İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​YAPAY ZEKA

YAYINLAMA:

Yapay zeka insan hayatını kolaylaştırırken ne kadar ileri gidebilir, insanı işlevsizleştirebilir mi? İşte herkesin aklındaki soru bu.

Yapay zeka ile ilgili önümüzdeki on yılda neler olabileceğine dair pek çok fikir ortaya atılıyor. Şimdiden ChatGPT bir fikir veriyor gibi. Ancak kullanıcı yorumları karışık doğrusu. Ne alanda faydalanıyorsunuz ve ne kadar doğru sonuca ulaşıyorsunuz dendiğinde cevaplar henüz tatmin edici değil. Fakat gelecek birkaç yıl bile ne gösterir bilinmez. İşte burada insan faktörü ortadan kalkıp sadece yapay zeka tarafından yaşamamızı sürdüreceğimize dair korku senaryoları ile teknolojinin hayatı olumlu anlamda nasıl da kolaylaştırabileceğine dair yorumlar yarışır düzeyde.

Şimdilik eğitim anlamında işlerin biraz daha çabuk ilerleyebileceği düşünülüyor. Bir yapay zeka tarafından özel ders alınabileceği gibi örneğin. Ya da sinema sektörünün yapay zekadan faydalanarak önümüzdeki birkaç yılda filmler ortaya koyabileceği konuşuluyor. Belki de pek çoğumuzun ilgisini çekebilecek olan tıp olabilir. Geliştirilen teknolojinin sağlık konusunda sorunlar ortaya çıkmadan tespit edebileceği yönünde fikirler var.

Burada tüm gelişmeleri insan hayatını kolaylaştırmak yönünde olumlu olarak değerlendirmek mümkün. Öte yandan yapay zeka ile ilgili uyarıda bulunan pek çok bilim insanı da var. İnsan zekâsını çok hızlı bir şekilde taklit edebileceği hatta insan ırkının sonu olabileceğine kadar gidiyor uyarılar. Yapay zeka ile üretilmiş robotların günlük işlerimize yardımcı olması, yeri geldiğinde belki biz düşünmeden yapılması gerekeni yapması nasıl olurdu. Peki duygularımızı da taklit edebilir mi? Sevinebilir, üzülebilir mi mesela? Bu korkunç geldi kabul etmek gerekirse. İşin iyi tarafından düşünmek istiyorum doğrusu. Özellikle yalnız yaşayanlar, yaşlılar ve ihtiyaç sahiplerinin günlük hizmetleri konusunda yardımcı olmaları yeterli olurdu diye düşünüyorum. Ama hepimiz biliyoruz ki teknoloji öyle durduğu yerde durmuyor. Sürekli devinim halinde. Ve önümüzdeki birkaç yıl bile bu konuda neler yapılabileceğine dair fikir verecek gibi görünüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *