TEKNO BAY MUSK,
Tesla’nın yaratıcısı ve SpaceX’i yöneten Elon Musk, Ekim ayında sosyal medya devi Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasının ardından 7 bin 500 çalışanın (yüzde 57'si Kadın, yüzde 47'si Erkek) yarısını kıdem tazminatlarını bile ödemeden sadece bir not göndererek kovdu.
Öyle hırsını alamamış ki Twitter'ın San Francisco merkezindeki kovduğu temizlik çalışanlarına onların yerine robotların alacağını söyleyerek, "ifade özgürlüğü" maksimalisti Bay Musk kendisini Twitter'da eleştirmeye cüret eden herkesi de kovmaya devam ediyor.
Tüm bu yaşananları San Francisco şehir avukatı David Chiu, Bay Musk’ın kanunları çiğneyip çiğnemediğini görmek için soruşturmayı takip ediyor.
Şimdi işten çıkarmalarıyla ünlü olmasının yanı sıra fazla çalıştırmasıyla da ünlü olan Bay Musk yeni bir teori geliştirerek fazla mesai yapanlara ranzalı yatak desteğiyle de ofis odalarını yatak odasına dönüştürmesi konuşuluyor. Eee tabii binlerce çalışan işten çıkardığı için eskisi kadar çok toplantı alanına da ihtiyacı yok.
Bay Musk Twitter’ı hayatının tam merkezine yerleştirmiş olmalı ki Tesla’yı pas geçti.
Tesla yatırımcılardan gelen eleştiriler çığ gibi büyümeye devam ediyor. Tesla yatırımcıları Bay Musk’ın siyaset ve politikacılar hakkındaki düzensiz Tweet’leri hisse senetlerini satmaya sevk ettiğini, Bay Musk’a olan güvenini sarsarak Twitter’da yazdığı her Tweet’in Tesla hisselerini altüst ettiğini hatırlattılar.
Yine Tesla yatırımcılardan, Musk'ın Tesla hakkında kararsız hale geldiğine dair endişelerini dile getirerek “Tesla'yı gerçekte kim yönetiyor? veya Tesla yerine Twitter’da hata yapsa daha mı iyi olur?” diye akılları karıştırmıyor değil.
Tesla'nın hisse fiyatı geçtiğimiz yıl başında 399.99 olan hisse bu yıl yüzde 56 düşerek 149,87 dolarda kapatsa da hisse senedi 8 Aralık 2017'de 21 dolardan işlem gördükten sonra son beş yılda hala yüzde 700'den fazla arttı.
2017-2022 yıllar arasına Twitter'daki küresel para kazanılabilir günlük aktif kullanıcı (mDAU) sayısı, bir önceki çeyrekte 229 milyon mDAU'dan artarak 237,8 milyona ulaştı. Genel olarak bu, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla mDAU'da yüzde 15'in üzerinde bir artışa işaret ediyor.
2022'nin ilk ayından itibariyle dünya çapındaki tüm Twitter kullanıcılarının yüzde 56,4'ünü erkekler oluşturuyor. Küresel izleyici kitlesinin yüzde 38,5'ini oluşturan 25-34 yaş arası kullanıcılar, en büyük izleyici payını oluştursa da Dünya çapındaki kullanıcıların beşte birinin 35 ila 49 yaşları arasında olması, platformun genç izleyiciler arasında o kadar popüler olmadığını gösteriyor. 2021'de ABD’ de yaşayan Z Kuşağı, TikTok, YouTube ve Instagram gibi diğer büyük sosyal medya platformlarda Twitter'da geçirdiklerinden daha fazla zaman geçiriyorlar.
Genel olarak baktığımda Elon Musk Twitter’ı, satın alma eğiliminden bu yana çalkantılı bir yıl yaşadı ve hatırlarsanız platformdaki bot sayısıyla ilgili endişeleri de artırmıştı. Aldım, vazgeçtim gel-gitleri dahi, Twitter’ın kullanıcı sayılarını azaltmaya bile gücü yetmedi. Hatta Twitter Mavi Tık’da, yeni aboneler için üyelik maliyetinde bir artış bile oluştu.
2021'de Twitter'ın yıllık geliri hızla artarak toplamda 5 milyar dolarından fazla gelir elde etti ve gelirin büyük çoğunluğu reklamlardan geldi. Twitter, reklam harcamalarını neredeyse üç katına çıkararak 2020'de 56 milyon ABD doları olan reklam harcamalarını 2021'de 167 milyon ABD dolarının üzerine çıkardı. Ama Bay Musk’a yetmiyor. Beğenmediği gazetecileri hiçbir açıklama yapmadan Twitter’da yasaklıyor. Son günlerde yapılan anketlerde Twitter CEO’su olarak istifa/devam etmesi yönünde 17 milyonun yüzde 57’lik oranda istifa oy çıkmasına karşı Musk kimin oy kullanabileceğine ilişkin kuralları değiştireceğini planladığını söyledi. Ve “Söylendiği gibi ne dilediğine dikkat et çünkü elde edebilirsin” diye yeni bir tweett attı. Ardından tansiyonu yükseltip Facebook, Instagram, Mastodom, Tribel, Nostr, Post ve Truth dahil olmak üzere rakip sosyal medya web sitelerine bağlı hesapları engelledi. Elbette bu milyonlarca Twitter kullanıcıyı etkileyip belki de Twitter’ın kan kaybetmesine neden olacak.
Şimdi Tesla’yı gerçekte kim yönetiyor sorusuna bir yanıt olarak Tesla'nın Teksas'taki yeni fabrikası olan Gigafactory’yi çalıştırması için Bay Musk Çin Şefini getirdi. Adı sır gibi saklı ama sanırım kendi büyük adımlarla geliyor.
Gelelim "Gigafactory" ye…
Çoğu insan Tesla'nın sadece bir elektrikli otomobil şirketi olduğunu düşünüyor. Ancak, Bay Musk'ın ana planının merkezinde Tesla'yı bir elektrikli otomobil şirketinden daha çok güç sağlayacak bir şirkete dönüştürmeye yönelik planlarından bahsediyor
New York'ta, Austin Teksas, Berlin ve Şangay’da Gigafactory'ler var. Bu fabrikalar sıvı pil üretiyor. Bu sıvı bütün bir şehri yönetecek kadar güçlü… Hem çok ucuz hem de Elon Musk'ın Tesla araçlarında kullandığı lityum iyon pillerden yüzde 94'e kadar daha ucuza enerji depolayabilmesidir Elon Musk'ın 130 trilyon dolarlık yeni bir enerji devrim planına yönelik en büyük tehdit olabilir.