İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

MEHMET AKİF'İ AFRİKA'DA ANMAK

YAYINLAMA:

Burundi 'de İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinliğine katılma imkanı bulduk. Bizi güleç yüzleri ile Burundi’deki Türk yetkililer karşıladı.

Burundi Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Burundi hükümetinin ülkedeki FETÖ'ye ait tüm yapıların izinlerini iptal ederek örgütün eğitim kurumlarını Türkiye Maarif Vakfına (TMV) devretme kararı almış.

Türkiye-Burundi ilişkilerinde yükselen yıldız: Eğitim

Türkiye, Afrika kamuoyu nezdindeki güven veren imajını, Kıta’da sergilediği etkin kamu diplomasisinin en kalıcı araçlarından olan eğitim, kültür ve insani diplomasilerine borçlu.

Burundi’de Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Okulu'nda, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe Türkiye Bujumbura Büyükelçiliği Elçi Maslahatgüzar Alp Işıklı, Burundi Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Pauline Ruratotoye ve Kamu Yayınları Genel Müdürü Nathan Ntahondi ile Afrika da projelerini sürdüren Avrupa Yetim Eli Derneği yetkilileri de katıldı.

TMV, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Dakar'daki okullarındaki personel, öğrenci ve velilerin katıldığı program gerçekleştirildi.

Program, İstiklal Marşı ve Burundi milli marşının okunmasıyla başladı.

Türkiye Bujumbura Büyükelçiliği Elçi Maslahatgüzar Alp Işıklı ve Maarif Vakfı Burundi Ülke Temsilcisi Erol Aslan anma programında birer konuşma yaptılar.

Avrupa ve Türkiye’den gelen isimlerden oluşan Avrupa Yetim Eli heyeti kendilerini misafir ettikleri için Elçi Işıklı'ya teşekkür ederek Avrupa Yetim Eli Derneği yetkilisi Nizamettin Aygan tüm dünyada olduğu gibi Afrika Kıtası'nda önemli projelere imza attıklarını söyledi. Aygan, ailelerin kendi geçimlerini sağlayabilecekleri projeler üretme gayretinde olduklarını da ifade etti.

Tören sonrasında 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında konuklara Türk mutfağını ve kahvesini tanıtan ikramda bulunuldu.

AFRİKA YILI

Türkiye’nin Kıta’ya etkin kamu diplomasisi atağı ancak 2005’de “Afrika Yılı”nın ilan edilmesiyle birlikte tam anlamıyla gerçekleştirildi.. 2010 yılında Afrika Strateji Belgesi’nin hayata geçirilmesi ve II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde “sürdürülebilir bir kalkınmanın ve bütünleşmenin güçlendirilmesi için yeni bir ortaklık modeli” üzerinde mutabakata varılan 2015-2019 dönemine ilişkin Ortak Uygulama Planı'nın kabul edilmesiyle, özellikle ticaret alanında güçlü olan ilişkiler, eğitim ve kültür alanında da gözle görünür bir ivme kazandı ve somut projelere dönüştü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *