İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

2030 yılında su fakiri ülke olacağız

YAYINLAMA:
2030 yılında su fakiri ülke olacağız

Bütün dünya için çok önemli bir madde olan suyu bir türlü idareli kullanmayı öğrenemedik. Bu konuda halkı uyarmak gayesiyle kurulmuş bir sürü dernek var bunların en önemlisi 2012 kuruluş tarihli Sosyal Değişim Derneği, onlar Nuran Yüce, Carolin Hasenpusch, Erkin Erdoğan çalışmaları ile çok güzel araştırmalar yapıyor ve makaleler yayınlıyorlar. Ben bir kısmını okudum şimdi bazı konuları sizinle paylaşmak istedim. Daha çok kişi okusun faydalı olsun.

Su Hakkı Kampanyası olarak suyun temel insan hakkı olduğunu ve kamusal bir varlık olarak ele alınması gerektiğini haklı olarak savunuyorlar. Herkesin yeterli miktar ve kalitede suya erişebilmesi, temel insani ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan miktar ve kalitede suyun ücretsiz ağlanması, su yönetiminin şeffaflaşması ve demokratikleşmesi gibi önemli adımlar ancak suyu piyasa mekanizmaları dışında tanımlayan ve temel hak olarak gören bir yaklaşımla mümkün olabilir. Dernek bu amaç doğrultusunda son üç yılda çeşitli aktiviteler düzenlemiş. 2010 yılında Diyarbakır’da “Uluslar arası Su Hakkı Sempozyumu”, 2011 yılında Van ve Batman’da “Başka Bir Su Politikası Atölyeleri” Ercan Ayboğan’ın “Yaşam Hakkı olarak Su” broşürü, Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu kitabı gibi kitaplar yayınladılar.

Su gezegenimizdeki tüm canlılar için yaşamsal özelliğe sahip doğal varlık. Suyun korunabilmesi, adil ve eşit kullanımı için öncelikle yaşamsal öneminin kavranması gerekir. Suyun temel insan hakları arasında sayılması mücadelesi, suyun özelleştirilmesi ve neoliberal politikaların bir nesnesi haline getirilmesi karşısında bir duruştur. Bu yüzden “kar için değil, yaşam için su” diyoruz.
Sevgili Doğasever dostlarım. Bu konuyu Çevrenize Yayınız. Gelen nesiller sevinsin. Sevgili Okuyucularımız konuya birkaç hafta devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *