İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

DİŞ TAŞI (TARTAR) NEDİR?

YAYINLAMA:

Dişler üzerinde gün içerisinde şeffaf ve yapışkan, plak adı verilen bir tabaka oluşur. Plak tabakası düzenli olarak temizlenmezse üst üste birikerek diş taşını oluşturur. Diş taşı veya tartar olarak isimlendirdiğimiz bu birikintiler; yoğun bir şekilde bakteri içerirler. Yapısı oldukça sert olduğu için fırçalama yardımı ile uzaklaştırılamaz. Sonucunda ise diş etlerinin tahrişine neden olarak; iltihaplanmaya, kanamaya ve ilerleyen sürede diş eti hastalıklarına sebep olur.

Diş taşı nasıl oluşur?

Diş taşları en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde olmak üzere, yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Bazen diş etinin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.

Diş taşının oluşma nedenleri nelerdir?

Diş taşı (tartar) tam anlamıyla yetersiz fırçalamadan oluşur. Doğru teknikle diş fırçalamak çok önemlidir. Diş etlerinizden dişe doğru süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeyleri temizlemek şarttır. İyi bir ağız hijyeni ve diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılması gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Kişiye göre fırça seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz ve diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gereklidir. Diş hassasiyetiniz varsa da ona yönelik bir fırça seçilmelidir.

Diş taşının belirtileri nelerdir?

Diş taşı varlığında diş etlerinde kanama görülmektedir. Böyle bir durumda kesinlikle hekiminize başvurmalısınız. Diş eti hastalıklarında ağrı olmadığı için ya da ilerlemiş durumlarda görüldüğü için genellikle hekime başvuru gecikmektedir.

Tartar zararlı mıdır?

Diş taşının çevresinde oluşan bakteriler, yemek artıkları diş etinde rahatsızlıklara neden olabilir. Diş taşları, dişlerimizin çevresinde diş etinin altında birikirler. Diş taşının kronikleşmesiyle diş etinizde enfeksiyon oluşmaya başlar, altındaki kemikte yıkım olur, zamanla bu yıkım dişin kök ucuna kadar gelip diş kaybına neden olabilir. O yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ağız sağlığınızı korumak ve diş kaybı yaşamamak için düzenli kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir.

Diş taşı (tartar) temizliği ne kadar sürede bir tekrarlanmalıdır?

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız çalkalama suyu kullanımı ve diş hekimini ziyaret etmek; diş taşının yeniden oluşmasını engellemeye yardımcı olan hususlardır. Hastanın kendi bakım performansına göre 6 ayda bir ya da senede bir diş taşı temizliği yapılabilir. Kimi hasta dişini hiç fırçalamadığı halde hiç diş taşı oluşmaz. Bir de ne yaparsa yapsın diş taşı oluşumunu engellenemeyen hastalar vardır.

Diş taşı ağızda koku yapar mı?

Diş taşının kendisi de ağız kokusu yaparken, neden olduğu rahatsızlıklar da çok şiddetli ağız kokusuna neden olabilir. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

Diş taşı temizliği sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Diş taşı (tartar) temizliği sonrası görülen iki problem vardır. Biri; diş hassasiyetidir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olur. İkincisi, diş eti kanamalarında artış başlayabilir. Bu tedavinin etkisi olarak başlar. Fırçaladıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileştikçe azalacaktır.

Ayrıca; diş taşları, plaklara, üstünde gelişebilmesi için daha yapışkan bir yüzey alanı sağladığı için; çürük ve diş eti hastalığı gibi çok daha ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Eğer, böyle bir sorununuz var ise diş taşlarınızın temizlenmesi için vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *