İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

PRİMARK

YAYINLAMA:

Perakende sektörüne değişim rüzgarı ile gelen ve "fast fashion" modelini daha da hızlandıran bir markayı tanıtmak istedim. 14 ülkede 400’ün üzerinde mağazası olan ve ucuz fiyatları nedeniyle kasalarında uzun kuyruklar oluşan Primark perakende giyim sektörünü sarsmaya devam ediyor.

Primark hakkındaki fikriniz ne olursa olsun, çok ilginç bir perakendeci olduğu inkar edilemez. Moda piyasası artan baskı altında pek çok zaman düşen ziyaretçi ve satışları rapor ederken, Primark için durum genellikle tam tersi oluyor. Primark’ın çoğunlukla geniş formatlı fiziksel mağazalar dışında, çoğu zaman birden fazla seviyede faaliyet göstermesi, mağazaların çoğunluğunun ana caddelerde veya alışveriş merkezlerinde olması ve büyük bir ürün yelpazesi satıyor olması bunda en büyük etken. Genel moda perakende gidişatının tersine markanın e-ticaret atılımı ise hiç olmadı. Fakat e-ticareti fiziksel perakendeye yönlendirme tarafında inanılmaz bir başarıları var.

Primark, yalnızca fiziksel mağazalardan faaliyet gösteren bir cadde moda perakendecisi olmasına rağmen, pazar payını büyüterek ve genel olarak güçlenerek üç konuda diğer perakendecilerden farklılaşıyor.

İlk olarak, Primark’ın herhangi bir çevrimiçi satış olanağı olmasa da, aslında çok yenilikçi, ilgi çekici ve etkili bir web sitesine sahipler. Primark.com ile ilgili her şey tüketiciyi mağazaya geri götürür ve markayla etkileşimi teşvik eder. Web sitesinde en son trendlerin ve Primark ürün gamlarının tartışıldığı dergi tarzı özellikler bölümü, stoklanan tüm ürünlerin resimlerini ve fiyatlarını gösteren bir ürün bölümü bulunur. Fakat asla web sitesi üzerinden alışveriş yapamazsınız. Web sitesi size beğendiğiniz ürün için en yakın mağazaya yönlendirme yapar

Web sitesinde yer alan ‘Primania’ bölümü aslında Primark’ın kendi sosyal medya platformudur. Bu bölümde Tüketiciler kendilerinin Primark modasını giydikleri resimleri yüklemeye teşvik edilir ve diğer kullanıcılar en çok beğendikleri stillere ‘Primarks’ verebilirler. Bu paylaşımlar aynı zamanda sosyal medya ile entegre ediliyor ve karşılığında marka ziyaretçilere bazı kazanımlar da sunuyor.

Primark’ın iyi olduğu kanallardan bir diğeri ise ürün seçimi. Primark ürünleri üst kalite ve uzun ömürlü olmaları ile bilinmese de, marka tüketicilerin ne istediğini tam olarak biliyor.

En önemli etki ise hiç şüphesiz fiyat. Primark, satın alma gücü az olan, ancak genellikle gardırobunu yenilemek isteyen genç bir kitleye ulaşmayı başardı. Kabul edelim ki bu kitle ülkemizde de fazlasıyla mevcut. Primark’ın müşteri tüketim modeli neredeyse haftalık olarak alışveriş yapan sürekli tüketim modeline dayanıyor. Ürünlerin kalitesi çok iyi olmadığından uzun ömürlü değil, fakat genç tüketicinin sık değiştirmek istediği kıyafet etkisine tam uyum sağlıyor ve ucuz. Diğer markalar tarafından satılan çok daha pahalı ürünleri, uygun maliyetli ve çekici bir şekilde çoğaltarak piyasaya süren Primark’ın özellikle genç tüketiciyi Dünya çapında kendine bağımlı yapmasına hiç şaşırmamak lazım.

Mağazaların iç mekanları minimum maliyet anlayışı ile tasarlanıyor. Dış vitrin tasarımı dahi mağazalarda çoğu zaman yapılmıyor. İçeri girdiğinizde sizi hızlı tüketmeye teşvik edecek büyük file çantalar karşılıyor ve fiyat uygunluğu da bu hızlı tüketimi tetikliyor.

Bir süre önce IESE Insigth Bussines Knowledge tarafından yapılan bir araştırma, tüketim alışkanlıklarına ve Primark’ın neden alıcıların alışkanlıklarına bu kadar iyi uyum sağladığını araştırdı. Çıkan sonuçlarda birinci etki, markanın ürünleri sınırlı ve kendilerine ait, yani stokları bittiğinde asla yenilenmiyorlar. Eğer bir parçayı beğendiyseniz hemen o anda satın almanız gerekiyor. Birkaç gün beklerseniz beğendiğiniz ürünü muhtemelen tekrar bulamayabiliyorsunuz.

Diğer bir anahtar ise, çok düşük işletme maliyetleri ve bunun yansıdığı fiyatlar. Özellikle gençler arasında en büyük tercih sebebi bu. Ve son olarak, marka her zaman büyük mağazalarda olmak istiyor. Markanın küçük lokasyonları tercih ettiği çok fazla görülmüyor.

Dünya'da online'a yönlenen tüketici alışkanlıklarını ters rüzgar etkisi ile zorlayan bir perakende modelini ayakta alkışlamak gerekiyor. Umarım bir gün ülkemize de gelir!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *