İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

GENÇLİĞE EMANET

YAYINLAMA:

Mustafa Kemal Paşa 3. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun'a çıkmıştır. Yolculuğu 16 Mayıs'ta İstanbul'dan hareketle başlamıştır. Bandırma isimli bir vapurla ve 18 kişilik bir askeri heyetle Samsun ve çevresindeki illerde meydana gelen olayları yerinde görmek ve tedbir almak üzere görevlendirilmiştir. Ülkenin içinde bulunduğu durum yabancı devletlerin askerleri tarafından çevrelenmiş adeta ablukaya alınmış olarak tarif edilebilir. Her bölgede başka bir ülkenin askerleri yer alırken Osmanlı ordusu silahsızlandırılmış ve dağıtılmış durumdadır. Tarih kitapları ve dönemin tanıkları Kurtuluş Savaşımızı detaylarıyla anlatır. Ancak bana göre Nutuk bu anlamda ilk etapta okunması gereken bir kitaptır.

1919 yılından 1927 yılına dek yazılmıştır. Mustafa Kemal Paşa mücadelenin başlangıcından sonuna kadar kendisini beraber hareket ettiği insanları ve ülkenin içinde kaldığı durumu detaylıca anlatır. Nutuk şu cümlelerle başlar: “1919 yılının ondokuzuncu günü Samsun’ a çıktım. Ülkenin genel durumu şöyleydi: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup 1. Dünya Savaşı’nda yenilmiş Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalamıştır.” Ve o günden başlayarak kurtuluş mücadelesi Nutuk’ta Atatürk’ün gözünden anlatılmıştır. 19 Mayıs’ın tarihimizdeki önemi bir mücadelenin başlangıç günü sayılmasıdır. Peki Atatürk 19 Mayıs’ı neden gençlere armağan etmiştir? Kurtuluş Savaşı ile bu topraklar tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine sahne olmuştur. Sivil asker demeden milletin topyekûn mücadelesiyle ortaya konan irade inanılmazdır. Ama beni yine de en çok etkileyen genç hatta çocuk yaşta eline silah alıp cephede savaşanlar olmuştur. Pek çok kez okuduk kitaplardan. Kahramanlık hikayeleriyle doludur mücadelemiz. Bugün olsa tek başına başka bir şehre ya da semte göndermekten çekineceğimiz yaşta çocuklardan bahsediyoruz. Yozgatlı Hasan’ın hikayesini okumamış olan gençlerimiz varsa okuyunca “Kınalı Kuzu” ne demek anlayacaklardır. Savaş pek çok cana mal olmuştur ama henüz gençliğinin baharındakiler... Onların hikayeleri bir başka hüzünlüdür bana göre.

Ve bir de neden 19 Mayıs gençlere armağan edilmiştir sorusuna Atatürk’ün gençliğe hitabesine bakarak cevap verilebilir. Atatürk şöyle seslenir: Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu sözlerle başlayan gençliğe seslenişinde gelecekte de ülkeyi koruyacak olan sizlersiniz demiş, gençlere görev vermiştir.

19 Mayıs uzun yıllar Gençlik ve Spor Bayramı olarak adlandırılırken 1981 yılından itibaren ise Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Atatürk’e bir söyleşide doğum günü sorulunca “Benim doğum günüm 19 Mayıs'tır” dediği anlatılır. Gün bu bakımdan da ayrıca önemlidir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *