BAĞDAT, ERBİL, MUSUL VE KERKÜK'TE KÜLTÜR DİPLOMASİSİ
Türkiye son yıllarda diplomasi anlamında büyük çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile Türkiye’nin başlattığı özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel çabası ile iki ülkeyi bir araya getirme çabası dünya barışı adına çok önemliydi.
Ve geçtiğimiz mart ayında mottosu “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” olan Antalya Diplomasi Forumunda gerilimleri çözmek, değişimi yönetmek, uyumu kolaylaştırmak ve iş birliğini teşvik etmek için, güçlü bir diplomasiye ihtiyaç duyan Rusya ve Ukrayna için Antalya Diplomasi Forumu’nda atılan adım dünya gündemine damga vurmuştu. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarını bir araya getirmeyi başaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun tüm dünya ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı ikili görüşmeleri de dünya medyası yakından izlemişti. Antalya Diplomasi Forumunu yakından takip etmiştim ve sonrasında yaşanan iletişimi “Antalya gönül diplomasisi” olarak yazmıştım.
Türkiye diplomasi çabalarına 2023 yılına girdiğimiz bu günlerde de büyük bir hızla devam ediyor. Son üç yıldır yakından takip ettiğim bir başka kurum daha diplomasinin başka bir türünü yürütüyor. Dünyanın birçok ülkesinde merkezler kurarak Türkiye’nin dilini, kültürünü, gastronomisini, sanatını ve en önemlisi Türk insanının sıcaklığını başka ülkelere taşıyan aktaran Kültür ve Turizm Bakanlığı Yunus Emre Enstitüsü oldu.
Yunus Emre Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile yaptığımız sohbetimizde öğrendiğim bir yeni gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yunus Emre Enstitüsü son yıllarda Suriye’de açtığı temsilcilikler ile isminden söz ettirmişti. Suriye savaşının bu zor günlerinde Suriye’de yaşayan insanlara manevi olarak da büyük bir nefes oldu.
Dünyanın farklı coğrafyalarında Türkiye’nin kültürel mirasının ve Türkçe öğreten Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’nin sınırında Suriye’de Türk kültürünü ve dilini öğretme yayma çalışmaları devam ederken yeni bir gelişme oldu.
Orta Doğu Bölgesi’nde faaliyet gösterdiği ülkelere bir yenisini ekleyerek Irak’ın başkenti Bağdat’ta yurt dışı temsilciliğinin açılışını gerçekleştirileceğini öğrendim.
2023 yılı içerisinde Bağdat Büyükelçiliği bünyesindeki Enstitünün adı altında; Erbil, Musul ve Kerkük’te, öncelikli olarak bu şehirlerdeki üniversiteler bünyesinde faaliyetlere başlanması hedefleniyor.
Enstitü tarafından Irak genelinde Türkçe eğitim yapılan ilk ve ortaöğretim kurumları ile üniversiteler bünyesindeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerine eğitici eğitimi, müfredat, derslik donanımı ve ders kitabı konularında verilen destekler artırılacak
Türkiye, Yunus Emre Enstitüsü ile kültür diplomasisini devam ettiriyor.