BASIN ONUR GÜNÜ VE AHMET FETGERİ AŞENİ
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit'te Kasr-ı Hümayun'da düzenlediği, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceğine yönelik hedeflerini anlatıp, yol haritasını çizdiği tarihi Basın Toplantısının 100. yıl dönümü Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ve ekip arkadaşlarının hummalı çalışmasıyla kutlanılacak. Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısının yapıldığı 16 Ocak tarihi her yıl toplantının yapıldığı yerde “Basın Onur Günü” olarak kutlanılıyor. Tarihi toplantıya Halide Edip Adıvar ve eşi Dr. Adnan Adıvar, Velit Ebuzziya, Ahmet Emin Yalman, Falih Rıfkı Atay, Suphi Nuri İleri, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, İsmail Müştak Mayakom, Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey ile İleri Gazetesinin İzmit muhabiri Hakkı Kılıçoğlu başta olmak üzere Kurtuluş Savaşına ve Milli Mücadele’ye yazı ve haberleri ile katkılar sunan gazeteci ve yazarları davet edilmiş, fikirleri alınmış ve 29 Ekim’de ilan edilecek cumhuriyet fikrinin halk tarafından benimsenmesi için kamuoyu oluşturulması hedeflenmiştir. İleri gazetesinin İzmit muhabiri Hakkı Bey (Kılıçoğlu) İzmit kökenli bir gazeteci olarak toplantıda hazır bulunmuş dört kişilik bir ekip görüşmeleri not etmiştir. “Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle Halide Edip Adıvar’ı mecliste görebilecek miyiz?” sorusuna “Elbette bir gün göreceksiniz” şeklinde yanıt vermiştir.
Yine bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde 16 Ocak Basın Onur Günü söyleşisi yapılmış, konuşmacı olarak Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Eski Başkanlardan Halit Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Süer katılmış ve Basın Onur Günü ile ilgili faydalı bilgiler aktarmışlardı. Bu anlamlı günde bizde öğrencilerimiz ile birlikte Kasr-ı Hümayun’da olacağız.
Türk spor tarihine damgasını vurmuş ölümsüz efsanelerin isimlerinin yaşatılması için yapılan anma törenleri ve etkinlikler yeni idollere rol model olması ve sporun teşvik edilmesi bakımından son derece önemli. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi İlk Başkanı Ahmet İhsan Tokgöz’ü mezarı başında andık. Gölcük Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan etkinlik sadeliği ve samimiliği ile örnek vefa etkinliği oldu. Yine Türk spor tarihinin çok önemli isimlerinden Ahmet Fetgeri Aşeni içinde aynı vefa gösterilecek. Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün kurucuları arasındadır. Bugünkü Gençlik ve Spor Bakanlığının ilk teşkilat yapısını oluşturan Türkiye İdman Cemiyeti İttifakı'nın yine kurucularındandır. Türkiye Güreş Federasyonu’nun ilk kurucu başkanlığını yine kendisi yapmıştır. Bir dönem Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığı da yapan Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü 6. Başkanlığını yapmış ve 19 Mayıs’ta kutlanan spor gününün her sene “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak milletçe kutlanması önerisini Atatürk’e sunmuş ve kabul ettirmiştir. Olimpiyat Oyunlarına da yönetici olarak katılan Aşeni, 16 Ocak 1966 tarihinde Gölcük’te vefat etmiştir. Vefa etkinlikleri şehirlerin tanıtımlarına katkı sağladığı gibi şehrin değerlerine verilen önem sayesinde şehrin prestijini de arttırmaktadır. Bu konuda son derece duyarlı olan Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Sezer Yıldırım, bu değerli spor adamları adına tesis ve etkinlikler yapılması konusunda önemli bir misyonu üstlendi. Kendisine spor tarihi araştırmacısı olarak çok teşekkür ediyorum.