SÜPER KUPA İPTALİNİN TAZMİNAT VE FİNANSAL BOYUTU
2023 yılı Süper Lig Şampiyon Galatasaray ile Fenerbahçe kulüpleri arasında önce 30 Aralık 2023 oynanacağı Türkiye Futbol Federasyonunca açıklanmıştı.
Daha sonra Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak 2023 yılı Süper Kupa finalinin 29 Aralık Cuma günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yer alan Al-Awwal Park'ta oynanacağını açıkladı.
Ekim ve Kasım aylarında gündem Süper Kupa Finali ve bu organizasyonun yapılıp yapılamayacağına ilişkindi.
Nitekim Galatasaray Spor Kulübü yapmış olduğu Divan Kurulu Toplantısında yazılı bir metinle; Galatasaray Divan Kurulu, Süper Kupa Finali’nin Türkiye’de oynanmasını istediğini açıklamıştı.
29 Aralık 2023 akşamı hepimizin beklediği Süper Kupa Finali oynanmadı.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Galatasaray ve Fenerbahçe, ertelenen Süper Kupa Finali için ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, detay verilmeden "Bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir." gerekçesi sunuldu.
10 Kasım 2023 tarihli yazımda da detaylarını verdiğim üzere Hem Galatasaray'ın hem de Fenerbahçe'nin Süper Kupa Finalinin Suudi Arabistan'da oynanmasına karşı çıktıkları" final maçının oynanmadan takımların yurda döndüğü bu organizasyonun finansal ve tazminat boyutu ile son duruma bir göz atalım.
Süper Kupa Finalinde yaşanan aksaklıklar
29 Aralık 2023 akşamı hepimizin beklediği Süper Kupa Finali oynanmadan ertelendi.
Türkiye Futbol Federasyonunca ve hem Galatarasay Spor Kulübü hem de Fenerbahçe Spor Kulübünce yapılan ortak açıklamada;
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında cuma günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da oynanması planlanan Türkiye Süper Kupası finali, kulüplerin organizasyonda "bazı sorunlar" olarak nitelendirdikleri nedenlerle ertelendiği belirtildi.
Peki bu noktaya neden gelindi, bahsedilen bu bazı sorunlar nelerdi, Arabistan'daki kriz de neden bu noktaya gelindi?
Basında yer alan açıklamalara bakalım;
Basında yer alan haberlere göre bu sorunların temelinde, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin maç başlamadan önce sahaya ısınma için çıktıklarında Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün yer aldığı tişörtleri giyme isteği yatıyordu.
Suudi Arabistan'ın resmi devlet televizyonu, sorunların hem Galatasaray hem de Fenerbahçe'nin maç kurallarına uymamasından kaynaklandığını belirtiyordu.
Organizatörlerden yapılan açıklamada ise;
"Maçın, sporun kapsamı dışında herhangi bir slogan olmadan sunulmasını gerektiren uluslararası futbol kuralları ve yönetmeliklerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk, özellikle de bu konu maçın hazırlık toplantıları çerçevesinde Türk federasyonu ile görüşülüp mutabakata varıldığı belirtilerek,
Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın üzerinde mutabık kalınan hususlara uymaması talihsizlik ve bu da maçın yapılamamasına yol açmıştır." açıklamasında bulunuldu.
Galatasaray veya Fenerbahçe Süper Kupa finali için ne kadar mali gelir kazanacaktı?
Ayrıca takımların ulaşım, konaklama ve organizasyon masraflarının Suudi Arabistan tarafından karşılanacağı belirtildi..
Kaybeden takım da 1,8 milyon euro teselli ödülü alacaktı.
Süper Lig’de bir galibiyetin bedeli 2 milyon 488 bin TL olduğu hesapladığımızda bu durumda;
Galatasaray veya Fenerbahçe Spor Kulüplerinden birinin Süper Kupa finalinde galip gelerek kupayı kazanmaları durumunda kupa galibiyetinin finansal kazanımının Süper Lig’de 30 galibiyet bedeline yaklaşık olduğunu söylememiz mümkün olacaktır.
Final maçı için gerek Türkiye'den gerekse dünyanın dört bir yanından hem Galatasaray hem de Fenerbahçe Spor Kulübü taraftarlarına maçın iptal edilmesi nedeniyle para iadesinin yapılması gerektiğini belirtelim.
Yine tur şirketlerine ödeme yaparak gelen taraftarlarında yapmış oldukları tur ücretinin iadesini istemelerinin mümkün olduğunu belirtelim.
Mutabakat yoksa Süper Kupa Finali de yok
29 Aralık 2023'te maç günü ise Süper Kupa organizasyonu aksaklık ve eksiklikler son noktayı koydu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına denk gelen Süper Kupa Finali için Suudi Arabistan yetkililerinden gerekli onay alınamadığı için maç önü seremonisi krize döndü.
Riyad'daki Süper Kupa Finali engellemeleri üzerine Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulüpleri sahaya çıkmadı.
Fenerbahçe Spor Kulübü sahaya "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" pankartı ile,
Galatasaray Spor Kulübü sahaya "Ne mutlu Türküm Diyene" pankartı ile çıkmak istemesi nedeniyle bu istek Suudi Arabistan yetkililerince reddedildi.
İki ülke futbol federasyonu yetkililerince yapılan görüşme ve toplantılar ile ikna çabaları yetersiz kalınca Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulüpleri stada gitmedi ve Süper Kupa Finali ileri bir tarihe ertelendi.
Türkiye içindeki birçok büyük futbol kulübü de kapılarını açarak Süper Kupanın kendi statlarında oynaması talebi ve dileklerini ilettiler.
En başından beri 10 Kasım 2023 tarihli gazete yazımda da konuya ilişkin düşüncelerimi yazmıştım.
Hem Galatasaray hem de Fenerbahçe Türkiye Cumhuriyeti'nin 100.yılında Süper Kupa Finalini Suudi Arabistan'da oynanmasına sıcak bakmadılar, taraftarlar da sıcak bakmadı.
Ancak Türkiye Futbol Federasyonunun bu kararda direnç göstermesi, her iki takımında direnmesini karşılıksız bıraktı.
Süper Kupa final maçına ilişkin, maçın finansal kazanımları, ekonomik katkısı bir yana ülke değerlerinin de önemi bir kez daha hatırlanmış oldu.
Azerbaycan'dan Süper Kupa Finali için davet
İlginçtir ki, Süper Kupanın yeri ve tarihi açıklanırken;
Süper Kupa Finali öncesinde Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek "Süper Kupa'nın Bakü'de oynanması çok iyi olur, çok şık olur" beyanında bulunmuştu.
Arabistan'da oynanacak Süper Kupanın iptal olmasıyla, Azeri basınında Galatasaray ve Fenerbahçe'ye "Süper Kupa Finalinin ülkelerinde oynanması" daveti geldi.
Düşüncemize göre bu finalin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de oynanması bu yükselen tansiyon ve futbolun Türkiye'de fabrika ayarlarına dönmesi hususunda etkili olacağı kanaatindeyim.