Politika...
Politika kavramının kökeni Antik Yunan'a dayanıyor. Antik Yunan'da "polis" olarak bilinen şehir devletleri, politikanın ilk gelişimine ve pratiklerine ev sahipliği yaptı. Aristoteles'in "Politika" adlı eseri bu dönemde politikanın tartışılmasına büyük katkı sağladı.
Politika, toplumların yönetimi ve düzenlenmesiyle ilgili olan ve genellikle devletin işleyişini, hükümetin işlevlerini, vatandaşların haklarını ve sorumluluklarını, siyasi partilerin rolünü ve benzeri konuları ele alan bir disiplin olarak tanımlandı. Tarihsel olarak, politika insan topluluklarının yaşam düzenini belirleyen kurallar, normlar ve kararlar bütünü olarak görüldü.
Biraz da Aristoteles'in "Politika" adlı eserine bakalım.
Vikipedi'den derlediğim bilgilere göre Aristoteles'in tarihsel açıdan en önemli eseri olan "Politika", Yunanistan'daki kent devletlerinin anayasalarının açıklandığı bir kaynak olarak biliniyor.
“Aristoteles bu amaçla ilk olarak tüm kentlerin anayasalarını bir araya toplamıştır. Ancak bu 146 anayasadan sadece Atinalılar ile ilgili olan kısım günümüze ulaşmıştır. 1800'lü yılların sonunda Londra'daki bir papirüs üzerinde ulaşılan bu metin "Atinalıların Devleti"adıyla bilinmektedir. Atinalıların Devleti MÖ 4. yüzyıla kadar Atina siyasi yaşamına genel bir bakış getirmekle birlikte Aristoteles'in yaşadığı dönemde kentteki siyasi kurumlar hakkında da ayrıntılı bilgiler de vermektedir. Atinalıların Devleti. Çev.: S.Y.Baydur. Ankara 1943 ve Atinalıların Devleti. Çev.: Furkan Akderin. İstanbul 2005 (Alfa Yayınları) Bu çevirilerden Furkan Akderin tarafından yapılan çeviri hem Yunancadan yapılmış olması hem dilinin çok daha yeni ve akıcı olması hem de çok daha kolay bulunabilir olması bakımından önemli avantajlar taşımaktadır. Ayrıca çevirideki ayrıntılı dipnotların ve kaynakçanın da metnin anlaşılabirliği açısından örnek gösterilecek bir çalışma olduğunu söylemek gerekir.”
Politika'nın toplam sekiz kitaptan oluştuğu belirtilerek, “Birinci kitapta Aristoteles devletin gelişmesi üzerine bilgiler verdikten sonra ikinci kitapta ideal devlet anlayışını eleştirilmekte ve üçüncü kitaptan itibaren de siyaset hakkında görüşlerini aktarmaktadır. Türkçede Politika ve Atinalıların Devleti: Politika. I-III. Çev: N.Berkes. İstanbul 1944 ve Politika. IV-VIII. Çev: N.Berkes. İstanbul 1946 Politika. Çev.: Mete Tuncay. İstanbul 1975 (Remzi Kitabevi) Her iki kitabın da Yunancadan çevrilmemiş olmaları bir dezavantaj olmakla birlikte M. Tunçay çevirisi hem çok daha yeni diliyle hem de ayrıntılı açıklamalarıyla önemli bir kaynak konumundadır” bilgisi veriliyor.
Peki Aristotalese göre polistika nedir? Aristoteles'e göre politika, 'insan mutluluğunu gerçekleştirme sanatı' olup, insanın kendisini 'zoon politikon' olarak görmesinden itibaren ortaya çıkmıştır. Platon'a göre ise politika, insanları rızaları ile yönetme sanatıdır.
Politka adlı eserde ne anlatılıyor? Aristoteles'in tarihsel açıdan en önemli eseri olan Politika, Yunanistan'daki kent devletlerinin anayasalarının açıklandığı bir kaynaktır. Aristoteles, bu amaçla, ilk olarak tüm kentlerin anayasalarını bir araya toplamıştır. Filozof bu eserinde devlet topluluğunun nasıl biçimlenmesi gerektiğini anlatır.
Aristoteles'e göre ülkeyi kim yönetmeli? Devletin niteliğini içerisinde insanları hiçbir çatışmaya sürmeyen siyasetin olmamasıyla kolaylaştırdığını savunan Aristoteles, devletin tek bir kişi tarafından değil de azınlık veya çoğunluklar tarafından yönetilmesi gerektiğini ileri sürmüştür.