ERDOĞAN'IN MURSİ'YE ÖĞÜDÜNÜ HATIRLAMAK..
TBMM Başkanı İsmail Kahraman gençlik yıllarında MTTB ve Birlik Vakfı’ndan (Milli Türk Talebe Birliği) itibaren tanıdığımız bir kişi. Keza cumhuriyete; cumhuriyete temel teşkil eden değerlere ne denli sahip olduğunu bildiğimiz bir isim. Kahraman’ın üniversitede yaptığı konuşmada dile getirdiği görüşlerin maksadından ve bağlamından koparılarak bambaşka bir mecrada dökülüp saçılmasından en fazla kendisinin ardından da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rahatsız olduğuna şüphe yok.. Şüphe yok, zira yılların deneyimi şunu öğretti hepimize: Türkiye’de iş lafa geldiğinde ifade hürriyeti başlığı altında mangalda kül bırakılmasa da bazı konuları rahatça konuşup tartışmak hala ciddi mesele..
Laiklik konusu ne zaman gündeme gelse kazanın ateşe sürüldüğünü biliyoruz.. Fersude taşların tamamının içine döküldüğü bulamaç yeterince kaynadıktan sonra hasmın tepesinden aşağı boca edildiği bildik oyun.. Moloz yığını arasında ne laikliğin yönetim tekniğinden öte bir şey olmadığını görebilirsiniz; ne de bir inanç/ din olmadığını.. Tayyip Erdoğan’ın Mursi’yi tebrik için gittiği Mısır’da ona ve ona inanmış kitleye yeni düzeni ne üzerine inşa etmelerinin doğru olacağından söz ederken dile getirdiği laiklik meselesine ilişkin sözlerini hatırlayın.. Şunları söylüyordu Erdoğan:
“Türkiye’de anayasa laikliği, devletin her dine eşit mesafede olması olarak tanımlar. Laiklik kesinlikle ateizm değildir. Ben Recep Tayyip Erdoğan olarak Müslümanım ve laik değilim. Fakat laik bir ülkenin başbakanıyım. Laik bir rejimde insanların dindar olma ya da olmama özgürlüğü vardır. Ben Mısır’ın da laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü laiklik din düşmanlığı değildir. Laiklikten korkmayın. Umarım ki Mısır’da yeni rejim laik olacaktır. Umuyorum ki benim bu açıklamalarımdan sonra Mısır halkının laikliğe bakışı değişecektir. “Bu değerlendirmeyi yapan kişi şimdi cumhurbaşkanı''
‘ Laiklik tehlikede’ diye düşünen varsa önce Erdoğan’ın bu sözlerini hatırlamalı; sonra da İsmail Kahraman’ın beyin fırtınası yaparken kullandığı cümleleri bağlamı içinde değerlendirip bozuk düzen içinde yaşamaktan kaynaklanan çarpıklıklara dikkat çekmek maksadıyla verdiği örneklerden hareketle yorum yapmanın fitne çıkarma dışında bir niyetle izah edilemeyeceğini düşünmeli..