HAVALİMANLARINDA FİYATLARI KİM DENETLER?
Vatandaşın aldatılmasının, kaba bir tabirle ‘kazıklanmasının’ önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı önemli bir adım atarak yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerlerinin tarife ve fiyat listelerine yeni düzenlemeler getirdi.
Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri, tarife ve fiyat listelerine ilişkin hususlar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde düzenlenmektedir. Temel amacı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olan Yönetmelik, tüketicilerin “ekonomik çıkarlarının korunması” ve “doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi” açısından önem arz etmektedir.
Lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı şekilde fiyat artışları yapıldığı, ve bu fiyat değişimlerinin ise fiyat listesi ve tarifeler yolu ile tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olunduğuna ilişkin son dönemlerde çok sayıda tüketicilerimizden şikayetler alınmaktadır.
Bakanlığımıza intikal eden bu şikayetlerin ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Değişiklik yapılmadan önce, düzenlemenin yapıldığı sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlar tarafından da uygun görüş verilen Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik değişikliği uyarınca, “lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmektedir. ”
1 Ocak 2024’de yürürlüğe girecek düzenleme ile tüketicilerimizin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha işyerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerimizin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedeflenmektedir.
“Tüketicilerin, satın almadan önce mal ve hizmetlerin nitelikleri ile fiyatları konusunda doğru ve eksiksiz bilgilendirilmeleri, fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekmektedir.”
Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
Böyle bir çalışma yapıp, halkımızın çıkarlarını korumak için önlemler alacağını duyuran Ticaret Bakanlığı ve Bakan Ömer Bolat’a teşekkür ederek, kafamıza takılan hususları dile getirelim. Lokanta, cafe ve benzeri yerler derken, lokanta ve cafeyi anladık da benzeri yerler derken nereleri kastettiklerini tam anlayamadım. Mesela büfeler de bu kapsama girecek mi? Resmi ve özel kurumlardaki kantinler de bu uygulamaya tabi olup, bakanlıkça denetlenecek mi? Bir başka konu daha var ki, bu da çok önemlidir.
Örneğin, öteden beri fahiş fiyata yiyecek ve içecek sattıkları hep dile getirilen havalimanlarındaki cafe, lokanta veya büfeler tarife asacak mı, onlar da denetime tabi tutulacak mı? Samimiyetini ve iyi niyetini asla sorgulamayacağım bir yapıya sahip olan Sayın Bakan’ın bu konuda kendi teşkilatının ne kadar başarılı olacağı konusunda bazı endişelerimiz var.
Havalimanları her ne kadar başka bir bakanlığa bağlı olsa da tarife ve fiyat denetimi Ticaret Bakanlığı’nın asli görevi değil midir? Yine kafama takılan bir soru daha var. İç hatlarda veya dış hatlarda uçuş yapan yerli uçaklarda her ne kadar fiyat yazan belgeler varsa da, fiyatların makul olup olmadığını kimler ve nasıl
denetleyecek? Aynı şekilde vapur, tren veya otobüs gibi ulaştırmada kullanılan araçlarda fiyat ve tarife denetimini hangi bakanlık veya belediyeler mı yapacak acaba?
Bu sorular daha da uzatılabilir.
Bu konulara yayınlanan duyuruda yer verilmediği için, yönetmeliğin gözden geçirilmesi veya iş bölümü yapılması gündeme getirilmeli diye düşünüyorum. Bilmem yanlış mı?
Mutlu yarınlar Türkiye’m…
———————————————————
Havacılığın çatı kuruluşu 34 yaşında
TÖSHİD’de, Nane üçüncü kez başkan
Kısa adı TÖSHİD olan Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği olağan genel kurulunu 20 Aralık’ta yaptı ve Başkanlığa Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da sürdürmekte olan Mehmet Tevfik Nane’yi üçüncü kez seçti. TÖSHİD’de, M. Safi Ergin, H. Cankut Bagana, Yavuz Çizmeci, Abdulkadir Kolot, Tuncay Doğaner, Şahabettin Bolukçu, İzzet Tükenmez, Ali Murat Ersoy ve Sertaç Haybat geçmişte başkanlık görevi yaptılar.
1989 yılında özel sektör havayolu şirketlerinin çıkarlarını korumak için
kurulan, daha sonra havalimanı işletmecileri, yer hizmetleri ve uçak bakım şirketleriyle sektöre hizmet veren diğer şirketleri de bünyesinde alan TÖSHİD’in yönetim kurulu tüzük gereği ağırlıklı olarak havayolu şirket yöneticilerinden oluşmaktadır.
THY’nin baştan beri hiç üye olmadığı derneğe, önceleri üye olan THY Teknik A.Ş de birkaç yıl önce ayrıldı.
TÖSHİD’e, halen sekizi yolcu (BBN, Corendon, Free Bird, Mavi Gök, Pegasus, Southwind, Sun Ekspres ve Tailwind) üçü de kargo olmak üzere (MNG, ULS ve ACT) 11 havayolu şirketi üye. Bunun yanı sıra, derneğe yer hizmeti (Handling) şirketi Çelebi ve Havaş, havalimanı işletme şirketi TAV Havalimanları Holding, Antalya Fraport TAV, uçak bakım şirketi My Cargo ve TD Bakım, catering şirketi Turkish Do&Co, temsil ve gözetim şirketi Gözen, uçuş eğitim şirketi
Ayjet olmak üzere 20 şirket üyedir.
TÖSHİD olağan genel kurulunda;
Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine Mehmet T. Nane / Başkan
(Pegasus Hava Yolları)
Mehmet Erdoğan/ Başkan Yrd. (TAV Havalimanları)
Hacı Say / Başkan Yrd. (Freebird Havayolları)
Tuncay Eminoğlu/ Genel Sekreter (SunExpress)
Şükrü Can / Muhasip Üye
(Southwind Havayolları)
Sedat Özkazanç / Yön. Kur. Üyesi
(MNG Havayolları)
Mehmet Bostan / Yön. Kur. Üyesi
(Tailwind Havayolları)
Yönetim Kurulu Yedek Üyeliklerine
Hakan Babila / Turkish Do & Co
Güneş Nomaler / ACT Airlines
Osman Yılmaz / Çelebi Holding
Güliz Öztürk / Pegasus Havayolları
Turgay Şahan / TAV Havalimanları
Denetim Kurulu Asil Üyeliklerine
Boğaç Uğurlutekin/ Pegasus H.
Fatih Güler / MNG Hava Yolları
Emin Akbayrak / SunExpress H.
Denetim Kurulu Yedek Üyeliklerine
Şeyda Güven / Turkish Do & Co
Mete Erna / Havaş
Celal Cingöz / Ayjet
şirketlerini temsil etmek üzere seçildi.
TÖSHİD Başkanı Mehmet T. Nane yaptığı açıklamada, “Bir kez daha bu önemli göreve seçilmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyor, tüm üyelerimize en içten teşekkürlerimi iletiyorum. Türk sivil havacılığının tüm paydaşları olarak, en zorlu zamanlarda dahi, büyük bir özveriyle görevlerimizi icra etmeye devam ediyoruz. Türkiye; coğrafi ve tarihi hazineleri, merkezi konumu, uygun fiyata kaliteli hizmet anlayışı, gelişmiş havaalanı altyapısı ve yüksek hava yolu koltuk kapasite arzı sayesinde konforlu ve çok seçenekli ulaşım imkânı sunan bir ülke. Biz de ülkemizin ve sivil havacılığımızın potansiyeline güveniyoruz. Üye şirketlerimizle birlikte, sektörümüzün sürdürülebilir gelişimi için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.