İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

SPORUN PSİKOLOJİYE ETKİLERİ

YAYINLAMA:

Gençlerimiz çeşitli spor dallarında uluslararası başarılar kazanıyor. Güreşten, yüzmeye, binicilikten atletizme kadar çeşitli spor dallarında tüm imkansızlıkları aşarak ülkemizin bayrağını uluslararası yarışmalarda birincilikler ve madalyalar kazanarak dalgalandırıyor. Hepsinin başarı hikayelerinin ardında inanç, gayret ve sınır tanımazlık yatıyor. Ve tabii aile desteği.

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Oyunları'nda yelken branşında mücadele eden milli sporcumuz Ecem Güzel’in bronz madalya kazanmasını, Avrupa rekoru kıran milli yüzücü Emre Sakçı'yı, üç günde üç rekor kıran milli serbest dalışçımız Fatma Uruk’u ve yakın zamanda 2021 Paralimpik Yüzme Dünya Serilerinden birincilikle dönen Sümeyye Boyacı’yı ve 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalya ile Türk spor tarihine geçen okçulukta ilk defa olimpiyat şampiyonluğunu ülkemize getiren Mete Gazoz’u unutmayalım!

Aile çocuğun sosyalleşmesini sağlayan ilk birimdir. Ailenin çocuğun sosyalleşmesi üzerindeki en önemli etkilerinden biri, çocuğu spora yönlendirme ve bu konuda onları desteklemektir.

Çocukları küçük yaşta spora alıştırsak fena mı olur? Yalnız bir şartla: “Benim çocuğum ata biniyor, kayak yapıyor, yüzüyor, vb..” hava atma düşüncesinden uzak kalarak! Spor sınıf atlama hobisi olmamalı bir yaşam standardı olmalı. Eğer ki çocuğunuzun yeteneği ve ilgisi varsa onu destekleyin. Bırakın tenisçi olsun, iyi bir kayakçı olsun, yüzücü olsun, jimnastikçi olsun… Okul dersleri düşecek diye çocuğu spordan uzaklaştırıp zorla avukat, mühendis doktor yapmayın.

Ata sporumuz olmasına rağmen binicilikte, zekamızla övünmemize rağmen satrançta, fazla hiperaktif bir millet olmamıza rağmen çılgınlar gibi koştuğumuz halde atletizmde de gerideyiz. Dağı ve karı çok ülkemizde kış sporlarında da gerideyiz. Çünkü milletçe spora önem vermiyoruz. Aileler çocuklarını spor konusunda desteklemiyor. Anadolu liselerine ve kolejlere hazırladıkları çocuklarını herhangi bir spor dalında hazırlasalar başaramayacağımız hiçbir spor dalı kalmayacak. Oysa şu unutulmamalıdır: Çocuğunuzu ilgi duyduğu alanlara yönlendirmeniz onu çok daha mutlu edecektir. Onun mutluluğu mu daha önemli yoksa sizin mutluğunuz mu? Bunu dürüstçe bir sorun kendinize.

Sağlıklı, özgüveni yüksek, sosyal ve disiplinli nesiller yetiştirmek için çocukları küçük yaşta spora yönlendirmek, onları şimdiden geleceğe hazırlamak için atılacak en önemli adım. İnsan mutlu olduğu zaman başarılı olur.

Şu bir gerçek ki spor yapan çocuklar sosyal yaşamda ve okul hayatında daha başarılı oluyor. Spor yapmak için annesinden destek alan çocuğun annesi ile ilişkisi pozitif yönde gelişiyor. Çocuğunuzun spor yapması, sadece profesyonel olmak için değil hayatı boyunca programlı yaşayıp hem hayatın keyfini hem sorumluluklarını yerine getiren bir birey olmak için çok önemli bir faktör. Spor yapan çocuk paylaşmayı ve sorumluluk almayı öğreniyor.

Çocukların enerji dolu, hareketli yapıları ya da birtakım dürtüsel davranışları spor yoluyla başka alanlara kanalize edilir. Bu yolla çocuk hem kendine hem de çevresine daha faydalı olacaktır. Özellikle yüzme gibi su ile yapılan aktivitelerin çocuklar üzerinde sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca içe dönük takım ruhunun olduğu, dışa dönük bir çocuğu da kayak, yüzme gibi kendi iç sesini daha çok dinleyebileceği ve kendi sorumluluğunu üstleneceği sporlarla buluşturmak daha fazla gelişimine katkı sağlayacaktır.

Spor çocuğun kendini daha iyi tanımasını, güçlü, zayıf yönlerinin farkına varmasını sağlamaktadır. Böylelikle çocuğun özsaygısı artacak, kendine daha fazla değer verecektir ki bu iyi bir ruh sağlığının ana unsurudur.

Bir düşünsenize şimdi Sümeyye’nin ailesi onunla nasıl da gurur duyuyor. Ben burada Sümeyye’den çok ailesini alkışlamak istiyorum.

Peki ya siz?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *