BODRUMLU HERODOT'U BİLİM İNSANLARI ANLATTI
Bodrum'lu (Halikarnassos) Herodot (Herodotos M.Ö. 484-M.Ö. 425), Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi'nde "Hemşehrimiz Herodot Haftası" kapsamında düzenlenen "Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı"yla anıldı. Bodrum Belediyesi ile Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği iş birliğiyle 2-4 Kasım'da yapılan çalıştaya, 8 ülkeden 23 ünlü bilim insanının yanı sıra ülke çapında tarihseverler ve basın mensupları katıldı.
HERODOT YUNAN DEĞİL BATI ANADOLULU
Persler'e başkaldıran şair amcası Panyasis'in yanında yer alan 30 yaşındaki Herodot'un, amcası öldürüldükten sonra Damos'a kaçtığı veya sürgün edildiği biliniyor. Damos'ta 9 yıl civarında kalana Herodot, Halikarnas'a geri döndüğünde yine düşmanca davranışlarla karşılaşınca Atina'ya gider. İkinci vatanı olarak gördüğü Atina'da yazıları çok beğenilir ve itibar görür. Heredot, daha sonra dünyanın birçok bölgesine seyahat eder. Ancak 9 kitaptan oluşan eseri The Histories'ı İyonya dilinde yazar. Bunun nedeni ise O çağda bu dilin eğitimli bilginlerin kullanmasıdır. Herodot, yaygın ve zengin bir edebiyat dili olan İyonya dilini eğitim aldığı gençlik yıllarında öğrenmiştir.
Persler'in düşmanlıkları nedeniyle Atina ve Thurii'de yaşadığı ve eserin dili nedeniyle Herodot'u Yunan tarihçi olarak anlatırlar. Halbuki Herodot Yunan değil, Karya'nın başkenti Halikarnaslı'dır. Babası Lyxes, annesi Dryo, erkek kardeşi Theodoras ve amcası da Panyassis'tir ve bu isimler Karya dilidir.
"Herodot Araştırma Merkezi" geliyor
İşte tam da bundan yola çıkılarak "Hemşehrimiz Herodot Haftası" ile her yıl düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı, Herodot'un "Yunan" olduğu bilgisinin yanlış olduğunu dünyaya aktaracak. Bu çalıştay için büyük emekler harcayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Herodot Araştırma Merkezi kurma çalışmaları yaptıklarını belirterek, araştırmacıların Bodrum'a gelerek burada çalışmalarını sürdürmelerinin önemine dikkat çekti.
"Bodrum çok önemli filozoflar yetiştirdi"
Aras gelecek nesillerin tarihini bilerek ilerlemesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: "Biz Herodot’u hemşehrimiz olarak tarif ederiz. Bodrum, antik çağda çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve çok önemli filozoflar yetiştirmiş bir coğrafyadır. Bu tarihin geleceğe taşınması önemli çünkü bu topraklarda yaşayan insanların ve gelecek neslin tarihini bilmesi gerekiyor. İnsanlar bu toprakların tarihini bilirse bu topraklara olan saygısı, çevreyi koruma bilinci, barışa ve demokrasiye olan isteğinin artacağına inanıyorum. Bu nedenle Herodot Sempozyumunu çok önemsiyorum."
"Tarihi değerleri ve arkeolojik değerleriyle tanınmalı"
Bu çalıştayda biz basın mensuplarına çok değerli bilgiler aktaran Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü, Mimar Haydar Ali Ulusoy, Herodot'un Bodrum'lu olmasının sık dile getirilmesinin önemine değinerek "Bu ilk buluşmamız. Umuyoruz ki Bodrum yarımadasını sadece deniz, kum, güneşle değil tarihi değerleriyle, arkeolojik alanlarıyla ve geçmişte yaşamış birçok kıymetli ismiyle tekrar gündeme getireceğiz." dedi.
23 BİLİM İNSANI PEDASA ANTİK KENTİNİ İNCELEDİ
Çalıştaya katılan dünyaca ünlü 23 bilim insanı akademisyen ve basın mensupları Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler rehberliğinde Pedasa Antik Kenti'ni gezdi. Şu an restorasyon çalışmalarının yapıldığı antik kentin tüm yapıları hakkında ayrıntıları paylaşan Diler'in yanı sıra Arkeolog Mehmet Çuhadar da bilim insanlarına Karya, Herodot ve Pedasa'nın önemini anlattı.
"Kötü bir şey olacağı zaman rahibin sakalları uzar"
Burada keşfedilen Athena Tapınağı, Bodrum yarımadasının bilinen en eski ve ilk tapınağı olma özelliği taşıyor.
Herodot, antik kentin tarihini yazarken şu mistik olaya değinmesi merak uyandırıyor: "Pedasesliler'in başına kötü bir şey geleceği zaman buradaki rahibin sakalları uzar. Bu durum kent tarihinde 3 kez tekrarlanır."
UZMAN AKADEMİSYENLER KATILDI
1-4 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı’na Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, Prof. Dr. Peter Funke, Prof. Dr. Reinhold Bichler, Prof. Dr. Robert Rollinger , Prof. Dr. Thomas Harrison, Prof. Dr. Carolyn Dewald, Ioannis Konstantakos, Prof. Dr Rosaria Munson, Dr Julian Degen, Prof. Dr Andreas Schwab, Prof. Dr. Josef Wiesehöfer, Prof. Dr. Hilmar Klinkott, Prof. Dr. Kostas Buraselis, Prof. Dr. Pietro Vannicelli, Prof. Dr. Massimo Nafissi, Prof. Dr. Askold Ivanchik, Dr. Matthias Haake, Dr. Susanne Fröhlich, Prof. Dr. Elisabeth Irwin, Prof. Dr. Christopher Baron, Prof. Dr. Adnan Diler, Dr. Oğuz Yarlıgaş ve Arkeolog Canan Küçükeren katıldı.