İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Günde 100 bin ziyaretçili hastane

YAYINLAMA:

Sojitz Corporation, her ikisi de 160 yıllık uzun bir geçmişe sahip Nichimen Corporation ve Nissho Iwai Corporation adlı şirketlerin 2004 yılında birleşmesinden oluşmuş, 400 yan ve bağlı kuruluştan oluşan dünya çapında dev bir şirketler topluluğu.

Sojitz Group, hem Japonya'da hem de dünyanın birçok ülkesinde, havacılık, ulaştırma, alt yapı ve sağlık gibi bir çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor.

Sojist Yatırım Şirketi’nin yolu, dünya çapındaki Türk müteahhitlik firması Rönesans Gurubu’nun (Erman Ilıcak’a ait) Rönesans Sağlık Yatırımları şirketi sayesinde Türkiye ile kesişmiş.

Kamu-Özel İşbirliği (PPP-Public Private Partnership) modeliyle yapılıp 21 Mayıs 2020’de hizmete açılan ve adına, Türkçede bolluk ve bereketi simgeleyen çam ağacına ithafen Çam ve Japonlara jest olsun diye Türkçede kiraz çiceği ağacı anlamı taşıyan Japonca Sakura adı verilen dev şehir hastanesi yapılırken diğerleri gibi çok büyük eleştiri almıştı. Oysa şimdilerde görüyoruz ki, deva - şifa kapısı olmuş.

Hafta içinde, basın çalışanı arkadaşım Kamuran Derya’nın tedavisinde büyük yardımlarını gördüğümüz Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit’e teşekkür ziyaretinde bulunduk. 1976 Karabük doğumlu olan genç başhekim Gülhane Askeri Tıp Akademisi mezunu. Halen tabip albay rütbesinde olan ve Eylül 2021’den bu yana başhekimlik yapan Nurettin Bey ile sohbet ederken meslek tutkusunu, insan sevgisi ve yardım duygusunun ne denli yoğun olduğunu görmekten mutlu oldum. İyi ki böyle insanlar var.

Başhekimin sağ kolu gibi faal çalışan Sağlık Bakım Hizmetleri Koordinatörü Emine Özmen’in de her hastayla birebir ilgilenmesi dikkatimizden kaçmadı. Nurettin Bey, hastaneyi gezdirirken Gazze’den Türkiye’ye getirilen İskoçya Başbakanı’nın yakınlarının da derdini dinleyip, gereğinin yapılmasını istedi.

Hastanenin şöhreti bütün Türkiye’nin yanı sıra yurt dışına kadar duyulmuş.

Başı ağrıyanın bile geldiği hastanede bu nedenle yoğunluk yaşanıyor. Uzak denilen bu hastane Anadolu yakasına bile sadece 25 kilometre mesafede.

Deprem anında da hizmet verebilecek olan hastane depreme karşı 2 bin 86 adet izolatörle güçlendirilmiş. 32 ay gibi rekor bir sürede bitirilen hastane, Atatürk Havalimanı’nın 1 milyon metre karelik alanına eş değerdeki bir alana önce 2 bin 682 yataklı yapıldı, sonra da 7 bin 100 yatak kapasitesine ulaştı. Günde 35 bin hastaya hizmet vermek için düşünülen ve yapımında 10 bin kişinin görev yaptığı hastanenin şu andaki personel sayısı 15 bini geçmiş. Günlük ziyaretçi sayısı da 100 bin kişi olan ve içinde alışveriş merkezleri ve lokantaların olduğu hastane ilçe gibi.

Japon devi Sojitz’in kredilendirdiği hastanenin o günkü proje bedeli 195 milyar Japon Yen’i olup, şimdiki değeri 3.4 milyar dolar olarak gösteriliyor.

10 bloktan oluşan hastanenin üç ana blokunun çatılarında helikopterlerle hasta nakliyesi için birer heliport var.

Aslında bu tesislere, hastane demek yetersiz kalır. Çocuk, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Hastane, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Hastalıkları, Onkoloji, Nöroloji ve Ortopedi ile Psikiyatri Hastanesi gibi sekiz hastane burada hizmet veriyor.

Hastanede, 725’i poliklinik, 257 destek odası olmak üzere 982 adet poliklinik,

üçü hibrit, 22’si gün ameliyathanesi, 1’i acil ameliyathane olmak üzere 90 ameliyathane bulunmakta. Kampüste bin 713’ü açık, 6 bin 421’i de kapalı olmak üzere 8 bin 134 araçlık otopark bulunuyor. Kapalı otoparklar ücretsiz olmasına rağmen kullanılmadığı için açık otoparklarda sıkıntı yaşanıyor.

Şimdilerde, ‘Çam Sakura Hastanesi’ni yabancılara satacaklar’ şeklinde bazı söylentileri biz de duyuyoruz. Bunu sorduğumuz da “Hastane burada, hiçbir yere gitmiyor” şeklinde yarı espri, yarı gerçek bir cevap aldık. Kim ne derse desin, bu tesisler bir kazançtır.

Mutlu ve sağlıklı yarınlar Türkiye’m…


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *