kurtulur.
- Bir ton atık cam geri kazanılırsa 100 Lt. Petrol kazanılmış olur.
- Ormanlarımızı koruyalım temiz tutalım. Ormanlar bizim oksijen kaynağımızdır.
- Büyük bir kayın ağacı 72 kişinin günlük oksijen ihtiyacını karşılar.
- Suyumuzu israf etmeyelim. Dünyada mevcut suların sadece % 2,5’u içilebilir tatlı su olup bunun da ancak binde 3’ünü kullanabiliyoruz.
- Biliyor musunuz? Saniyede bir kere damlayan musluktan günde 17 Lt., tuvaletteki rezervuar sızıntısından günde 50 Lt. su boşa akar.
- Bulaşık makinesi ile yapılan yıkama elde yıkamadan daha az enerji ve su sarfeder.
- 3,7 lt. benzin yaklaşık 3 milyon litre içme suyunu kirletir.
- Su kaynaklarına yakın yapılan hidrolik santraller, termik santraller, nükleer santraller akarsuların, yeraltı ve yerüstü suların doğal yapısını değiştirir kalitesini bozar. Bu durum nedeniyle mikroorganizmalardan balıklara kadar suda yaşayan tüm canlıların yaşamını tehlikeye sokar.
- Nükleer santrallerin kurulumu uzun sürer ve maliyetlidir. Ömrünü tamamlayan tesislerin sökülmesi de zaman alır ve risklidir. Radyoaktif atıkların güvenle saklanması için uygun bir yöntem yoktur. Atık olarak ortaya çıkan stronsiyum gibi radyoaktifler yağış yoluyla sulara, bitkilere, oradan hayvan etine, sütüne geçerek insana kadar ulaşır ve lösemiye neden olur.
- Aynı tehlike GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) da da vardır. Gıdalarda verimi artırmak, zararlı böceklere karşı dayanıklılık sağlamak, tarıma uygun olmayan arazilerde ürün yetiştirmek gibi amaçlarla tarım ürünlerinin gen yapısı değiştirilmektedir. Dünyadaki tarım ürünlerinin %99,5’i bu şekilde elde edilmektedir. Yapılan araştırmalar GDO’lu ürünlerin tüketimi nedeniyle başta şeker hastalığı, reflu ve alerjik hastalıklar olmak üzere, mide kanserine sebep olduğu görülmüştür.
- Aracınızı mümkün olduğu kadar az kullanın, toplu taşıma araçlarını tercih edin. Aracınızla gidecekseniz aynı yöne giden kişilerle aracınızı paylaşın. Unutmayın ne kadar az yakıt harcanırsa hava o denli az kirlenir.
- Aracınızın motor bakımını, egzoz gazı ayarlarını düzenli yaptırın. Aracınızı aşırı yüklemeyin.
- Benzin alırken deponuzu tam doldurmayın, çünkü buharlaşarak havaya karışan benzin zararlıdır.
- Kazan, kombi, bacaların ve radyatörlerin bakımını ve temizliğini yaptırın. Harcıyacağınız parayı bu bakım size geri verir.
- Isı yalıtımı yaparak yakıttan % 40 tasarruf sağlayabilirsiniz.
- Çevreciliği sevin, çevreci olun. Bahçenizdeki, sokağınızdaki kentinizdeki ağaçları, yeşili koruyun. Sahip çıkın. Yediğiniz meyve çekirdeklerini çöpe atmayın, bahçenize gömün. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileklerimle.
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *