OXFORD ÜNİVERSİTESİNİN YAPAY ZEKÂ MODELLEMESİ DÜNYA KUPASINDA NASIL ÇUVALLADI?
Katar’da düzenlenen Dünya Kupası devam ediyor. Ben kendi tempomdan mıdır bilmiyorum kışın yapılan bu turnuvaya tam uyum sağlayamadım. İş güç, bir yandan da takip ettiğim diziler derken çoğu maçı izlemeyi bile unuttum.
Pek çok kişiden bu organizasyon kışın yapıldığı için ‘adapte olamadık’ lafını duydum ama futbol maçlarını yayınlayan TRT 1’in maç yayınları ciddi reyting aldı. Maçlar reyting piyasasını iyi etkiledi, ilk ona giren dizi sayısı azaldı, kemik izleyici olan diziler dışında kalanlar reyting alamadı. Bunun en büyük nedeni ise reytinglerde ilk onda hemen hemen her gün ilk onda en az iki bazen üç futbol maçının yer alması. Yani özetle dünya kupası reytinglerde karşılığını buldu.
Medya sınıfta kaldı
Dikkatimi çeken bir şey de futbol medyasının Katar’a fazla eleman yollamaması. Ne gazetelerden ne de TV kanallarından doğru dürüst bir katılım olmadı Dünya Kupasına. Katar’a giden muhabir ve gazeteci sayısı az oldu. Bir A Spor bir de TRT Haber adam gibi özet programlar hazırladılar. Bunun en büyük nedeni Katar’da düzenlenen bu kupada otellerin çok pahalı olmasıymış. Buna şaşırdım. Medya öyle bir hale geldi ki artık etkinliklere personel yollayamaz oldu. Masraf olmasın diye gazeteci, muhabir yollamadı büyük kanallar. Küçükleri zaten saymıyorum. Bu durum medyanın ekonomik anlamda ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyor.
Dünya Kupası olimpiyatların önünde
Türkiye’de Dünya Kupası maçları televizyonda iyi reyting aldı ama bu konuda dünyada bazı tartışmalar var. FIFA'ya göre Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası'ndaki 64 maçın canlı TV izleyici ortalaması 191 milyondu. 2018 yılında oynanan dünya kupası finalini 517 milyon kişi televizyondan izlemiş.
2018'de düzenlenen Dünya Kupasını televizyon ve dijital medyadan 3,56 milyar kişi, Tokyo 2020 Olimpiyatlarını 3,05 milyar ve Pekin 2022 Kış Oyunlarını 2,01 milyar kişi izlemiş. Küresel ölçekten bakınca dünya kupası olimpiyatlarında çok önünde.
Katar’da düzenlenen Dünya Kupasına çok kişi çamur attı. Dünyada organizasyonu rüşvetle aldığı iddiaları yüzünden eleştirilen Katar, Türkiye’de de özellikle muhalif kanatta tukaka edildi. Katar’ın Türkiye dostu olması, Türk ekonomisine katkıda bulunmasını iktidar partisine yapılan yardım gibi yorumlayan muhalif medya Katar’ı yerden yere vurdu. Ama bir gerçek var o da adamlar çok iyi hazırlanmışlar. İnanılmaz bir teknoloji kullanılmış, statların kalitesi filan özetle Katar konforlu bir kupa organizasyonu düzenledi.
Spora SİYASET karıştı
Dünya Kupasında Rusya’nın diskalifiye edilmesi, İran’ın bayrağından dini sembollerin çıkartılarak gösterilmesi artık spora yüzde yüz siyasetin karıştığını gösterdi. Artık dünyada yüzde yüz ABD’nin borusu ötüyor. Bunlar Avrupa Birliğini de öylesine kafeslemiş ki adeta mahallenin kabadayısı gibi ne isterse yapıyor. Amerika gak diyor diğerleri guk diyor. Ben açık yüreklilikle Rusya’nın diskalifiye edilmesinin aptal bir şey olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ABD-İran maçı öncesinde ABD, sosyal medya hesaplarından grubun puan durumu paylaşırken İran'ın ulusal bayrağı İslam cumhuriyetinin amblemi olmadan yeşil beyaz kırmızı renklerle göstermesi de ayrı bir skandaldı. İran FIFA’dan ABD’nin diskalifiye edilmesini istese de kimse bunu takmadı. Bu olaylar artık siyasetin sanat ve spora çok net bir biçimde dahil olduğunu ve sporun tarafsızlığının yok olduğunu gösterdi. Sizi bilmem ama bu beni acayip rahatsız ediyor.
Oxford Üniversite’sinin sınıfta kalan modellemesi
Bu kupanın bir diğer konuşulması gereken özelliği yapay zekanın çuvallaması oldu. Oxford Üniversitesi bir matematiksel model geliştirerek yapay zekâ yoluyla kupa ile ilgili tahminlerde bulundu. Bu tahminlerini oldukça şatafatlı bir grafikle kamuoyuna sundu. Graf ikte de göreceğiniz gibi ilk on altıya kalan ülkeyi, çeyrek final, yarı final ve hatta final maçlarını bile tahmin etmiş yapay zekâ. Tahmin etmiş etmesine ama büyük çuvallamış zira final maçının Brezilya ile Belçika arasında oynanacağını belirtmiş. Ama Be lçika daha ilk turda elendi. Oxford Üniversitesinin yapay zeka modellemesine göre Dünya Kupasına ikinci tura (ilk on altıya) çıkacak ülkeler arasında Ekvator, Meksika, İran, Danimarka vardı ama bu ülkeler ilk turda elendi. Bu modellemede yer alan Almanya ve Urugay’ın ikinci tur şansı ise sallantıda. Yani uzun lafın kısası: Oxford Üniversitesi büyük çuvalladı.
Bu normal bir şey, yeteneğe dayalı konularda tahminlerde bulunmak zordur, yapay zekada olsanız, dahi de olsanız iş yetenek tahminine geldi mi her şey değişir. Oxford Üniversitesi hesabı tutturamadı. Bunu bizden bir Türk üniversitesi yapsa ve bu şekilde çuvallasaydı eminim daha Türkiye içinden bu üniversiteyi rezil etme operasyonları başlamıştı. Ama bakın dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi de hata yapabiliyor hiçbir şey de olmuyor. Ondan bu yabancı üniversiteleri, yabancı bilim insanlarını göklere çıkartma takıntısından vazgeçmemiz lazım.
…
RAP Müzik Pop Müziğini bitirdi mi?
Uluslararası araştırma şirketi Chartex YouTube’da dünya genelinde tüm videoların izlenmeleri hesaplayarak 2022 yılında YouTube’da en çok dinlenen şarkı türlerinin listesini yayınladı.
Bu araştırma verilerine göre en çok dinlenen müzik türü, ana akım ya da standart pop, ticari pop olarak adlandırılan bizdeki adıyla bakkal müzik olarak adlandırılan pop müzik. Bu müzik türü dünya çapında 498 milyar kez dinlenmiş.
İkinci en çok dinlenen 2 müzik türü pop ve alternatif pop müzik türü olmuş. Pop müzik 135 milyar kez dinlenmiş. Üçüncü sırada Hip – Hop türü yer aldı. Hip-Hop 130 milyar kez dinlenmiş. Rap müzik 85 milyar kez dinlenme ile 4 sırada yer aldı.
Bu veriden de anlaşılıyor ki rap müzik hala dünyada en çok dinlenen dördüncü müzik türü, yani en çok dinlenen müzik türü değil!
K-Pop dünyaya meydan okuyor
En çok dinlenen ticari, ya da bizdeki adıyla “bakkal pop müzik” dünya genelinde rap müzikten 5 kat fazla dinleniyor. Bu fark ciddi bir fark. Yani dünya genelinde rap müziğinin pop müziği bitireceği iddiası palavra.
Listede Rock müziği 6 sırada, Elektronik pop 7 sırada yer alırken Kore POP olarak adlandırılan K-Pop dünya genelinde en çok dinlenen 9’uncu müzik türü oldu. K-Pop’un da bu başarısını hafife almamak lazım. Güney Kore’den çıkan bu müzik türü tek başına tüm müzik türlerine meydan okudu ve dünya genelinde en çok dinlenen 9.uncu müzik türü oldu.
…
Kutsi bu filmde kendisi aştı
Kutsi’nin oyunculuk başarısı onun iyice müziğinin önüne geçti. Müzikte ara ara duraklama yaşasa da gerçek olan bir şey var ki artık Kutsi çok başarılı bir oyuncu.
En son çok önemli bir sinema filminde daha baş rol oyuncusu oldu.
Yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca’nın üstlendiği, başrolünde Kutsi’nin yer aldığı film, AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram’ın gerçek yaşam hikâyesini anlatıyor. Türkiye’ de sayısı on milyondan fazla olan engellinin sesi olmayı hedefleyen “Buğday Tanesi” adlıfilminin geliri yine engelliler için kullanılacak.
Çok özel bir farkındalık projesi
Zorlukları aşma ve engelli bireylerin sesi olma mücadelesini sinemaya taşınan "Buğday Tanesi", Milletvekili Serkan Bayram'ın yönlendirmesiyle Volkan Kapkın tarafından kaleme alındı. Filmin yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca üstlendi. Kutsi bu filmde Milletvekili Serkan Bayram’ın hayatını oynadı.
Filmin çekimleri İstanbul'da ve Ankara'da gerçekleşmiş. Film Türkiye genelinde 400 salonda, dünya genelinde ise 6 ülkede izleyici ile buluşacak
Ben tanıtım fragmanını izledim. Çok güzel bir film görüntüsü vermiş ve özellikle Kutsi bir kez daha oyunculuğunu konuşturmuş. Şaka maka Kutsi’nin oyunculuğu müzisyenliğinin de önüne geçti artık.