İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

'​KÜLTÜR YOLU' EFES ATMOSFERİNDE

YAYINLAMA:

-Antik dönemin en popüler yerlerinden biri olan Efes, yakındaki Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi -Selçuk Kalesi, St. John Bazilikası, İsa Bey Hamamı, İsa Bey Camii-, Efes Antik Kenti ve Çukuriçi Höyük ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açtığı Efes Kültür Yolu Festivalinin etkinlikleri birçok medeniyetin enerjisini hissetme imkanı sunuyor. Müzelerden sergilere, gastronomiden operaya her tür sevebileceğiniz sanat alanında etkinliklere imza atan festival, tam bir kültür sanat şehri olan İzmir'e çok yakıştı.

35 ŞEHRE YÜKSELECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin onuncu durağı olan Efes Kültür Yolu Festivali'nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, festival yapılan şehir sayısını 11'e çıkarttıklarını ve her yıl 4-5 şehir daha ekleyerek 2028 yılında 35 şehirde festival düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti.

"100 günlük bir seri için yola çıktık"

Festivalin ana üssü olarak belirlenen İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda basın mensuplarıyla buluşan Bakan Ersoy, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 günlük bir seri için yola çıktıklarını söyledi. Ersoy, 5 Ağustos'ta Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali'yle seriye başladıklarını hatırlattı.

"ULUSLARARASI BOYUT KATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Festivalin Nevşehir'in ardından Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Konya, İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da devam ettiğini ve İzmir'den sonra da Antalya ile tamamlanacağını anlatan Ersoy, şöyle konuştu:

"Kültür Yolu Festivallerinin özelliği her kesimden, her yaş grubundan vatandaşa hitap ediyor olması. Sanatın her çeşidiyle, her yaş grubundan... Yani bebek yaşından en yetişkin yaş grubuna kadar herkese hitap eden kültür etkinliklerini bir arada bulunduruyor olması. Herkes zevkine uygun, isteğine uygun birkaç farklı sanat etkinliğine katılabiliyor.

Özellikle minimum 9 gün olmasını istiyoruz. Çünkü 9 günlük süre boyunca şehir, kültür ve sanat etkinliklerine doysun istiyoruz. Niçin Kültür Yolu Festivalleri düzenleme kararı aldık? Şehrimizin, vatandaşımızın kültüre, sanata kolay, rahat ve etkin erişimini sağlamak. İkincisi bunu yaparken kültüre, sanata ve dolayısıyla sanatçıya destek olmak. Ama bunları gerçekleştirirken şehrin markalaşmasını sağlamak. Yani şehrin marka yüzleri haline geliyor Kültür Yolu Festivalleri. Bundan sonraki aşamamız hem Kültür Yolu Festivallerini gerçekleştirdiğimiz şehir sayısını arttırmak olacak ama en önemlisi bunlara daha fazla uluslararası etkinlik, uluslararası boyut katmaya çalışacağız."

- "30 bin civarında sanatçı katılacak"

Uluslararası özellik kazanabilmesi için bir yıl önceden etkinlik ve sanatçı programlarını açıklamayı hedeflediklerini dile getiren Ersoy, "Çok fazla katılım oluyor. Mesela bu 11 şehirlik seriye 30 bin civarında sanatçı katılacak. Milyonlarca vatandaşımız etkinliklerden faydalanma şansı yakalayacak. Bu, 35 şehre çıktığı zaman çok daha uzun bir periyot gerekecek. 1 Nisan'da başlayacağız, 1 Aralık'a kadar bu etkinliklere devam edeceğiz, süreç 240 günlük bir periyoda yayılacak." diye konuştu.

Bakanlığa bağlı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğünün statüsünü değiştirerek Etkinliklerden Sorumlu Genel Müdürlük haline getireceklerini, bu birimin asıl işinin festivaller olacağını dile getiren Ersoy, "Çünkü şehir sayısı çoğaldıkça ve süre yayıldıkça etkinliğe konsantre ekibin hem büyütülmesi hem sadece bu etkinliklere konsantre olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- Operadan gastronomiye zengin etkinlik programı

Efes Kültür Yolu Festivali kapsamındaki etkinlikler https://efes.kulturyolufestivalleri.com/ adresinden takip edilebilecek. Kentin farklı noktalarındaki salon ve açık hava ortamlarında tiyatro-müzikal, konser, sergi, opera bale, söyleşi, çocuk etkinlikleri, film gösterimi ve gastronomi gibi çok geniş bir yelpazede düzenlenen etkinlikler, 5 Kasım'a kadar izlenebilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *