NE MUTLU BİZE NUR TOPU GİBİ ARENALARIMIZ OLDU
Bildiğiniz gibi haftanın üç günü bu köşede siz Yeni Birlik okurlarıyla birlikteyiz. Bunların iki günü yazdıklarım; serbest, felsefi, sosyal içerikli, güncel yaşamda aklımıza takılanları yansıtan eleştirel yazılar ve zaman zaman da akademik konuları ele alan yazılardır. Haftalık süreçte üçüncü yazımın konusu ise spor. Spor derken maç yorumu gibi yazılardan ziyade o haftanın ve genel spor olaylarından yansıyan gelişmeler ve bazen de kritik spor karşılaşmalarıyla ilgili yorum yazıları yazmaya çalışıyorum... Bu dönem, gerek ulusal gerekse uluslararası karşılaşmalarda sona yaklaşıldığı için o konularla ilgili görüşlerimizi gelecek haftalarda buraya yansıtacağım tabii ki.. Bu günkü yazımda, bir süredir merak ettiğim bir konuya kısaca yer vereceğim. Spor musabakalarımızın yapıldığı stadyum veya spor salonlarına isim olarak verilen “Arena” sözcüğünün günlük yaşamımızda moda deyim olarak yerleşmiş olması. Son yıllarda illerimizde yenilenen stadyumların hemen hemen hepsine isim takılırken mutlaka Arena sözcüğüne rastlar olduk..
Arena nedir, neden bu kadar önemsedik. Arena isminin anlamına bir bakalım..
Arena; Fransızca’dan geçme bir kelime, kökeni Latince’dir. Eski çağlarda, Amfitiyatro’nun ortasında bulunan ve yarış, oyun, boğa güreşi gibi çeşitli gösterilerin yapıldığı yeri ifade eder. Bugün ise mecazi olarak, “siyasi arena”, siyasi tartışma ve çekişmelerin geçtiği yer anlamında kullanılıyor.
Amfitiyatro, Roma uygarlığında gösteriler, gladyatör ve vahşi hayvan oyunları için kullanılan, daire ya da elips biçimli, yükselen tribünlerden oluşan bir kamu yapısıdır. Modern anlamdaki en eski örnekleri Etruria ve Campania'da M.Ö. 1.yüzyıl başlarında inşa edilmiş. Arena’da, insanlar birbirleriyle ya da vahşi hayvanlarla kıyasıya dövüşürlerdi. Genellikle ölümle sonuçlanan bu acımasız dövüşlerin, büyük bir izleyici kitlesi vardı. Arena ayrıca suyla doldurularak çeşitli gösteriler yapılırdı.. Avrupa da ağırlıklı olarak futbol karşılaşmalarının yapıldığı stadyumlara Arena ismi oldukça sık rastlanılan tanımlamadır. Özellikle 2000 yılından sonra yapılan stadyumlarda arena sözcüğüne rastlamak mümkün. Almanya ve Belçika’da, ismini bizlerin de neredeyse ezbere bildiğimiz stadlar var.. Örneğin; Almanya Münih’deki Allianz Arena, Hollanda Amsterdam’da ki Amsterdam Arena v.b gibi, adını sıkça duyduklarımızdan. Ülkemizde ise; son yıllarda yapılan stadyumların çoğunda bu isme rastlamak mümkün. Burada ilginç bir başka durum da gözlerden kaçmamakta ve toplumda tepkilere yol açmaktadır.. Tepkilere neden; eskiden Atatürk ismi ile anılan stadyumlara, yenilendikten sonra, Atatürk ismi yerine Arena isminin yerleştirilmiş olmasıdır.
Antalya ATATÜRK Stadı; Antalya Arena
Afyon ATATÜRK Stadı; Afyon Arena
Antakya ATATÜRK Stadı; Hatay Arena
Bursa ATATÜRK Stadı; Timsah Arena
Eskişehir ATATÜRK Stadı; Es-Es Arena
Sakarya ATATÜRK Stadı; Sakarya Arena
Konya ATATÜRK Stadı; Torku Arena
Kayseri ATATÜRK Stadı; Kadir Has Stadı.
Bunlara; Eski ismi İnönü Stadyumu olan, yerine yeni inşa edilip açılan Beşiktaş Stadyumu’nun isminin Vodafon Arena’ya dönüştürülmesi ve geçtiğimiz yıllarda, Galatasarayın Efsane ismi Ali Sami Yen’in adını taşıyan Mecidiyeköy’deki stadyum yıkılarak, yerine Seyrantepe’de inşa edilen ve yeni adı Türk Telekom Arena olan stadyumu da ekleyebiliriz. Ülkemizde stadyumlar hızla yenileniyor ve kelime haznemizde Arena sözcüğü hızla yerleşecek. Bu tutku nereden çıktı, bir özenti mi bilinmez ama... Ne mutlu bizlere ki; nur topu gibi Arenalarımız oldu.