Hıdırellez
Ben sadece bizde ve belki bazı Orta Asya ülkelerinde kutlanıyor zannediyordum. Ancak öğrendiğim kadarıyla Kırım, Azerbaycan, Ortadoğu ve hatta bazı Balkan ülkelerinde de Hıdırellez kutlamaları yapılıyor bayram olarak dahi kabul ediliyormuş. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO 2017 yılında Hıdırellez’i insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine almış.
Darda kalanların yardımına koştuğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğu kabul edilen İlyas’ın yeryüzünde buluştukları güne Hıdırellez denmiş. Baharın gelişini kutlamak, bolluk ve bereketin artması için çeşitli ritüeller yapmak o günü özellikle doğada açık havada geçirmek adettendir. Ayrıca sadaka vermek iyi sayıldığı gibi Hıdırellez gecesi evdeki yiyecek kaplarının ağzı açık tutulur ki bütün bir yıl bereketi artsın. Bir de tabii gül fidanına ne dilenecekse onun resmi çizip asılır. Bu en bilinen adettir. İnternette kısa bir arama yapınca farklı yörelerde çok daha değişik adetlere rastladım. Bizde ayrıca Edirne ve civarında Kakava şenlikleri adı altında da kutlanır. Nasıl kutlanırsa kutlansın önemli olan halis dilekler ile edilen güzel dualardır bana göre.
Yüzyıllar boyu süregelmiş bir inanıştır Hıdırellez neticede. İster inanır dileklerinizi dilersiniz isterseniz inanmazsınız. Fakat ‘ben diledim bak tam da istediğim evi arabayı aldım’ diyen arkadaşınıza darılmaca gücenmece hele hele haset etmece yok ona göre!
Hıdırellez’de ne yapılır filan anlatırken şimdi ne gerek vardı hatırlatmaya diyeceksiniz ama olsun yazacağım. Bu hayat pahalılığında önce ne istemeli diye aklıma düştü birden. Ev ya da araba istesen vergisi algısı derken epey nakite de ihtiyaç olacak. Rakamlar malumunuz... Nakti de çizmek şart oldu dilek kağıdına besbelli. Neyse latife ediyorum tabii.
Önemli olanın sağlık sıhhat ağız tadı olduğunu unutmadan Hızır’ın bereketi İlyas’ın duası üzerinize olsun diyerek Hıdırellez’i kutluyorum. Bolluk ve bereketiniz daim olsun.