İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

BORÇ GELİR RASYONU

YAYINLAMA:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK, gelire göre yeni bir sistemi devreye sokuyor “borç rasyosu” yani borçlanma sistemini devreye sokuyor. ABD’nin 2008’deki krizini hatırlarsınız bizim nasıl durumda olduğumuzu gösteren ipuçlarını görebilirsiniz. O yıllarda, ABD bankalarının kar iştahı müthiş derecede üst safhalara çıkmıştı. Herkese “kredi” umursuzca veriliyordu. En çok konut kredilerini vurmuştu, çünkü konuttaki değer gittikçe artıyor kredileri ödemeseler dahi satışlardan kar elde ediliyordu. Kredi “kimilerine göre balon” patlamasıyla bankalar kaynak bulmakta güçlük çekiyordu.

Tabii onun da kılıfı hazırdı…

Konutlara el koyarak, satarak borcu kapatırlardı. Ya konut fiyatlarında ciddi düşüş olursa ne olacak? Sorusunu kimse sormamış olacak ki bunun karşılığını bulmadan gelene geçene kredi dağıtmışlardı. Kısaca özetlersek, Bankacılık ve sigorta sektörünün tetikleyenlerden biri olduğunu ve krize yol açtığını söyleyebilirim.İşte bu krizden sonra, ABD’de devreye giren ‘Dept to income’ yani ‘gelire göre borç’ bu sistemde, borcun gelire oranının % 45’le sınırlanması gündeme geldi ve işler yoluna girmeye başlamıştı.Bize rol modeli olan bu sistem ile BDDK, tüm borçlara tek limit uygulayacak.

“Ne olursan ol gel kredi vereyim” dönemi bitiyor…

Maaşının neredeyse yarısı kadar ödeme planıyla kredi alabiliyorsunuz.

Artık “gel sana 5/10.000 TL kredi vereyim” dönemi bitiyor.

Türkiye, borçlular liginde 38. Sırada “en borçlu gelişmekte olan ekonomiler” sıralamasında ise 12’nci sırada…

Küresel Enstitüsü’nün Dünya Borç raporunda yer alan “Borç ve ödemeler” başlıklı raporunda, Küresel Enstitü’nün hazırladığı borçlu ülkeler endeksine göre, “Gelişmiş ekonomiler” borç rasyo ortalaması ise % 280 ve dünyanın en borçlu ülkesi borç/GSYL rasyosu % 400 ile ilk sırada Japonya.Türkiye’nin yükselen ekonomilerde hane halkı borç/gelir artış sıralamasında ise 5’inci, gelişmekte olan ekonomiler borçluluk sıralamasında Türkiye 12’nci sırada yer aldı.Dünya borç ligindeki en önemli gelişme Türkiye’deki borç artışın yaklaşık %28 oranında borç artarken, Kamu kesimi borcu %4 azalmasının aksine, şirketler sektörünün borcu % 22, hane halkının borcu % 10, finansal sektörde ise borç artışı %11 olmuştu. Benim gözüme son anda ilişen Moody’s’in bankacılık sektörüyle ilgili raporuna döndü.

Raporda şöyle diyor…

Yarın anlatıcam

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *