ROTALARIN KESİŞME NOKTASI İSTANBUL
Türkiye’nin dünyada sayılı ekonomik güçlerden biri olduğu artık yadsınmaz bir gerçek. 2023 yılında 226 milyar USD ihracat hedefi koyan Türkiye’ye, bu yıl turizmde de 56 milyar dolar gelir ve 60 milyon turist gelmesi bekleniyor.
Turizmin olmasa olmazı olan havayolu taşımacılığında pastadan daha çok pay alabilmek için gayret gösteren Türkiye, uluslararası toplantı ve fuarlara ev sahipliği yaparak bu amacını gerçeğe dönüştürmede önemli adımlar atıyor.
Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği’nin (IATA) İstanbul’daki toplantısından sonra, Routes World (Rotalar-Dünya) adıyla bilinen prestijli havacılık fuarı geçen hafta İstanbul’da yapıldı. İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Şirketi ve Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla yapılan bu fuara birçoğu uzak coğrafyalardan tam 115 ülkenin ve 3 binden fazla havacılık profesyonelinin katılması rekor bir sayı olmuştur. Fuar, katılımcı sayısı ve çeşitliliği açısından da örneklerine göre çok başarılı oldu. Tebrik ediyorum.
Başta Airbus, Boeing ve Embrarer gibi büyük uçak üreticileri, önemli havalimanlarının işletmecileri olmak üzere, havayolu şirketleri, resmi turizm ofisleri ve destekçiler bu fuarda yeni destinasyonlar, yeni müşteriler bulabilmek için iki gün boyunca yoğun bir mesai sergilediler.
Belli başlı ülkelerin yanı sıra, Guam, New Zealand, Fransız Polinezyası, Curacao, Zimbabwe, Trinidad and Tabago, Antigua and Barbuda, Aruba, Bahamalar, Barbados, Belize, Kosta Rika, Karayipler, Virjin Adaları, Greenland, Maldivler, Martinique, Islas Canarias, Zambia, Rwanda, Saint Lucia, Turks and Caicos gibi adı az bilinen ada devletlerinin şirketleri de bu havacılık fuarına katılarak hizmetlerini, şirketlerini ve devletlerini tanıtmak için yüzlerce seanslık ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Katılan devletler arasında komşumuz Yunanistan’ın (Fraport 14 havalimanı için tanıtım yaptı) yanı sıra Türkiye’de bir turizm veya havacılık fuarına ilk kez katılan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi veya resmi adıyla Kıbrıs Cumhuriyet’inin tek havalimanı işletmecisi olan Hermes Airports Ltd. adlı şirketin açtığı geniş sayılabilecek standı dikkatimi çekti.
Larnaka ve Baf’ta faaliyet gösteren iki havalimanına sahip Güney Kıbrıs’ın en büyük rakibi Kuzey Kıbrıs’ta 10 milyon yolcu kapasiteli Ercan Havalimanı’dır.
Fakat, direkt uçuş yasağı olan Ercan’ın bu yasaktan kurtulabilmesi şimdilik zor.
Rum tarafında faaliyet gösteren Hermes Airports Ltd. Şirketinin Türkiye’deki bu fuara katılarak dünyaya açılma gayreti göstermesinin yanı sıra Türkiye’ye karşı iyi niyetli bir tavır olarak algılanabilir.
Fuarda dikkat çeken ülkelerden biri de Ermenistan’dı. Başkent Erivan’daki Zvartnots Havalimanı İşletmesi’nin yanı sıra Fly Arna Havayolu Şirketi de fuarda yer aldı. Onlar da Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine sefer yapabilmek için müşteri arayışına çıkmışlar denilebilir.
Türkiye’den sadece Pegasus’un sefer yaptığı Erivan’a THY şimdilik isteksiz görünürken, Erivan’dan İstanbul’a iki şirket seferlerini aralıksız sürdürüyor.
Fuarda ev sahibi İGA’nın yanı sıra Dalaman Havalimanı’nı İspanyol ortağı Ferrovial ile işleten YDA Gurup ve Çukurova Havalimanı’nı işletecek olan Favori Airport da yer aldı. Türkiye’nin en fazla havalimanı işleten (Antalya, Ankara, İzmir, Bodrum ve Alanya) Şirketi TAV Havalimanları Holding A.Ş (TAV Airports) Routes World’de açtığı standa Fransız ortağı Groupe ADP ile birlikte diğer ortakları olan Hintli GMR Airports Limited’ın (İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ilk ortaklarından) adını yazarak adeta bir gövde gösterisi yaptı.
Türkiye’nin ve İstanbul’un dolaylı olarak tanıtılmasını sağlayan bu fuarın hayata geçmesinde özellikle TGA’nın ve elbette IGA’nın önemli katkılarını görmezden gelemeyiz. Fakat bu fuarın yapılmasında Routes World şirketi yöneticilerince fikri sorulan ve oluru alınanlardan birinin de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu öğrendik. İstanbul Turizm Platformu’nun açılışında yaptığı konuşmada bunu dile getirdi.
Aylar önce bu fuarın Türkiye’de yapılma düşüncesine çok önemli katkı sağlayan İGA’nın önceki Genel Müdürü Hüseyin Kadri Samsunlu’ya da teşekkür edilmesi gerektiğinin altını çizmek isterim.
Emek verenlerin başarısı alkışlanmalı.
Mutlu yarınlar Türkiyem.
————————————————————-
İstanbul Turizm Platformu toplandı
Sektör anlattı, bürokratlar dinledi!
Genelde Türkiye turizmini, özelde de İstanbul turizmini geliştirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ekrem İmamoğlu iş başına geldikten sonra kurulan İstanbul Turizm Platformu (İTP) uzun süreden sonra ilk toplantısını yaptı. İstanbul Turizm Buluşması adıyla Artİstanbul Feshane’de gerçekleştirilen toplantıya meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri ile İBB bürokratları katıldı.
İstanbul Turizm Platformu, 258 kurumdan 370 temsilcisiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve turizm sektörü arasında bağlantı kuran; turizme dair sorunları ve çözüm önerilerini sektör mensuplarından dinleyerek, İBB’nin ilgili birimlerine aktaran, sektör ve İBB’nin ilgili paydaşlarını bir araya getirerek, iletişimi sağlayan bir yapılanma olarak öne çıkmaktadır. Platform, Danışma Kurulu, Koordinasyon Kurulu ve komisyonlardan oluşmaktadır.
Covid 19 salgını nedeniyle toplantılarını on line ortamda yapan İTP’nin ilk yüz yüze toplantısı büyük ilgiyle izlendi.
Toplantıda sırasıyla İstanbul Turizm Platformu Direktörü Dr. Şengül Altan Arslan, İstanbul Rehberler Odası Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hasan Eker, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ve son olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu birer konuşma yaptı.
Turizm eski bakanlarından Bahattin Yücel’in de katıldığı toplantıda söz alan TUROB Başkanı Müberra Eresin konuşmasında şunları söyledi;
“İstanbul şehir otelleri ile, kültür turizmi, M.İ.C.E turizmi, gastronomi turizmi gibi çok sayıda alanlarda dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla destinasyon yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını başta İstanbul ve tüm ülkemiz çapında geliştirmek ve entegre etmek turizm sektörümüzün gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.” Eresin sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul’un uluslararası alanda tanıtımının yapılması için İstanbul Turizm Platformu’nun güçlü bir bütçeye kavuşturulması gereklidir.
Netice olarak; İstanbul destinasyonunun sürdürülebilirliğinin tüm yönleriyle sağlanması İstanbul Turizm Platformunun oluşturulmasının ne kadar isabetli bir karar olduğunu ortaya koymaktadır.”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı konuşmada, turizmin dünyada çok önemli bir etki alanına sahip, toplumlar üzerinde inanılmaz bir etkisi olan ve sosyal kültürel etkileri olan dünyanın en hızlı gelişen endüstrilerinden biri olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi;
“Bu bağlamda, güçlü bir Türkiye ve kesinlikle bunun merkezi duygusunu taşıdığını bildiğimiz güçlü bir İstanbul'un varlığı, sadece bizim yaşadığımız ülkemizin değil, yakın coğrafyamızdaki milyarlarca insanın soluk alabildiği, nefes alabildiği, mutlu olduğu, Cumhuriyet’i, demokrasiyi, laikliği, bir arada yaşayabilmeyi, kültürler arası geçişkenliği, inançlar arası geçişkenliği muazzam bir şekilde servis edebilen bir ülke olduğunu göstermesi açısından çok çok kıymetli.”
Toplantının son bölümünde Kültür, Ulaştırma ve Spor Daire Başkanları ile Kültürel Miras bölüm sorumlusu söz alarak yaptıkları biri birinden önemli çalışmaları anlattılar. Ardından dile getirilen şikayetlere cevap verdiler.
Toplantı olumlu bir havada sona erdi.