2023 LİBERAL DÜŞÜNCE KONGRESİ
1996’ dan beri her yıl düzenlenen ve artık bir gelenek haline gelen LDT Kongreleri, koronavirüs salgını sebebiyle üç yılın ardından 3-5 Kasım’da, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ürgüp Dinler Hotel’de yapıldı. Ben de uzun bir aradan sonra kongredeydim. Düşünceye ve özgürlüğe bakışımda 7 yıl önce tanıma fırsatını bulduğum değerli hocalarım tez danışmanım Prof. Dr. Atilla Yayla ve Prof. Dr. Bekir Berat Özipek hocalarımın emekleri çok büyük. Özgürlük bireyin en büyük hakkı ve her dönemde sürekli tehdide açık. Akademik kariyerini özgürlük mücadelesine adayan hocalarımla birlikte bu yolda birlikte yürüme fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Üniversitenin ilk yılından beri LDT çerçevesinde düzenlenen seminerlere katıldım. Liberal fikirlerin önemini ve insanın en değerli ve her şeyden üstün olduğunu bu topluluk içinde anladım.
LDT, üyelik temelli olmayan ve hiyerarşik bir yapılanması bulunmayan bu sebeple de genel ilkelerde anlaşan, farklı liberal çizgilerde insanların bir araya gelebildiği bir topluluk. Topluluk, uzun yıllar karmaşık siyasi ortamda kendi fikri çizgisinden kopmadan istikrarlı ve ilkeli bir çizgide binlerce bilimsel seminer, panel gerçekleştirerek kendi çabalarıyla fikir hayatında kitaplarla, dergilerle, gazete yazılarıyla Türkçe literatür oluşturdu.
Gerek Türkiye’nin gerekse küresel kronik sorunların tartışıldığı bu yılki kongreye, Türkiye’nin dört bir yanından liberal düşünce camiasından akademisyenler, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve pek çok davetli katıldı.
Açılış konuşmasını topluluğun kurumsallaşmasında ilk yıllarından beri emeği büyük olan ve her yıl olduğu gibi bu yıl da kongrenin başarıyla gerçekleşmesi sağlayan Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz, Kongre organizasyonunun ortağı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptı.
Kongrede toplam beş oturum yapıldı bu oturumların başlıkları şöyleydi: “Liberaller ve Güncel Siyaset”, “Kürt Meselesinin Neresindeyiz?”, “Yerel Yönetimler Reformu ve Afetlerle Mücadele”, “Ekonomide Yükselen Devletçilik” ve “Yeni Çalışmalar Genç Akademisyenler”.
Kongre bu yıl batılı devletlerin savaş suçu işleyerek hiçbir değer ve ilke ile hareket etmeyen İsrail’in Gazze işgaline destek verdiği bir dönemde yapıldı. Hal böyleyken konuşmacılar, böyle bir psikolojik ortamda konuşmalarını gerçekleştirdi.
Liberalizmin felsefi temellerinin ortaya çıktığı Batı uygarlığı, ne yazık ki, en temel hayat, özgürlük, mülkiyet hakları ve bu haklardan doğan ifade özgürlüğü, seyahat özgürlüklerin dünyanın gözleri önünde ihlal eden İsrail’i destekliyor. Kendi topraklarında da ifade özgürlüğüne söz konusu İsrail’i eleştiren bir fikirse gösteri ve yürüyüşlere izin vermiyor, yapılan yayınları kesiyor, gazetecileri ve karikatüristleri işten atıyor, sosyal medyada algoritmalarla yaşanan katliamı İsrail lehine sansürlemeye çalışıyor.
Konuşmacılar Batı’nın İsrail söz konusu olduğunda en temel özgürlüklerde bile yıkıcı bir tavır izlediğini dile getirdi. Atilla Yayla, liberal değerlerin sadece Batı merkezli okunmasını ve yalnızca Batı coğrafyasına ve kültürüne atfedilmesinin yanlışlığına işaret etti. Batı’nın bu değerlere verdiği önemin yıkılmasının altını çizdi.
Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, devletler arasındaki güç dengelerinin ve küresel hamlelerin siyasete bakışımızı etkilediğini belirtti. Liberalizmin ilkelerini savunurken gerçeklerden kopmamamız gerektiğini hatırlattı. Bununla birlikte siyaseti daha iyi anlamak için Machiavelli’nin daha çok okunması gerektiğine; normların elbette savunulacağına, ancak bunların fetişleştirilmemesi gerektiğine işaret etti.
Kongre her yönüyle çok başarılıydı. Katılımcılar oturum aralarındaki aralarda daha yakın sohbet etme ve fikir alışverişinde bulunma imkânı buldu. Gelecek yılki kongrenin, barış ortamında ve temel insan hak ve özgürlüklerinin tüm insanlar için eşit olduğu bir dünyada yapılması en büyük isteğim.