HATAY VE DEPREM ŞEHİRLERİ HEPİMİZİN MESELESİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile sohbetimizde çok önemli bir konuyu hatırlatıyor. Hatay’ın Emek Aksaray Mahallesi’nde 2017’de yapmak istedikleri kentsel dönüşüm çalışmalarının engellendiğini hatırlatarak, “Bir önceki Bakanlık dönemimde, Emek Aksaray Mahallesi'ne kentsel dönüşüm yapmak için gittiğimde, belli gruplar kentsel dönüşüme engel oldular; kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Maalesef ki 6 Şubat depremlerinde mahallemiz yıkıldı, canlarımızı yitirdik. Vatandaşlarımızdan bir kere daha istirham ediyorum, kentsel dönüşüme engel olmak isteyen belli kesimlere prim vermeyin. Kentsel dönüşüm bir zorunluluktur.” dedi.
Bakan Özhaseki’nin “kentsel dönüşüm bir zorunluluktur” dediği konu gerçekten çok ciddi bir konu. Burada size yani deprem bölgesinde yaşayan evleri olanlara büyük iş düşüyor. Bir an önce bu evlerin dönüşmesi için devlet ile el ele vermelisiniz, zira depremin ne zaman geleceğini kimse bilemiyor.
Hatay Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile sohbetimizde, “Zor bir göreve talip oldunuz Hatay yeniden inşa ediliyor, işiniz kolay değil” dediğimde; “Hayatımda hiçbir zaman kolay bir iş yapmadım hep zoru başardım. Bugün bu ceketi siz geldiniz diye giydim. Hatay’ı ayağa kaldırmadan, kamu binalarını yapmadan belediye binasını yapmayacağım. En son işimiz belediye binası yapmak olacak” dedi.
6 Şubat depreminde ailesinden birçok yakınını kaybeden AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman depremin ilk günlerinde birlikte enkazlar arasında yürümüştük. Bugün yine bizimle birlikteydi. O enkazlar kalkmış yerini inşaatlar yükselmeye başlamış. Bugün Hatay’ı konuşurken gözlerinde gördüğüm başka bir heyecan başka bir aşk, sesinde ise hiçbir zaman gitmeyecek hüzün vardı…
Hatay’a gidince, eski meclis binasını, Habib-i Neccar Camisini, Hatay Arkeoloji Müzesi, Hatay Şehir Müzesi Hatay’ın künefecilerini sokakta dünyanın her yerinden gelen yerli yabancı turistleri elbette gözüm arıyor. O günlerin gelmesini halk da çok istiyor. Tekrar yaşamın başlamasına az kaldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki deprem konutlarının tamamı 2025 yılında hak sahipleri depremzedelere teslim edileceğini söylüyor. Özellikle depremde etkilenen şehirlerin merkezlerini ana caddelerini bizzat o şehrin kimliğini bozmadan hassas çalışma ile kendilerinin yürüttüklerini ifade etti.
Konteyner şehirde orada yaşayan depremzedeler ile çoğunlukla kadın ve çocuklar ile sohbet ettim. İstekleri elbette oluyor. Ama “Çok yakınımızı kaybettik. Bugün için şükrediyoruz” diyorlar. “Hatay’a daha çok gelin bizi hiç bırakmayın” diyorlar.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut da bizimle birlikteydi. TOKİ depremde yaptığı binaların yıkılmaması ile büyük güven sağladı. TOKİ tercih edilen bir marka oldu.
Evet deprem sonrası Hatay’da son durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte yerinde görüp konuştuk. Hatay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da ciddi bir meselesi olmuş durumda “bir an önce Hatay’ı yeniden eski günlerine kavuşturacağız” diyor. Hatay ve tüm deprem şehirleri hepimizin meselesi biz de unutmayalım çünkü bizimle sohbet etmeye bile ihtiyaçları var. Bugün Hatay’da bunu tekrar gördüm.