YSK’ye sunulan aday listeleri tartışması
31 Mart yerel seçimlerinde aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), sunulması için seçim takvimine göre belirlenmiş olan süre dün itibariyle doldu. 22 Şubat’a kadar eksiklerin tamamlanmasının ardından 3 Mart’ta kesin listeler açıklanacak. Parti karar vericilerine göre kesin ancak YSK’ya göre henüz kesinleşmemiş olsa da, henüz başkan adayı tartışmaları bitmeden meclis üyeleri de tartışılmaya başlandı.
YSK’ya verilen listeler geçici aday listesi olarak isimlendirilse de, 23 Şubat’ta tam listeler ilan edilecek ve aynı gün listelere itiraz süresi başlayacak.
3 Mart’ta açıklanacak kesin listelere itiraz olur mu, yahut olsa ne olur düşünceleri ayrı bir tartışma konusu ama her zaman olduğu gibi sokağın sesini dinleyen biri olarak duyduklarımı yazayım dedim.
Sokağın sesini dinleyeceğiz diye yola çıkan ancak koltuğa oturduktan sonra sokağa çıkmayan siyasiler için bir farkındalık olur mu bilmem ama, en azından kendi adıma kamunun sesini duyurmak olan işimi yapmış olayım.
Listelerin açıklanmasıyla birlikte hem CHP’de hem de Ak Parti’de ama az ama çok sesler yükseldi.
CHP listelerinin en tartışılan konusu, özellikle son iki dönemdir Bakırköy dışındaki bazı adaylara listede yer verilmesi oldu. Geçtiğimiz hafta yapılan ön seçimde 835 oy aldığı halde parti genel merkezinin listede yer vermediği Koray Göbel’de Özgürlük Meydanı’nda oturma eylemine başladı.
3 kontenjan adayının yer alması gereken listede, ilçeyle ilgisi olmayan 2 isme yer verilmesi ve eksik olan bir kişinin kim olacağı merak konusu oldu. Kontenjan 1. sırada yer alan Ertan Yıldız’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı, 2. sırada yer alan Temel Polat’ın da Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi ve belediye başkan aday adayı olmasının yanı sıra, Beşiktaş Belediyesi'nin Temizlik İşleri Müdürlüğü personellerinden olduğuyla ilgili haberlerde ilçede tepkiye neden oldu.
Değişimden yana tavır gösteren kurultay delegelerinin neredeyse tamamına tüm il ve ilçelerde olduğu gibi Bakırköy’de de yer verildi.
863 oy alarak ön seçimde en yüksek oyu alan kadın aday Pınar Ünsal’ın fermuar sistemi ve kadın kontenjanına göre 4. sırada yer alması gerekirken yerine 1989 doğumlu olan aslen Giresunlu Avukat Tuğçe Çalık’ın yazılması da tepkilerin bir başka nedeni oldu. Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’la soyadı benzerliğinin yanı sıra, yakın tarihte Bursa’dan Beylikdüzü’ne taşınmış olması da sıralamadaki kriterin neye göre belirlendiği sorusunu beraberinde getirdi.
Atama yöntemi ile gelen meclis üyelerinden kim kimin olduğunu da sokak söylüyor zaten.
17. sıradan meclis üyesi yazılan eski vali yardımcısı Cemalettin Özdemir, ülkücü camianın yakından tanıdığı bir isim ve yeni dönemde İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Danışmanı.
19. Sırada yer alan 92 doğumlu Çağhan Bulut, Bahçelievler’in iki dönem ANAP’dan belediye başkanlığı yapan, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde ise CHP’den belediye başkan adayı olan Saffet Bulut’un yeğeni.
21. Sırada yer alan Gani Açıkel, öncesinde Doğru Yol, sonrasında ise da Refah Partisi'ni temsilen Küçükçekmece Belediyesi'nde Meclis Üyeliği yapan, listede neden olduğu konusunda en ufak fikirin olmadığı bir aday.
23. Sırada yer alan, partiye henüz 3 ay önce üye olmuş, üniversite hazırlık sınıfı öğrencisi Efe Kanat’ın jet hızıyla yükselip meclis listesinde yer alması da partilileri şaşırtıyor. Kanat’ın babasının İl Başkanı Özgür Çelik’in yakın arkadaşı olmasının sıralamada etkisinin olduğu belirtiliyor.
25. Sırada yer alan Sadık Özmat’ın CHP Esenyurt’un Gençlik Kolları eski Başkanı olmasının Bakırköy’de yeterli bir sebep olmaması da partililerin dillendirdiği. Yaş oranı yüksek Bakırköy’de ilçenin gençlerini onurlandırıp harekete geçirmek varken, neden Bakırköy dışından birinin yazılarak gençlerin hevesinin kırdığı da konuşulan bir başka konu.
Ve en çok tartışılan kontenjan 3’ün eksik olması bir yana, ilk 2 kişinin de Bakırköy siyaseti ile alakası olmayan kişiler olması tepkilerin ana merkezi oldu.
1. sırada yer alan Ertan Yıldız’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı, 2. sırada yer alan Temel Polat’ın ise Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi ve belediye başkan aday adayı olmasının yanı sıra, Beşiktaş Belediyesi'nin Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli olması, partililerin tepkisinin ana nedeni.
Ahbap çavuş ilişkisi ile yapılan meclis listesindekilerin, seçim sonrası arkasına bakmadan kente bir daha uğramadığını geçmiş dönemlerden tecrübe edindiğini söyleyen partililer, hem ilçeye, hem de partiye arkasını dönüp bakmayacak kişilere listelerde yer verilmesini kabul etmediklerini belirtti.
AK PARTİ’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL
28 yıl sonra Bakırköy’e geri dönerek, başkan adayı olan Ali Talip Özdemir’in A Takımı açıklanınca, belki de ilk defa hem partililer hem de seçmen meclis listesine olan şaşkınlığını gerek sosyal medya da gerek ise sokakta dile getirdi.
Listeye bakıldığında seçilecek sıraya konulan isimlerin her ne kadar partilerine olan emeğini bilen biri olarak, Ali Talip Özdemir’in başkan adaylığı henüz daha dillendirilmeden kamuoyu yoklaması yaptığını bildiğimiz geçmiş dönem meclis üyesi İbrahim Keleş’in listede yer almaması şaşırttı.
Yeni dönemde Ak Parti’yi hem ilçe hem de İBB meclisinde hakkıyla savunduğunu gözlemlediğim Halit Cebeci’nin olmaması ise şaşkınlığımızı ikiye katladı.
Cumhur İttifakı adayı olarak son milletvekilliği seçimlerinde istifa eden üyelerin yerine yedekten gelen ve kısa sürede bilgi birikimi ile farkını gösteren MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Gürbüz’e de neden dolu dolu bir dönem şansı verilmediği de ayrı bir tartışma konusu oldu.