DİŞ ETİ HASTALIĞI DEYİP GEÇMEYİN!
Diş eti hastalığı, dişlerin üzerinde biriken bakteri plağı ve diş taşlarının sebep olduğu, kanamalı iltihabi bir hastalıktır. Diş eti hastalığının belirtileri arasında ağız kokusu, diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kanama ve diş eti çekilmelerini sayabiliriz. Diş eti hastalıklarının başlangıç evrelerinde sadece diş eti etkilenirken, orta ve ileri evrelerde diş etiyle birlikte çene kemiği de etkilenmektedir.
Periodontoloji nedir?
Periodontoloji, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert doku hastalıklarının teşhis ve tedavisini gerçekleştiren diş hekimliğinin bir branşıdır. Periodontolojinin tedavi kapsamında diş taşı temizliği, diş eti çekilmeleri, diş eti iltihapları, diş etlerinde büyüme gibi erken veya geç dönemde görülen periodontal hastalıklar yer alır.
Diş eti hastalığına kimler daha yatkındır?
Son zamanlarda tüm dünyayı agresif bir şekilde etkileyen Covid-19 hastalığının neden olduğu ateş ve immün sistemdeki zayıflama, diş eti hastalıklarına yatkınlığı maalesef arttırmıştır. Kontrolsüz yapılan diyetler ve kötü beslenme şekli de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurken vücudun enfeksiyonlara karşı direncini düşürebilir.
Diş eti hastalıklarına açık olan bir başka hasta profili ise tütün kullananlardır. Tütün ve tütün ürünlerinin diş etlerini tahriş etmesi, diş eti sağlığının bozulmasına neden olmakta ve enfeksiyon gelişimini kolaylaştırmaktadır.
Diş eti hastalığının kontrol altına alınmasında en zorlanılan hasta grubu, diş eti hastalığına yakalanma ihtimali en yüksek olan şeker hastalarıdır. Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri, diş etlerinin daha kırmızı, bakteri plağına karşı daha duyarlı bir hale gelmesine neden olur. Menapoz ve mensturasyon dönemlerinde yaşanan hormonal değişimler de diş eti hassasiyeti yaratarak, diş eti rahatsızlıklarına yatkınlık sağlayabilir.
Diş sıkmak veya gıcırdatma sorunu olanlarda risk grubundadır. Diş sıkmaya bağlı olarak periodontal doku yıkımı gözlemlenir. Bu hastalarda ya gece plağı takılarak, ya da masseter botox ile bu sıkmanın durdurulması gerekir. Bununla beraber doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve bazı kalp ilaçları gibi kullanılan bazı ilaçlarda diş eti hastalıklarına neden olarak ağız sağlığınızı negatif etkileyebilir.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
Diş etlerinizde olması gereken sağlıklı açık gülkurusu pembe renk kaybolduysa, diş fırçalarken kanama oluyorsa, diş etlerinizde ödem ve kızarıklık görülüyorsa, kök yüzeylerinizde çekilmeye bağlı hassasiyet oluyorsa, diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa, dişlerde sallanma, uzama ve dişler arasındaki açılmalara bağlı olarak besin birikimi ve buna bağlı olarak ağızda kötü koku oluşuyorsa, geç kalmadan bir diş hekimine muayene olmalı ve tedavinizi başlatmalısınız.
Diş eti hastalığının tedavisi nasıldır?
Diş eti hastalıklarının tedavisinde öncelikli olarak, temel etken olan plak ve diş taşının, diş ve kök yüzeyinden uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş taşı temizliği; diş ve diş kökü yüzeyinde biriken diş taşları, plak ve renklenmelerin, özel aletler yardımıyla uzaklaştırılması işlemidir ve sağlıklı bireylerde dahi düzenli olarak yapılmalıdır. Başlangıçta kızarık, kanamalı ve şiş olan diş eti, iltihabi dokular uzaklaştırıldıktan sonra eski sağlıklı pembe rengine döner.
Tüm diş eti hastalıklarında diş taşı temizliği ve optimum ağız hijyeninin sağlanması tedavinin ilk aşamasıdır. Hastalığın ilerleme derecesine göre ileri cerrahi işlemlere gerek duyulabilir. Lazer ile de daha konforlu ve etkili şekilde diş eti dokusu temizliği gerçekleştirilebilir. Hiçbir tedaviye cevap vermeyen durumlarda dişin çekimi gerekebilir.