İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Maduro'nun koltuğu tehlikede

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Maduro'nun koltuğu tehlikede

Venezuela'da 28 Temmuz günü düzenlenecek seçimlerde üçüncü kez aday olan Hugo Chavez'in ardılı Nicolas Maduro'nun koltuğu ciddi tehlikede. Bu defa karşısında seçimleri boykot etmenin yanlışını kavramış, yönetimin çıkardığı engellere karşın yeni ve ılımlı bir lider Edmundo Gonzalez arkasında birleşmeyi becermiş bir muhalefet mevcut. Kamuoyu yoklamaları, birleşen muhalefet karşısında Nicolas Maduro'nun bu defa kaybedeceğine işaret ediyor. Petrol zengini ülkede 25 yıl sonra "Chavismo" dönemi (Hugo Chavez ideolojisi) kapanacak gibi duruyor.
* * * *
Maduro döneminde, son 10 yıl içinde, ülkenin GSMH'sı yüzde 80 oranında düştü, tüm hizmetler aksadı, fakirlik yaygınlaştı, asayiş bozuldu, elektrik ve su kesintilerinin önüne geçilemiyor, eğitim ve sağlık sektörü büyük çöküntü yaşıyor, ambulanslar çalışmıyor (zira mazot yok), 30 milyon nüfuslu Venezuela'dan 7 milyon vatandaş, aş, iş ve selamet için kaçmış durumda.
* * * *
Bir önceki seçimlerde tüm muhalif liderleri kovalayarak veya yasaklayarak seçim kazanan Maduro, bu defa, 2023 ekim ayında Barbados'da (Karayiplerde bir ada devleti) muhalif cepheyle varılan mutabakat doğrultusunda, ABD yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında, serbest ve adil seçimlerin düzenlenmesini onaylamak zorunda kaldı. Katar'ın arabuluculuğu sayesinde ABD ile Venezuela asgari noktalarda mutabık kaldılar; böylece serbest seçimlerin önü açıldı.
* * * *
Vaşington'un, Trump'ın "Maduro'ya azami baskı" yönteminin ters teptiğini kavrayarak daha ılımlı bir politika benimsemesi, Ukrayna savaşının yol açtığı enerji tedariki sıkıntılarını dikkate alarak Karakas ile diyaloğu başlatması, Venezuela'ya komşu Brezilya ve Kolombiya'nın yeni seçilen solcu liderleri Lula da Silva ve Gustavo Petro'nun Maduro üzerinde etkili telkinleri ile 28 Temmuz seçimleri mümkün hale geldi şeklinde özetleyebiliriz.
* * * *
Peki, muhalefet seçimleri kazanırsa Venezuela kısa dönemde huzur ve refaha kavuşur mu? Maalesef hayır. Zira Parlamentoda çoğunluk PSUV'un (Chavezci Parti) elinde, 23 eyaletin 18'inde valiler yine Maduro'nun partisinden, Yüksek Seçim Kurulu, Yüksek Mahkemeler, Yargı erki, Silahlı Kuvvetler, tamamen PSUV ile özdeşleşmiş kurumlara dönüşmüşler. 25 yıldır ülkeyi yöneten Chavezci kadroların 28 Temmuz seçimleri ile görevlerinden ayrılmaları söz konusu değil.
* * * *
Parlamento seçimleri 2025, eyalet seçimleri ise 2026 yılında düzenlenecek. Muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı takdirde, ülkeyi yönetmek bakımından, PSUV kadrolarıyla diyaloğu korumak ve gerektiğinde masaya oturarak çözüm üretmek zorunda. Bu doğrultuda, Parlamento ve eyalet seçimlerini dikkate alarak, kavga gürültü çıkarmadan, halkın yaşam seviyesini bir miktar yükseltmeye muvaffak olurlarsa, seçmenin ülke dışına kaçışı sona erer.
* * * *
Tabii aksayan hizmetlerde (elektrik, su, akaryakıt, hastaneler vs.) nispi iyileştirmeler yapılırsa, daha fazla petrol ihraç etmeyi başarırsa Venezuela son 10 yıldır içinde çırpındığı bataklıktan yavaş yavaş çıkar ve nihayet doğru istikamette ilerler. Refah, huzur ve kurtuluşun anahtarı, Chavezciler ile Muhalif Cephenin, bundan böyle, barış içinde bir arada yaşamayı öğrenmelerinde yatıyor. Venezuela'nın krizden çıkmasının tüm bölgeye olumlu yansımaları olacağını unutmayalım.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *