YARATILAN
“Yaratılan” Netflix’in yeni dizisi olarak 20 Ekim 2023’te izleyiciyle buluştu. Çağan Irmak’ın yazıp yönettiği dizi, Mary Shelley’nin ünlü romanı Frankenstein’dan esinlenerek Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde geçen fantastik bir hikâye anlatıyor. Dizinin başrolündeki Taner Ölmez canlandırdığı Ziya, karakterinde eksik kalmış. Hala daha önce oynadığı dizinin etkisi altında gibi, bazı sahnelerde tuhaf abartılı ve çok tiyatraldı. Bana göre dizideki en iyi oyuncu Erkan Kolçak Köstendil’di. Oynadığı İhsan karakterinin hakkını vermiş. Diziye gelince çok detay vermeyeceğim ama hem tarihi hem de fantastik unsurları başarıyla harmanlayarak izleyiciye sürükleyici bir macera sunuyor. Dönemin atmosferi, kostümleri, mekanları ve müzikleri oldukça etkileyici. Dizide hem bilim hem de din arasındaki çatışmaya değiniliyor. Ayrıca dizide Sümer mitolojisinden de esinlenilmiş. Ziya’nın yarattığı varlık Engidu adını alıyor, bu da Gılgamış Destanı’ndaki çamurdan yaratılan kahramana bir gönderme. Dizinin bir başka eksiği ise bazı sahnelerin çok karanlık olması. Bazı yerlerde ne olduğunu anlamak zor oluyor. Tüm bunlara rağmen izlenir mi izlenir…
Z Kuşağı
Z Kuşağı, yani 13-24 yaş arası gençler ve genç yetişkinler, filmler ve dizilerde aşkın ve romantizmin çok abartıldığını düşünüyor. Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, bu yaş grubunun neredeyse yarısı, medyada romantizmin çok fazla kullanıldığını söylüyor. Onlar arkadaşlık ve platonik ilişkilere odaklanan, aromantik ve aseksüel karakterleri de gösteren daha farklı içerikler istiyor. Gençlerin bıktığı klişeler de var. En kötüsü, mutlu olmak için illa bir ilişkiye girmek gerektiği fikri. Bir diğeri, erkek ve kadın başrollerin her zaman birbirine âşık olması. Bir de aşk üçgenleri var ki, artık kimse inanmıyor. Bu araştırma, 10-24 yaş arası 1500 gence sorular soran Teens & Screens adlı yıllık raporun bir parçası. Raporda, gençlerin izleme alışkanlıkları da ortaya çıkıyor. Mesela, dizileri haftalık izlemek yerine, bölümleri peş peşe izlemeyi seviyorlar. Ayrıca, yeniden çekilen veya kitap ya da çizgi romandan uyarlanan filmler ve dizilerden çok, orijinal içerikleri tercih ediyorlar. Bu sonuçlar, film ve dizi yapımcılarına da önemli mesajlar veriyor…
Ekmek kırıntıları
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir ilişki terimi var: Breadcrumbing. Bu, bir kişinin ciddi bir ilişki istemeyip sadece oyalanmak için başka bir kişiye arada bir ilgi göstermesi demek. Bu kişi, karşı tarafı umutlandırmak için arada sırada mesaj atar, beğeni yapar veya yorum yazar ama asla her zaman buluşmak veya konuşmak istemez. Bu davranışın adı, Hansel ve Gretel masalındaki ekmek kırıntılarına benzetiliyormuş. Çünkü bu kişi, karşı tarafı ekmek kırıntılarıyla kendine çeker ama asla doyurmazmış. Peki neden böyle yaparlar? Breadcrumbing yapan kişiler genellikle kendilerini çok önemser ve başkalarının duygularını umursamazlarmış. Onlar için karşı taraf sadece bir oyuncak veya yedek planmış. Kendilerine bağlı tutmak ve egolarını tatmin etmek ister ama gerçek bir ilişki kurmaktan kaçarlarmış. İşin aslı astarı; ekmek kırıntısıyla yetinmeyecek kadar değerlisiniz. Sizi gerçekten seven ve saygı duyan biriyle mutlu olmayı hak ediyorsunuz. Breadcrumbing’e izin vermeyin, kendinizi sevin!