İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

KRAVAT MI? PAPYON MU?

YAYINLAMA:

Kravat mı, papyon mu? Cevap her ikisi de olmalı çünkü ikisinin de erkek giyiminde yeri ve anlamları var.

Papyon, yakaya bir çengelle ya da lastik bağla tutturulan kelebek biçiminde kravattır. Genellikle resmi toplantılarda, özel kıyafetler giyildiği zaman takılır.

Günümüzde, artık günlük giyim tarzının da bir parçası haline gelen papyonlar; karakterli ve kaliteli modelleri ile şıklığına önem veren her erkeğin gardırobunda yerini almaktadır. 19. yüzyıl başlarında kravata alternatif olarak moda dünyasına giren papyon, 1880’li yılların ortalarında popülerlik kazanmıştır. Boyunda aksesuar olarak düğümlenmiş bir kumaş kullanılması geleneği 17. yüzyıla uzanmaktadır. Boyun bağı ilk kez, Hırvat askerleri tarafından Otuz Yıl Savaşları sırasında gömleklerinin yakalarını bir arada tutmak amacıyla kullanılmıştır. Daha sonra Fransız askerleri bu geleneği devam ettirmiş ve 1700’li yıllarda boyun bağı özellikle üst sınıfın kullandığı bir aksesuar haline gelmiştir. 1886 yılında Amerikalı ünlü iş adamı Pierre Lorillard papyonla yeni bir kıyafet tarzı geliştirerek, onu New York Tuxedo Club (New York Smokin Kulübü)’da düzenlenen resmi bir baloya giymiştir. Lorillard’ın smokini diğer varlıklı moda takipçileri arasında büyük ilgi toplamış, bugünlere dek uzanan smokin ve siyah papyon kombinasyonu böylelikle ortaya çıkmıştır.

Takip eden yıllar içinde, papyonun kullanım alanları geliştirilmiş, çeşitlendirilmiş ve sadece resmi davetlerde kullanılması alışkanlığı ortadan kalkmıştır. Manolo Blahnik’ten Charlie Chaplin’e; Frank Sinatra’dan Pee-wee Herman’a kadar çok sayıda ünlü papyon kullanımını kendine göre yorumlamıştır. Hatta, bu aksesuar, 1920li ve 30lı yıllarda sadece erkek aksesuarı olmaktan çıkarak, kadın moda dünyasına da girmiştir. Marlene Dietrich ve Katharine Hepburn papyon kullanımı ile tanınan kadın ünlülerdir. Günümüzde ise papyon; resmi davetler, düğünler, törenler, baloların yanı sıra günlük giyim stilinde de yerini almıştır. Moda blogları, erkek aksesuar markaları papyonun günlük kıyafet tarzına nasıl dahil edileceğine ilişkin orijinal fikirler sunmaktadır.

Papyon: Papyon, gömlek yakası üstüne bir kopça veya lastikle tutturulan kelebek biçiminde klasik giyim tarzına uygun bir aksesuardır. Papyon kravattan yola çıkılarak geliştirilmiştir. 18. yüzyılın ilk yarısında kravat bir papyon ile birlikte bağlanmaktaydı. Bugün artık papyona pek kravat gözüyle bakılmamaktadır. Bağlanması zor olduğu için, artık hazır bağlanmış şekilde satılmaktadır. Papyon, daha çok smokin giyilen özel gecelerde kullanılmaktadır. Ancak sallanan kravattan rahatsız olan bazı kişiler, günlük yaşamlarında kravat yerine papyonu tercih etmektedirler.

Kravat, bir boyun bağıdır. Kelimenin aslı Fransızca cravate: Hırvatlar anlamında kullanılan croates veya cravatesden gelmektedir. Hırvatlar, boyunlarına uzun bez kurdeleler takarlardı. Bundan dolayı çeşitli kumaş ve derilerden yapılmış boyuna takılan ve kendine has bağlama şekli olan boyun bağlarına da kravat denmiştir. Türkiye’de ilk defa Tanzimattan sonra değişik tipte görülen kravata zamanla alışılmış ve erkek giyiminin bir parçası haline gelmiştir.

Papyon ve kravat farkı

• Papyon, gömlek yakası üstüne bir kopça veya lastikle tutturulan kelebek biçiminde klasik giyim tarzına uygun bir aksesuardır, Kravat “bir ucu ince, diğer ucu daha geniş, gömlek yakasının altından geçirilerek önde üçgen biçimde bağlanan bir aksesuardır

• Papyon daha sempatik görünür, kravat daha resmi bir görüntü verir.

• Papyon özel davetlerde daha çok tercih edilir, kravat iş yerlerinde ve daha ciddi ortamlara uygundur.

• Bayanlar özellikle erkelerde papyondan çok kravatı tercih ederler.

• Papyon ve kravat da Fransızcadan gelir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *