TOTAL (TAM DİŞ) PROTEZ NEDİR?
Total (tam diş) protezi nedir, hangi durumlarda kullanılır?
Tam diş protezler çürük, travma,kemik erimesi gibi sebeplerle tüm tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.
Total protezlerde estetik görünüm sağlamak mümkün müdür?
Total protezlerde dudak ve yanak dolgunluğu protez ile sağlanarak yüzün daha genç bir görünüm alması sağlanabilir.Ayrıca tüm dişler estetik kurallara uygun olarak dizilerek güzel bir gülüş sağlanması da mümkün olmaktadır.
Total protezleri kullanırken ne tür sorunlar yaşayabiliriz?
Tam diş protezler dokuda destek almaları sebebiyle hareketlidir. Özellikle alt damağın üst damağa göre daha az hacime sahip olması, alt çenede dilin bulunması, alt protezi üst proteze göre daha çok hareket eder hale getirmektedir. Hastaların genel şikayeti; üst damağım tutuyor ancak yemek yerken, konuşurken alt damağım oynuyor şeklindedir. Bu harekete bağlı olarak da sık sık vuruklar oluşmaktadır.
Total protezlerin sabit durmalarını sağlayacak bir yöntem var mıdır?
Total protezleri özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması bazı durumlarda şikayetleri azaltsa da bu sorunu ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi implant üstüne özel tutucular ile uygulanan, halk arasında çıtçıtlı protez olarak tanımlanan overdenture protezlerin yapımıdır.
Overdenture protez yapımı için kaç implant gerekmektedir ?
Mevcut kemik miktarına göre karar verilmektedir. Çoğunlukla 2-4 ya da 6 implant kullanılmaktadır.Hem implant hem dokudan destek alan bu protezlerde konuşurken ağızdan çıkma, yemek yerken oynama sorunları çözülmekte aynı zamanda protez vurukları oldukça azalmaktadır.
Total (tam damak) protezlerin yapımı kaç gün sürmektedir?
Bu protezler ortalama 5 seans sürmekte ve toplamda 10-15 günde bitmektedir. Provalar esnasında dişlerin rengi, şekli hasta ile beraber, hastanında istekleri göz önüne alınarak ayarlanmaktadır.
Protezlerin bakımı ve kullanımı nasıldır?
Bu protezlerin geceleri uyumadan önce mutlaka çıkarılması ve su dolu bir kapta bekletilmesi önerilmektedir. Hiç çıkartılmayan protezler damaklarda mantar enfeksiyonu gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Çıkarıldıklarında da peçeteye sarılıp kuru ortamda bekletilmemeli, su dolu bir kap içinde bekletilmelidirler. Özel temizleyici tabletler hasta isteğine bağlı olarak suya atılabilir. Ancak protezlerin fırça ile mekanik temizliği de hasta tarafından mutlaka günde 2 kez yapılmalıdır.Hatta her yemekten sonra çıkarıp yıkamadan, uzun dönem renk değişimi olmadan kullanmalarına yardımcı olacaktır.
Total protezlerin kullanım ömrü ne kadardır?
Total protezlerin kullanımı ile ilgili kesin bir süre vermek doğru olmaz. Hastanın ani kilo kaybı veya kemik erimesi gibi sebeplerle protezinde bollaşma meydana gelebilmektedir.
Bollaşan ve kırılan protezlerin tamiri mümkün müdür?
Hastanın protezinde diş aşınması veya kullanım ile ilgili sorunları yoksa özel besleme materyalleri ile protez tekrar damaklara uyumlanabilir. Protez kırılması veya diş düşmesi gibi sorunlarda tamir edilebilmektedir.. Tamir edilen protez 1-2 gün içinde hastaya teslim edilmektedir.