İPEK YOLU'NUN KALBİ ÇİMKENT'TEYİZ
2200 yıllık geçmişe sahip bir kentteyiz… Çimkent, Kazakistan’ın en güney ucunda ve kuzeyinde Kazakistan’ın Türkistan şehri, doğusunda Kırgızistan, güneyinde ve batısında ise Özbekistan toprakları yer alması nedeniyle gezi için müthiş fırsatlar sunuyor.1 milyon nüfusu ile dinamik ve önemli bir şehir olan Çimkent’te Turizm Tanıtma Merkezi organizasyonunda izlenimlerimize devam ediyoruz.
GÜNEŞLİ HAVA 300 GÜN
Yılda 300 gün güneşli bir iklimi olan çok elverişli iklimi olan masalsı bir kent. Arkeolojik, mimari ve tarihi kompleksler bulunmaktadır. Eşsiz Orta Çağ arkeolojik alanlarını sahip tarihi öneme sahip Kale bölgesi çekim merkezi durumunda.. Bugüne kadar turizm de yeni atılımlar peşinde.. Başta İstanbul olmak üzere Moskova, Kutaisi ve Sharjah ile doğrundan uçuşları olan bir kent.. Kazakistan’ın güneyindeyiz.. Hava Limanları ve demiryolu imkanları ile Çimkent bir lojistik üssü.. Hoca Ahmet Yesevi’nin makamının olduğu Türkistan şehri 160 km uzaklıkta.. Dağların kenarından dümdüz yeşillikler içinde tarihi Çimkent’teyiz.. Trafik olmayan ve eski ile yeni mimarisi ile keyifli bir kent bizi bekliyor.
ŞİM KALE KENTİN ÇEKİM MERKEZİ
Çimkent hakkında ilk tarihi bilgiler Nizamüddin Şami’nin ‘Zafername’ eserinde ‘Çikend’ şeklinde yer almaktadır. Sayram yakınlarında küçük bir köy olarak geçmesine rağmen bugünkü kazılarda daha eski devirler işaret etmektedir.
XVI ve XVII. Yüzyıllarda kaynaklarda yine büyük bir köy ve kale olarak geçen Çimkent, 1700 yıllarda Hokand Hanlığının kurulması ile beraber gelişmeye başladı. Zamanla bir kültür şehri olma özelliği kazanarak XIX. Yüzyılın ilk yarısında medreseler ve kütüphaneler şehri haline geldi ve Türkistan’ın önemli merkezlerinden biri oldu.
Çimkent’in ortasından yüzyıllar öncesinden gelen Şim Kale tam bir tarih tüneli.. Devam eden arkeolojik kazılar içindeki müzeler restore edilmiş surları ile bizi karşılıyor.. Asya’da Türk medeniyet izlerindeki özgün mimari burada da şekillenmiş. Kazakistan tarihinin yaşayan mührü Şim Kale. Asırlarca birçok saldırıya maruz kalsa da hala İpek yolunun kalbini beklemeye devam ediyor. Özellikle altında devam eden arkeolojik kazılar yeni tarih izlerinin müjdecisi.. Kazakistan Türklerinin tarihindeki savaşçıların heykelleri, müzedeki el yazma Kuranlarla kalede dolaşıyoruz.. Her gün yüzlerce turistin geldiği Şim Kale’de son günlerde Türkiye’den ziyaretçi sayısından artış var. Bunda direkt uçuşların ve Çimkent’teki yetkililerin tanıtım için yaptıkları çalışmaların etkisi fazla…