İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​BOHEMYA'DA TÜRK KÜLTÜRÜ TESİRİNDE İKİ YAPI

YAYINLAMA:

Bugün Bohemya'da bulunan ve Türk kültürü tesirinde olan iki yapıdan bahsedeceğiz.

İlk yapımız Prag'ın kuzeydoğusunda bulunan Humprecht Av Köşkü'dür. 1666-1668 arasında Humprecht Jan Černín tarafından İtalyan mimar Carlo Lurago'ya yaptırılmıştır. 1678 dolaylarında birkaç defa yıldırım düşmesi sonucu ilk yapı yanmıştır. İki yıl içerisinde onarılarak bir kat yükseltilmiş, 1680 yılından günümüze kadar hemen hemen aynı haliyle varlığını sürdürmüştür.

Belki de en önemli değişim, kulesinin üzerinde bir haç bulunuyorken yapılışından iki yüz sonra tepesine haç yerine hilal konulmuş olmasıdır. Bu hilalin yerleştirilmesi hadisesinin Çek Ulusal Uyanış hareketine katkıları bulunan ünlü bir rahip ve dekan olan František Vetešník'in teklifiyle gerçekleştirilmesi ilginç bir bilgidir. Hilalin konulmasını Chudenice kontu Heřman Černín'in anısına teklif ettiği de kayıtlarda yer alan bir bilgidir.

Peki Heřman Černín kimdir? Bu av köşkünü yaptıran Humprecht Jan Černín'in amcasıdır. 1598-1599 arasında Kudüs ve Mısır'a seyahat eden, 1616-1617 ve 1644-1645 yıllarında Türk Sultanı'na gönderilen heyette imparatorluk elçisi olarak görev yapan ve lakabı Tureček yani "Küçük Türk" olan bir kimsedir.

Türk dostu Heřman Černín''in 1644 yılında Budin'den edindiği Türk çadırı ve bazı Osmanlı kıyafetleri de bugün Jindřichův Hradec Şatosu'nda sergilenmektedir.

Bahsedeceğimiz diğer yapı olan "cami" ise Prag'ın güneybatısında ama başkente daha uzak bir mesafededir. Yapı aslen "cami" formunda yapılmış bir Türk pavyonu olup yine aynı aileyle bağlantısı vardır. Erken Barok bir yapı olan Lnáře Kalesi'nin yapımına 1660'tan sonra Aleš Vratislav tarafından başlanmıştı. 1675'te ise burayı satın alan kişi Humprecht Jan Černín olmuştur. İnşaatı da o tamamlamıştır ve oğlu Tomáš Zacheus Černín döneminde de 1683 - 1686 yıllarında Lnáře Kalesi'nde kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirilmiştir. İşte bu kalenin bahçesinde cami formunda yapılmış bir Türk pavyonu bulunmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *