HORLAMA VE UYKU APNESİ
Sabah güne yorgun başlıyorsanız, gün içerisinde sürekli kendinizi yorgun ve uykulu hissediyorsanız, geceleri uykunuz horlama veya uyku apnesi nedeniyle bölünüyor ve buna bağlı olarak sağlığınız risk altında olabilir. Horlama protezi, horlama ve uyku apnesi probleminiz için çözüm olabilir.
Horlama ve uyku apnesi nedir?
Horlama; uyku esnasında kısa süreli olarak nefes yolunun tıkanmasına ya da daralmasına bağlı olarak nefes alma-verme işleminin yarattığı gürültü olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla kilolu yetişkinlerde, boyun bölgesinin genişlemesi ve bu bölgedeki dokuların gerginliklerini kaybetmeleri uyku sırasında soluk yolunu daraltabilir ve kapatabilir. Uyku sırasında nefes gevşemiş dokuları titreştirerek, horlama dediğimiz gürültüyü oluşturur.
Uyku apnesi; horlama gibi solunum yolunun tıkanmasına bağlı olarak yaşanan kısa süreli solunum durması olarak tanımlanmaktadır. Uyku esnasında solunumun 10 saniyeden fazla durması uyku apnesinin en önemli belirtilerinden biridir. Horlama, uyku apnesinin net bir göstergesi olmasa da uyku apnesi teşhisi konan kişilerin önemli bir kısmında şiddetli horlama şikayeti olduğu görülmüştür.
Günlük hayata yansıyan olumsuz etkileri nelerdir?
Sabahları zor uyanma
Baş ağrısı
Mide bulantısı
Gün içinde devam eden uyku hali
Dikkat dağınıklığı
Kişinin kendini sürekli yorgun ve isteksiz hissetmesi
temel belirtilerdir. Ayrıca hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hipertansiyon ve kalp kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. İleri seviye uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi veya felç geçirme riski altındadırlar.
Sıklıkla kimlerde görülmektedir?
Horlama ve uykuda solunumun durması şikayetleri sıklıkla
Kilo ve boy indeksini aşan yetişkinlerde
Alkol ve sigara kullanımı fazla olan kişilerde
Yoğun stres altında çalışanlarda
Çeşitli nedenlere bağlı olarak sakinleştirici ya da kas gevşetici kullananlarda
Genetik eğilimi bulunanlarda
sıklıkla görülürken, yaşam kalitelerini de olumsuz etkilemektedir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Horlama ve uyku apnesi tedavisi için geliştirilen tedaviler, Kulak Burun ve Boğaz Uzmanları tarafından uygulanan tedavilerdir. Üç tedavi yöntemi bulunur:
Yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar,
CPAP maskesi ve
Horlama protezleri ‘dir.
Cerrahi uygulamalar ve CPAP maskeleri her hasta için çözüm olamayabilir. Hastanın sağlığı cerrahi işlem için riskli olması ya da maske kullanımının zor olmasının yanında pahalı da olması hasta için sorun oluşturabilmektedir.
Bu durumlarda alternatif bir yöntem olarak horlama protezleri, kullanımlarının kolay ve ekonomik olmalarıyla hastaların hayatlarında iyileştirici rol üstlenirler.
Horlama protezi nedir? Nasıl tedavi eder?
Horlama tedavisinde kullanılan son seçenek ise horlama protezleridir. Hastanın ağız içine ve dişleri üstüne yerleştirilecek plakların yapımı için hastadan ağız içi ölçüsü alınır. Laboratuvar ortamında hastaya özel hazırlanan horlama protezleri, alt çenenin kapanışını değiştirerek hastanın uyku sırasında sıkılığını kaybetmiş dokuların gerilmesini sağlayarak soluk yolunun kapanmasını ve horlamasını engeller.
Horlama protezinin avantajları nelerdir?
Kullanımı oldukça kolaydır ve hastaya herhangi bir rahatsızlık vermez.
Kullanımı ile birlikte horlama ve uyku apnesi şikayetlerinde azalma gözlenir.
Hasta kolaylıkla yanında taşıyabilir.
Cerrahi müdahale gerektirmez.
Tedavi yöntemleri içinde en ekonomik olanıdır.
Horlama ve uyku apnesi tedavisi için hemen protez mi yaptırmalıyım?
Horlama ve uyku apnesi tedavisinde kullanılan, hastaya özel yapılan horlama protezleri; hastanın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sağlıklı ve rahat bir uyku süreci yanında horlama – uyku apnesinin neden olabileceği bazı hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması için gereklidir. Horlama ve uyku apnesi tedavisi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanlığı’nın alanıdır. Bu nedenle öncelikli olarak bir KBB uzmanı tarafından muayene edilmeli, uygun görülen testler ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Horlama protezi uygulaması ise cerrahi uygulamalardan çekinen, cerrahi tedavi uygulanmasına rağmen horlama ve apne atakları tekrarlamış, CPAP maskeleri kullanamamış hastaların tercihi olmalıdır.