KÜRESEL PAZARDA LÜKS TÜKETİM
Fizik biliminde lüks, ışık elde etmek adına yapılan tüm kaynaklara denir. İktisat biliminde ise lüksü, ihtiyaçların karşılanması olarak kabul edilen hizmetlerin fazlasını sunan farklı bir alternatifin tercih edilmesi olarak tanımlar. Benim lüks tüketim olarak bahsedeceğim pazar, gereksinme ihtiyaç yani iktisat biliminde dediği gibi “karşılandığında mutlu oluruz, karşılanmadığında üzüntü duyduğumuz “insan duygusu” olarak nitelendirilir. Aynı zamanda lüks terimin mal ve hizmetler yerine “konfor ve ihtişam olarak da belirtebilirim.Bain& Company tarafından hazırlanan 14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre küresel lüks tüketim pazarının cirosu 2015 yılında 1 trilyon avroyu aşmış. İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma 14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'nun sonuçlarınına göre; 2015 yılını 1 trilyon avroluk bir ciroyla kapatan küresel lüks tüketim pazarının yüzde 80'ini lüks otomobiller, lüks oteller ile kişisel lüks tüketim malları oluşturmuş.
Lüks tüketim, 2015 yılında ortalama % 5 büyürken, pazarın liderliğini yüzde 8'lik artışla lüks otomobiller yapmış.
Ayrıca, küresel turistler, avro bölgesine ve yeniden fayda sağlamak amacıyla Avrupa ve Japonya'ya akın ederken, Amerika pazarı aşırı değerlenen dolar nedeniyle turist harcamalarında düşüş yaşadı. Asya pazarında Güney Kore, 11 milyar avroluk ciro ve % 4'lük reel büyümeyle bölge birincisi oldu.
Aralarında deri aksesuarlarının, moda, parfüm ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı kişisel lüks tüketim malları kategorisi ise aynı dönemde 253 milyar avroya ulaştı.
Çinliler lüks tüketimde yine ilk sırada %31
Çinli tüketiciler % 31’lik harcama ile lüks pazarında yine ilk sırada yerini korudu.
Ardından, Amerika
%24 Avrupa %18
Rapor’da vergiden muaf (tax-free) ile alışveriş verileri de yer aldı.
Özellikle Çinli tüketicilerin, Avrupa ve Japonya gibi olgun pazarlara kur dalgalanmalarından faydalanmak için akın ettiklerini ortaya koydu. Yani, satın aldıkları erişilebilir lüks mallarda vergiden muaf olarak aldıkları mallarda %64 gibi artış görülmekte. Rusya vergiden muaf harcamaları % 37 azalırken, Japonların Avrupa’daki harcamaları %16 düşmesi buna karşın doların artmasıyla beraber ABD nin 79 milyar avro ile hâkimiyetini göstermesi ve küresel turistin New York kentindeki harcamalar ile Japonya’yı geçmesi lüks pazarda tek bir eyalet gerçeğini göstermekte. Diğer bir etken pazar ise havalimanı içindeki satışlar ile lüks otomobil satışları ile oldu. Dünyada lüks tüketim pazarının %80’ini Lüks otomobiller, lüks oteller oldu.