GELİN ÇİÇEĞİ RİTÜELİ
Şüphesiz ki gelin çiçeği atma adeti, ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı yerinde gerçekleşen düğünlerin ortak noktalarından birisidir. Farklı ritüeller ile hazırlanan birbirinden farklı düğün çeşitleri arasında da gelin çiçeği atma adeti asla değişmeyen bir detaydır.
Aslında gelinler en mutlu günlerinde yanlarında mis kokulu çiçekleri taşımaya 16.yy’da başlamış. O tarihten bu yana binlerce düğün alanı bu mis kokulu, taze çiçekler ile donanmış. Gelin çiçekleri, 16yy.’dan itibaren gelinlerin en özel aksesuarlarından olmayı başarmıştır. Gelin çiçekleri, farklı bölgelerde farklı şekiller ile ortaya çıkabilmektedir. Yunanistan ve çeşitli ada ülkelerinde taze çiçekler ile hazırlanmış gelin taçları, gelin çiçeği yerine geçmekteydi. Viktorya döneminde gerçekleşen düğünlerdeki gelinler, aşkın çiçeği olan kırmızı güllerden yapılan bir gelin çiçeği taşımaktaydı.
Evliliklerde güzel ve sorunsuz günlerin yanında olumsuz günlerinde yaşanabileceğini hatırlatmak için de farklı gelin çiçeği fikirleri geliştirilmiş. Ortadoğu’da organize edilen bir düğünde gelinler, gelin buketlerinin içerisinde bir de acı çiçek taşımaktaymış. Derin ve anlamlı bir ritüel olan acı çiçekli gelin buketleri, günümüzde hala Ortadoğu ülkelerindeki pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Gelin çiçeği atma geleneği oldukça eskiye dayanmaktadır. Gelin çiçeği hakkında anlatılmış onlarca hikayeler mevcuttur. Bu hikayeler arasından en popüler olan hikayeyi günümüzde sıklıkla duymaktayız. Avrupa’da Ortaçağ döneminde gerçekleşen farklı ritüellerin değişmesi ile günümüzdeki gelin çiçeği atma geleneği ortaya çıkmış. 11.-13yy. yıllarda gerçekleşen düğünlerde, gelinin yakın arkadaşları düğün sonunda gelini kovalarlarmış. Uzun uğraşlar sonucunda da gelinin gelinliğinden parçalar koparırlarmış. Gelinlikten kopardıkları bu parçaların kendilerine şans ve bereket getireceğine inanırlarmış.
Yine Ortaçağ döneminde özellikle Avrupa’da gerçekleşen düğünlerde, gelinin şanslı olduğuna inanılırmış. Gelinin yakın arkadaşları da bu şanstan faydalanmak için gelinin kişisel eşyalarını düğün sonunda alırlarmış.
Gelin çiçeği atma geleneğinin kültürümüzde de oldukça önemli bir yeri olduğunu kabul etmeliyiz. Peki, bu kadar olması gerektiğini düşündüğümüz gelin çiçeği atma ritüeli ne zaman gerçekleşmeli? Gelin çiçeği atılma ritüeli genellikle düğün organizasyonunun ilerleyen saatlerinde gerçekleşmektedir. Düğün boyunca sınırsız eğlencenin tadını çıkartan bekar adaylar, ilerleyen dakikalarda düğün çiçeğini yakalayabilmek için hazırlanır. Diğer tüm düğün ritüelleri gerçekleştikten sonra sıra düğün çiçeğinin atılmasına gelir. Gelinimiz eğlenceli ve hareketli bir dans eşliğinde dans ederken, bekar kadın davetliler gelinin arkasında sıralanır.
Burada önemli olan gelinimizin kimsenin yüzünü göremeyecek şekilde durmasıdır. Gelin çiçeği atılırken tamamen şans eseri olarak sahibini bulması gerekmektedir. Böylece gelinimiz arkasındaki kimseyi görmeden, keyifli bir müzik eşliğinde gelin çiçeğini arkaya doğru fırlatmaktadır. Bu esnada hareketli ve anlamlı bir şarkının size eşlik etmesine dikkat edebilirsiniz. Böylece daha keyifli bir atmosfer yaratarak gelin çiçeğinizi sizden sonraki sahibine kavuşturabilirsiniz.
Diyelim ki tüm zorlu rakipleri geçerek gelin çiçeğine kavuştunuz. Peki, bu gelin çiçeğini yakalamanın ne anlama geldiğini tam olarak biliyor musunuz?
Gelinin aksesuarlarından birine sahip olmanın bereket ve şans getireceğine uzun yıllardır inanılmaktadır. Gelinin çiçeğine sahip olmak ise bunların ötesinde daha derin bir anlam da içermektedir.
Gelin çiçeğini zorlu uğraşlar sonrasında yakalayan kişinin, gelinden sonra evlenecek kişi olduğuna inanılmaktadır. Yani eğer bekarsanız, düğünün ilerleyen dakikalarına kadar düğün mekanını terk etmemenizi öneriyoruz. Kim bilir belki de gelinin çiçeğini siz yakalarsınız. Gelin çiçeğine kavuştuktan sonra hayatınızın aşkı ile tanışabilirsiniz. Ve böylece sıradaki nikah sizin olabilir. Brezilya’da gerçekleştirilen düğünlerde gelin çiçeği atma ritüeli ufak bir farklılık göstermektedir. Brezilyalı gelinler gelin çiçeği yerine Aziz Antoni biblosunu bekar misafirlerine fırlatmaktadır. İnanış tıpkı bizimki gibi olup bibloyu yakalayan kadının bir sonraki nikah sahibi olacağına inanılmaktadır.
16.yy İngiltere’sinden bu zamana kadar gelen gelin çiçeği taşıma olgusu, günümüz düğünlerinin vazgeçilmezidir. Faklı ülkelerde farklı şekiller olarak karşımıza çıkan düğün çiçeği, neredeyse dünyanın dört bir yanında aynı anlamı taşımaktadır.