TAMAMEN DİŞSİZ HASTALAR SABİT PROTEZ KULLANABİLİR Mİ?
Son yıllarda, ağız ve diş sağlığı; bireylerin yaşam kalitesini belirleyen faktörler arasına girmiş ve bu durum diş hekimlerinin protez planlamalarında belirleyici rol oynamıştır. Özellikle diş eksikliklerinde, çiğneme, tat alma, konuşma, ağrı ve görünüş sebebiyle kaybolan dişlerin yerini doldurmak için geliştirilen yöntemlerden biri implanttır.
İmplant; çene kemiğine yerleştirilen ve takılacak olan protezin tutunması için uygulanan yapay diş köklüdür. Bu yapay diş kökleri; eksik dişlerin yerine yapılır ve uzun ömürlü kullanılabilirler. Uzman hekimler tarafından, steril ortamda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implantlar, yaklaşık 2-3 ay içerisinde çene kemiğine tutunur ve artık bu yapay diş kökü protezleri taşıyacak duruma gelir. Fakat; implant uygulamasının yapılabilmesi için, kemik yapısının uygun olması ve diş etlerinin sağlıklı olması çok önemlidir. İmplantları destekleyecek bu şartların olmadığı durumlarda, ek kemik cerrahisi uygulamaları ile implantların yapılması ve yüksek başarıların elde edilmesi mümkündür.
All-On-4 uygulaması
All-On-4 tekniği ile dişsiz hastalarda bir çenede sadece 4 implant ile tüm ark dişlerini içeren protezler yapılabilmektedir. Özel açılama tekniği ile yapılan implant cerrahisi ile tam dişsiz hastalarda aynı gün protezler sabit olarak takılmakta ve hastalar bu tedavi sonrasında dişsiz ya da hareketli protezler ile bekleme dönemi geçirmemektedir. Uzun yıllardır uygulanan ve başarısı kanıtlanmış olan All-On-4 tekniği ile hastalar kolay, hızlı ve tatmin edici bir tedavi ile istedikleri gülüş estetiği ve fonksiyona kavuşmaktadır.
4’lü implant tedavisinin avantajları
Dişlerin çekildiği gün implantların yerleştirilip geçici protezin yapılabilmesi,
Kullanılan dental implant sayısı azaldığı için ve maliyetinin daha düşük olması,
Aynı seansta uygulanabilen sabit geçici protez imkanı ile, implantların iyileşme süreci boyunca, hastanın hem çiğneme fonksiyonuna, hem estetik bir görünüme hem de konfora kavuşabilme imkanı,
Kişiye özel planlanabilen gülüş tasarımı ve estetiği,
Hareketli protez kullanamayan ya da bulantı refleksi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilmesi,
Uzun dönemli takiplerde yüksek başarı oranına sahip olması,
Tedavi seansı sayısı az olduğundan, şehir veya ülke dışında ikamet eden hastalar için uygun olmasıdır.
Kimlere uygulanabilir?
Bu tedavi dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip, tamamen dişsiz kalan ya da tamamen dişsiz kalma ihtimali olan hastaların hepsine uygulanabilir. İşlem sonrası dental implantların üzerine sabitlenen geçici diş protezi hemen kullanılabilir. Ancak dental implantlar ile kemiğin kaynaşma süreci olan 3 aylık dönemde hastaların tavsiye edilen bir diet şekliyle beslenmesi gerekir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yapılacak daimi protez ile normal beslenme düzenine geri dönülebilir.
Tedavinin aşamaları nelerdir?
All On Four tedavisi planlanan hastalara önce detaylı bir klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) üzerinde ölçümler yapılarak hastaya uygun bir planlama yapılır.
All On Four prosedürü, cerrahi ve protez işlemleri olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Tedavi günü hastaya planlamaya uygun şekilde 4 adet dental implant yerleştirildikten sonra aynı gün geçici diş protezi, dental implantların üstüne sabitlenir. 3 ay sonra ise hastaya daimi diş protezleri yapılır.
All On Four işlemi lokal anestezi altında rahatlıkla yapılabilen bir prosedürdür. Ancak anksiyete ve korkusu yüksek düzeyde olan hastalarda sedasyon ya da genel anestezi altında da yapılabilmektedir.
Yapılan çalışmalar, All On Four işleminin uzun dönemli takiplerinde yüksek başarı oranına sahip bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir.